Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EXCEL ŘAZENÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EXCEL ŘAZENÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 EXCEL ŘAZENÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz

2 Anotace Materiál představuje základní typy grafů v MS Excel 2010, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnou nepřítomným žákům. AutorIng. Bohuslava Vitekerová (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechni­ka 23-41-M/01 Strojírenství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaExcel, řazení dat, vzestupné nebo sestupné řazení Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályJe součástí Excelu

3 ŘAZENÍ DAT U databází je vhodné řadit data podle určitých kritérií. Většinou se řazení provádí ve sloupcích, ale lze provádět řazení také po řádcích. Data lze řadit podle abecedy, hodnot, barev apod. Řazení napomáhá při organizaci dat a jejich lepším pochopení.

4 POSTUP PŘI ŘAZENÍ DAT Vyberte tabulku s alfanumerickými daty nebo se přesvědčte, zda je aktivní buňka ve sloupci tabulky obsahujícím alfanumerická data. Na pásu karet vyberte kartu Data a skupinu Seřadit a filtrovat.

5 POSTUP PŘI ŘAZENÍ DAT Na kartě Data proveďte ve skupině Seřadit a filtrovat jednu z následujících možností:

6 POSTUP PŘI ŘAZENÍ DAT Seřadit od A po Z Seřadit od Z po A Lze seřadit: text, čísla, kalendářní data, časové údaje, a to vzestupně nebo sestupně.

7 POSTUP PŘI ŘAZENÍ DAT Seřadit Při výběru této ikony se otevře dialogové okno Seřadit, ve kterém volíme způsob zobrazení dat podle Sloupce, Řazení a Pořadí.

8 V okně Seřadit v části Sloupec vyberme sloupec, podle něhož chceme data seřadit. POSTUP PŘI ŘAZENÍ DAT

9 pro výběr řazení jsou k dispozici následující možnosti: hodnoty, barva buňky, barva písma, ikona buňky POSTUP PŘI ŘAZENÍ DAT

10 ve sloupci pořadí vybereme pořadí, v jakém chceme data řadit: A až Z, Z až A, vlastní seznam. POSTUP PŘI ŘAZENÍ DAT

11 použijeme-li k řazení vlastní seznam, můžeme využít připravené seznamy (dny v týdnu, měsíce v roce) nebo si můžeme vytvořit vlastní seznam. POSTUP PŘI ŘAZENÍ DAT

12 Chceme–li řadit data podle více kritérií, přidáme pomocí volby Přidat úroveň další úroveň pro řazení. Tlačítkem OK výběr dokončíme. POSTUP PŘI ŘAZENÍ DAT

13 Procvičování učiva Kde je vhodné provádět řazení dat a proč? U databází pro lepší organizaci dat a jejich větší srozumitelnost. Popište postup při řazení dat. Označíme tabulku s daty a na kartě Data ve skupině Seřadit a filtrovat vybereme jednu z možností řazení. Jaké typy dat můžeme řadit? Text, čísla, kalendářní data, časové údaje, a to vzestupně nebo sestupně.

14 Procvičování učiva Co znamená výraz vzestupné řazení u textu? Řazení od A do Z. Co znamená výraz sestupné řazení u čísel? Od největšího čísla po nejmenší. Co znamená výraz vzestupné řazení u data a času? Od nejstaršího k nejnovějšímu.


Stáhnout ppt "EXCEL ŘAZENÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google