Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Galaxie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Galaxie."— Transkript prezentace:

1 Galaxie

2 Co je galaxie Galaxie je obrovský útvar obsahující hvězdy, mlhoviny, hvězdokupy a mezihvězdný plyn a prach. Naše Galaxie patří spolu s mnoha ostatními do místní skupiny galaxií. Nejkrásnější z nich, Velkou galaxii v Andromedě, můžeme spatřit pouhýma očima.

3 Historie Od starověku se lidé domnívali, že středem vesmíru je Země. Tento názor poopravil Mikuláš Koperník, který za střed vesmíru označil Slunce, Země obíhala kolem něho. V 18. století přišli astronomové s hypotézou, která říkala, že Slunce je středem mnohem většího systému hvězd a tímto systémem je galaxie. V roce 1917 odhadl Harlow Shapley vzdálenost Slunce od středu Galaxie na 50 000 světelných let. Později byla tato hodnota zpřesněna na 30 000 světelných let. V roce 1924 zjistil Edwin Hubble, že naše Galaxie je jen jednou z mnoha.

4 Typy Galaxií Hubbleova klasifikace galaxií rozděluje galaxie podle jejich tvaru. Zavedl jí v roce 1925 americký astronom Edwin Hubble. Graficky je tato klasifikace znázorněna jako Hubbleova ladička (jde pouze o grafické vyjádření této klasifikace, ne o vývojová stádia galaxií). Každý z typů je dále členěn na další podtypy podle tvarů.

5 Typy Galaxií

6 Kupy Galaxií Kupu galaxií tvoří obrovské množství galaxií držících ve vesmíru pohromadě. CO TO JE MÍSTNÍ SOUSTAVA? Naše galaxie patří do kupy galaxií nazývané Místní soustava. Obsahuje přibližně 30 galaxií včetně blízkých sousedů, galaxie v Andromedě a Magellanova mračna, které můžeme pozorovat i pouhým okem. Většina galaxií je eliptická nebo nepravidelná.


Stáhnout ppt "Galaxie."

Podobné prezentace


Reklamy Google