Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika."— Transkript prezentace:

1 TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika

2 Co to vůbec TŘÍDĚNÍ ODPADU JE???
Třídit odpad je pro Zemi důležité Kdybychom odpad netřídili, utratilo by se mnoho peněz za nové obaly na výrobky To přece nikdo nechce a tak je pro naše dobro odpad třídit

3 Jak třídit odpad? Odpady bychom měli třídit přímo doma, pozdější roztřídění odpadu není často možné - smícháním se odpad znečistí nebo slepí. Např.: zamaštěný papír už není možné zpracovat.

4 Nádoby na tříděný odpad
Modrý kontejner na papíry Zelený kontejner na sklo Žlutý kontejner na plasty Černý kontejner na zbytkový odpad Červený (malý) kontejner na nepoužité akumulátory Sběrný dvůr na spotřebiče

5 Kontejner na PAPÍRY ANO
noviny, časopisy, kancelářský papír, reklamní letáky, knihy, sešity, krabice, lepenka, karton, papírové obaly (např. sáčky), obaly s recyklačním symbolem a kódem PAP, 20, 21, 22 NE mokrý, mastný nebo jinak znečištěný papír, použité plenky a hygienické potřeby, vícevrstvé obaly

6 Kontejner na SKLO ANO nevratné láhve od nápojů, skleněné nádoby, skleněné střepy - tabulové sklo, obaly s recyklačním symbolem a kódem GL, 70, 71, 72 NE keramiku, porcelán, autosklo, drátěné sklo a zrcadla, lahvičky od léčiv, žárovky

7 Kontejner na PLASTY ANO NE
Stlačené PET lahve od nápojů, kelímky, sáčky (i mikrotenové), fólie a obaly z plastů, polystyrén, obaly s recyklačním symbolem a kódem PET, HDPE, LDPE, PP, PS, 1, 2, 4, 5, 6 NE Guma, molitan, textil z umělých vláken, nádobky od léčiv, vícevrstvé obaly, linolea, pneumatiky, obaly od nebezpečných látek (motorové oleje, chemikálie, barvy apod.)

8 Značky na obalech - naši rádci při třídění odpadů
Panáček s košem značí, že použitý obal patří do příslušné nádoby na odpad. Pokud je panáček přeškrtnutý, znamená to, že obal do popelnice nepatří, protože obsahuje nějaké nebezpečné látky. Takové odpady se odnáší do sběrny nebezpečných odpadů nebo na sběrné dvory. Bližší informace vám poskytne obecní nebo městský úřad.

9 Šipky s číslem nebo zkratkou udávají,
z jakého materiálu je obal vyroben a do kterého kontejneru patří. Značka C/ vyjadřuje, že obal je vyroben z více materiálů, převládá ten, který je za lomítkem. Např.: C/PAP znamená, že se jedná o obal, ve kterém je nejvíce obsažen papír.

10 Zelený bod znamená, že je za obal zaplaceno do systému EKO-KOM, jenž zajišťuje sběr a využití obalových odpadů. Pokud si koupíte obal, na kterém je značka ZELENÝ BOD znamená to, že výrobce zaplatil za jeho recyklaci.

11 Recyklace Při recyklaci jsou zpracovány odpady na nové materiály. Je důležité dodržovat pravidla třídění odpadů - většinu těchto pravidel asi znáte.

12 Kolik produkujeme odpadů?
Každý z nás vyhodí za rok asi kg odpadů. Za rok tak můžete vytřídit až 30 kg papíru, 25 kg plastů, 15 kg skla.

13 ANKETA: Třídíte odpad???

14 Informace www.wikipedie.cz www.seznam.cz www.centrum.cz www.eko-kom.cz


Stáhnout ppt "TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika."

Podobné prezentace


Reklamy Google