Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výbuch sopky na Islandu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výbuch sopky na Islandu"— Transkript prezentace:

1 Výbuch sopky na Islandu

2 Výbuch sopky • Přesný čas výbuchu sopky: 20. března 2010 ve 23:30
• Jméno sopky: vulkán pod ledovcem Eyjafjallajökull (tedy bez konkrétního jména) • Oblast obšírněji: jih Islandu cca mezi ledovci Eyjafjallajökull a Mýrdalsjökull • Oblast detailněji: hlavní kráter se nachází v sedle Fimmvörduháls mezi těmito dvěma ledovci

3 Eyjafjallajökull Eyjafjallajökull v překladu "ledovec ostrovních hor", je jeden z menších islandských ledovců. Leží severně od Skógaru a západně od většího ledovce Mýrdalsjökullu. Pod jeho povrchem se ukrývá stejnojmenná sopka (o výšce 1666 metrů), která je od doby ledové poměrně aktivní. Jižní konec hory byl kdysi součástí atlantického pobřeží Islandu. Poté, co moře ustoupilo o přibližně 5 km, dřívější pobřeží vytvořilo strmé útesy s početnými nádhernými vodopády.

4 Vznik vulkánů Podle teorie deskové tektoniky se zemská kůra skládá z mnoha pevných desek, které plují na svrchní polotekuté části zemského pláště. Tato část se nazývá astenosféra. V místech, kde se desky stýkají, ale navzájem se podsunují či nadsunují jedna na druhou, bývá zemská kůra rozlámaná tak, že si zde magma, které je pod velkým tlakem, může najít cestu na zemský povrch. Tímto způsobem vzniká kráter sopky.

5 Letecké problémy Popel, který chrlí islandská sopka, paralyzoval leteckou dopravu ve velké části Evropy. Letadla nevzlétnou ani v sobotu. Oblak popela se bude šířit dál na jih a východ a v sobotu by mohl sahat až po jih Francie a severní Balkán.  O další situaci podle BBC rozhodne meteorologická situace. Evropská letová služba Eurocontrol ale upozorňuje, že prach se bude šířit dál na jih a východ kontinentu.


Stáhnout ppt "Výbuch sopky na Islandu"

Podobné prezentace


Reklamy Google