Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Recyklace obalů Čechová Pavlína, Šprinc Daniel, 2DE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Recyklace obalů Čechová Pavlína, Šprinc Daniel, 2DE."— Transkript prezentace:

1 Recyklace obalů Čechová Pavlína, Šprinc Daniel, 2DE

2 Recyklace obalů-šance pro životní prostředí
Produkce obalů se zpravidla zvyšuje s rostoucí úrovní společnosti. Proto je doporučeno odpad, tedy i použité obaly, třídit. V Česku se tak děje podle následujícího schématu: 1) Modré nádobky pro sběr papíru: noviny, časopisy, kancelářský papír , reklamní letáky, knihy sešity krabice, lepenka, kartón, papírové obaly (např. sáčky) s značením PAP 20, 21, 22. 2) Zelené nádobky pro sběr skla: láhve od nápojů, skleněné nádoby, skleněné střepy, tabulové sklo s označením GL 70,71,72. 3) Žluté nádoby pro sběr plastu: PET lahve od nápojů, kelímky, sáčky, fólie, výrobky a obaly z plastů, polystyrén s označením PET/1, HDPE/2, LDPE/č, PP/5, PS/6. 4) Sběrny kovů: kovové odpady. 5) Kontejnery nebo pytle označené oranžovou nálepkou pro sběr nápojových kartónů; pokud nejsou sbírány, pak se odkládají do směsného odpadu s označením C/PAP 81, 84. 6) Sběrný dvůr pro odpady, které nelze vložit do běžných kontejnerů. Do sběrného dvora lze umístit tyto druhy logistických odpadu: objemné odpady jako je nábytek, podlahové krytiny, umyvadla, toalety, apod., elektrotechnika, nebezpečné odpady.

3 V ČR je skladba domovního odpadu(% hmotnosti) následující: 22% papír, 13% plasty, 9% sklo, 3% nebezpečný odpad, 18% bioodpad, 35% ostatní. Každý občan vyprodukuje za rok asi kg odpadů. Pokud však jsou odpady tříděny již v domácnostech a jsou vkládány do barevných kontejnerů, pak je recyklována více než jedna třetina tohoto množství. Za rok tak může být vytříděno až 30 kg papíru, 25 kg plastů a 15 kg skla na osobu. V roce 2008 bylo v ČR vyprodukováno 3176 tis. tun komunálního odpadu, což je o 11,8% více než v roce v tomto roce bylo celkem vyprodukováno tis. tun odpadu, z toho bylo 1518 tis. tun nebezpečného odpadu. Přičemž odpad v dopravě a logistice měl na celkové produkci podíl cca 1% a podíl nebezpečného odpadu z tohoto segmentu byl 1.4%. Odpady z obalů zaznamenaly v uplynulém období výraznou změnu v důsledku změn v oblasti balení, byly zavedeny a rozšířeny nové obalové materiály, převážně se jednalo o jednocestné obaly s důsledkem nárůstu odpadů z obalů. Příkladem jsou obaly na nápoje, kde došlo z ekologického hlediska k nežádoucí náhradě vratných obalů na jednocestné PET lahve, kombinované obaly, popřípadě jednocestné skleněné lahve. Nárůst množství PET lahví byl v období téměř šestinásobný. V současné době je podíl vratných obalů cca 30%.

4 Recyklační symboly Plasty
POLYETYLÉN TEREFTALÁT ( PET lahve, polyesterové tkaniny, některé obaly od mléčných nápojů…) TVRDÝ POLYETYLÉN ( obaly od čistících prostředků, šampónů, sprchových gelů, kanystry, víčka od PET lahví…) POLYVINYLCHLORID (nerecyklovatelný) MĚKKÝ POLYETYLÉN  ( igelitové tašky, fólie, většinu etiket z PET lahví, obaly od sušenek…) POLYPROPYLEN  ( plastové obaly od kečupů, hořčice, tuby od zubních past a krémů…) POLYSTYREN  (pěnový/křehký: tácky od masa, ovoce a zeleniny, izolace, ochrana zboží…; tuhý: nápojové kelímky, plastové nádobí, misky, obaly od elektroniky…) OSTATNÍ PLASTY AKRYLONITRILBUTADIENSTYREN (většina komponent počítače, mobily…)

5 NÁPOJOVÉ KARTONY (KOMBINOVANÉ OBALY)
Papír PAPÍR (obecně) VLNITÁ/HLADKÁ LEPENKA OSTATNÍ PAPÍR KARTON Sklo BÍLÉ SKLO ZELENÉ/HNĚDÉ SKLO NÁPOJOVÉ KARTONY (KOMBINOVANÉ OBALY) KOMBINOVANÝ OBALM, KDE PŘEVLÁDÁ PAPÍR (vícevrstvé obaly na bázi TetraPack)

