Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Zdenou Kabešovou TŘÍDĚNÍ ODPADU 3. ročník

2 TŘÍDÍME ODPADY: Obrázek, který pochází z dílny organizace EKO-KOM, nám
ukazuje , jak se třídily odpadky v roce 2011.

3 Základní kontejnery na tříděný odpad:

4 SBĚRNÝ DVŮR: Vše, co doslouží, stává se nepotřebným a nechtěným, tedy
ODPADEM. Například - starý koberec, nábytek, suť z rekonstrukce domu, pneumatiky, velké elektrospotřebiče, aj. Tyto odpady můžeme odvést do sběrných dvorů.

5 Třídění a recyklace papíru:
má dlouhou historii a tradici modrý kontejner - s papírem je nutné šetřit Co třídíme: - noviny, časopisy, reklamační letáky - sešity, bloky, knihy (bez tvrdých desek), brožury - katalogy, telefonní seznamy - krabice, kartony, balicí papír - obaly od potravin, … Z recyklovaného papíru se hlavně vyrábí: toaletní papír, lepenkové krabice, plata na vejce, izolační výplně, …

6 Třídění a recyklace plastů:
Plastové obaly sešlápneme. Svozový vůz odveze plasty na dotříďovací linku, zde se vše roztříděné zabalí, sváže a odveze k dalšímu zpracování. Co třídíme: PET lahve, obaly od šamponů, sprchových gelů, tekutých mýdel, kelímky od jogurtů, pomazánek, margarínů, igelitové tašky, sáčky, folie, obaly, … Recyklační značka PVC Lis na PET lahve

7 Třídění a recyklace skla:
O sklu se říká, že se dá recyklovat téměř do nekonečna. Sklo se musí vytřídit do správných kontejnerů. Bílé kontejnery: pouze bílé sklo –průhledné lahve, zavařovací sklenice , skleněné nádoby Zelené kontejnery: lahve z barevného skla, tabulové sklo, sklenice od léků Recyklace má tyto fáze:třídění – drcení – separace – návrat do výroby

8 Třídění a recyklace elektroodpadu:
Elektrospotřebiče, které dosloužily, odevzdáme do – sběrného dvora - červeného kontejneru. Tím, že odevzdáme vysloužilé elektrospotřebiče, uděláme mnoho pro životní prostředí. Při zakoupení nového elektrospotřebiče platíme recyklační poplatek. Výrobek patří do sběrného dvora nebo do červenéh kontajneru.

9 Třídění a recyklace nápojových kartonů: Úplná recyklace je možná
pouze na speciálních linkách. Recyklační značky nápojových kartonů Na mnoha místech, kde nejsou oranžové kontejnery, vhazují se nápojové kartony do modrého a jinde do žlutého kontejneru. Sbíráme krabice od mléka, džusů.

10 Třídění a recyklace textilu:
Recyklace textilu je velmi komplikovaná. Starý textil můžeme odevzdat ve sběrném dvoře nebo v igelitové tašce zabalený použitý textil vhodit do sběrného kontejneru. Obsah kontejnerů je ručně tříděn, co se nedá na charitu či do second handů, to se recykluje.

11 Správně uklidíme odpady:

12 Informační zdroj: odpadu .cz


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google