Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Bc.Romana Hlinecká Název materiálu: Délka horní končetiny a jejich částí Označení materiálu: VY_32_INOVACE_REK.MU2.1204 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Rekondice Ročník: druhý – Rekondiční a sportovní masér Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Zásady postupů při měření délky horní končetiny a jejich segmentů. Vhodné pomůcky.

3 Metodické pokyny Jedná se o prakticko-teoretickou výuku, které musí předcházet znalost anatomie kosterního a svalového systému člověka. Kromě uvedených pomůcek je vhodné využití modelu kostry člověka. Zrakově postiženým přenést prezentaci do ozvučených čtecích zařízení.

4 Zdroje GÚTH, Anton. Vyšetrovacie a liečebné metodiky pre fyzioterapeutov. [1. vyd.]. Bratislava: Liečreh Gúth, c1995, 448 s. ISBN HALADOVÁ, Eva a Ludmila NECHVÁTALOVÁ. Vyšetřovací metody hybného systému. Vyd. 1. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1997, 135 s. ISBN X.

5 Zdroje - obrázky HALADOVÁ, Eva a Ludmila NECHVÁTALOVÁ. Vyšetřovací metody hybného systému. Vyd. 1. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1997, s. 17. ISBN X. Fotografie z archivu autorky

6 Délka horní končetiny a jejich částí
Somatometrie Délka horní končetiny a jejich částí

7 Zásady měří se vždy obě končetiny hodnoty se porovnávají
měří se vzdálenost antropometrických bodů měření se provádí páskovou mírou (krejčovským metrem)

8 Délka horní končetiny Délka celé HK se měří vestoje nebo vsedě, při volně visící HK. Je to vzdálenost od akromionu po daktylion.

9 Obr.1 - Délka horní končetiny

10 Délka horní končetiny a jejich segmentů
Délka paže a předloktí se měří vestoje nebo vsedě, při volně visící HK. Je to vzdálenost od acromionu po processus styloideus radii.

11 Délka horní končetiny a jejich segmentů
Délka paže se měří vestoje nebo vsedě, při volně visící HK. Je to vzdálenost od acromionu po laterální epikondyl humeru. Nejlépe se palpuje při pokrčeném loketním kloubu.

12 Obr. 2 - Délka paže a předloktí

13 Obr. 3, 4 - Délka paže

14 Délka horní končetiny a jejich segmentů
Délka předloktí se měří vestoje nebo vsedě, při volně visící HK. Je to vzdálenost od olekranonu po processus styloideus ulnae.

15 Obr. 5 - Délka předloktí

16 Délka horní končetiny a jejich segmentů
Délka ruky se měří vestoje nebo vsedě, při volně visící HK. Je to vzdálenost od spojnice processus styloideus radii et ulnae po daktylion.

17 Obr. 6 - Délka ruky

18 Obr. 7 – měření délek na horní končetině
← Délka celé horní končetiny ← Délka paže ← Délka paže a předloktí Délka předloktí → ← Délka ruky Obr. 7 – měření délek na horní končetině

19 Úkoly provést všechna měření vše zapsat

20 Opakování odkud kam se měří délka celé horní končetiny
akromion – daktylion odkud kam se měří délka předloktí od olekranonu po processus styloideus ulnae


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google