6 BATERIE OSTATNÍ ALKALICKÝ ČLÁNEK DŘEVO (nerecyklovatelné)
OLOVĚNÝ AKUMULÁTOR KOREK (nereviklovatelný) NIKLKADMIOVÁ BATERIE BAVLNA NiMH BATERIE JUTA LITHIOVÁ BATERIE OSTATNÍ TEXTIL SO BATERIE HLINÍK CZ BATERIE OCEL Panáček s košem znamená, že máme použitý obal hodit do příslušného kontejneru nebo ( v případě nebezpečného odpadu) odnést na sběrný dvůr. Značka zeleného bodu na obalu znamená, že výrobce zaplatil za jeho recyklaci. Obal vhoďte do příslušného kontejneru.

7 Recyklace obalů v ČR Míra recyklace odpadu se v České republice každoročně pomalu zvyšuje. Přesto je ve srovnání s řadou států EU zatím nižší. Podle tvrzení agentury CENIA, vycházející z údajů firmy EKO-KOM zodpovědné za separaci obalů v Česku, se však údajně úroveň PET lahví odevzdaných recyklaci v Česku dostala na špičku evropských zemí. Celkově se v Česku odevzdává k recyklaci asi polovina obalů (stav v roce 2007), zatímco v některých státech jsou to tři čtvrtiny. Pro elektroodpad skupiny 5 – použité svítidla a světelné zdroje plátí, že domácnosti odevzdají k recyklaci cca 1/3 vysloužilých zářivek. Cca polovina českých domácností vlastní alespoň jednu úspornou zářivku.

8 Recyklace kartónových krabic a plechovek
Recyklace kartónových krabic a plechovek je kapitola sama o sobě. Ačkoli mají stejně jako recyklovatelné materiály, které se víc vryly do povědomí lidí (sklo, plasty nebo papír) přednost ve stoprocentní reklamaci, musíte si dát práci s hledáním , kam jej uložit. Kartónové obaly Kartónové obaly nápojů jsou rok od roku oblíbenější. Výhody kartónových obalů si začíná uvědomovat stále víc spotřebitelů a jeho oblíbenost stoupá a i tím jeho spotřeba. Do oběhu se jim ale vrací jen minimum. Recyklace kartónových obalů probíhá dvěma způsoby: Metoda vířivého rozvláknění: Jednotlivé vrstvy obalu (papír, hliník a polyethylenová fólie) se takto od sebe oddělí a jsou zpracovány zvlášť. Tímto způsobem se z kartónových obalů získá 70-90% celulózových vláken. Ty se pak zpracovávají podobně jako starý papír. Zbytky hliníkové a polyethylenové fólie je možno opět využít. 2) Při recyklaci druhou metodou se použité obaly rozdrtí a za tepla se ze vzniklé hmoty lisují třeba desky používané ve stavebnictví. Vámi roztříděné obaly v oranžových kontejnerů v České republice míří právě na takovou linku.

9 Plechovky Průměrná životnost hliníkových nápojových plechovek je šest týdnů, včetně doby kdy jsou vyráběny, plněny, prodávány, recyklovány a repasovány. Každou minutu denně je průměrně recyklováno více než hliníkových plechovek. Pokud se ale odhodláte plechovky třídit, nezapomeňte, že to není jediný hliníkový obal, který projde vaší domácností. Sbírat lze také nápojové plechovky, použité fólie od jogurtů, salátů, sýrů, šroubovací uzávěry od alko i nealko nápojů, obaly od paštik, tuby od léčiv, fólie z čokolád i různé sprejové nádobky. Že je obal opravdu hliníkový poznáte podle symbolů tří šipek a uvnitř čísla 41 či pod šipkami označení ALU. Neexistují ale kontejnery, které by byly zaměřené na hliníkové obaly. Jsou pouze sběrná střediska odpadů a sběrny zpracovatelských firem, kde za hliníkové obaly dostanete i pár korun. Firma zpracovává hliníky dvěma způsoby: První možností je zpracování drcením, zbavování laků a barev a výroba hliníkového prášku a granulí. Jiná cesta zpracování je slisování fólií, které pak umožní přetavení na hliníkovou slitinu či granule. Zpracovatelským firmám proto v obou případech pomůže, pokud obal očistíte od zbytku potravin i papírových nálepek.

10 Nápojové bílé sklo barevné papír plasty kartóny sklo


Stáhnout ppt "Recyklace obalů Čechová Pavlína, Šprinc Daniel, 2DE."

Podobné prezentace


Reklamy Google