Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TŘÍDĚNÍ ODPADU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TŘÍDĚNÍ ODPADU."— Transkript prezentace:

1 TŘÍDĚNÍ ODPADU

2 Co je to recyklace? Při recyklaci jsou zpracovány odpady na nové materiály. Je důležité dodržovat pravidla třídění odpadů.

3 Jak se třídí odpad? Na třídění odpadu existují nádoby „kontejnery“, které jsou barevné. Podle barvy rozpoznáte kam který odpad patří. Odpad se třídí na: papír, sklo, plast

4 Každý z nás ve svých domácnostech vyprodukuje za jeden rok 200 až 320 kg odpadu. Z toho je 70 – 100 kg odpadů využitelných (papír, plasty, sklo, nápojový karton, kovy)

5 PLAST ANO: PET láhve od nápojů (sešlápnuté), kelímky, sáčky, fólie, výrobky a obaly z plastů, polystyrén NE: novodurové trubky, obaly od nebezpečných látek (motorové oleje, chemikálie, barvy )

6 Plast

7 PAPÍR ANO: noviny, časopisy, kancelářský papír, reklamní letáky, knihy, sešity, krabice, lepenka, kartón, papírové obaly (např. sáčky) NE: mokrý, mastný nebo jinak znečištěný papír, uhlový a voskovaný papír, použité plenky a hygienické potřeby

8 Papír

9 SKLO ANO: láhve od nápojů, skleněné nádoby, skleněné střepy - tabulové sklo NE: keramiku, porcelán, autosklo, drátěné sklo a zrcadla.

10 Bílé sklo: Pokud máte v obci zaveden oddělený sběr skla, potom při jeho třídění musíme rozlišovat, jakou má barvu. Pro jeho sběr jsou ve většině míst dva kontejnery: bílý a zelený. Do bílého kontejneru patří čiré sklo a do zeleného kontejneru barevné sklo. Někde se ještě stále netřídí sklo dle barevnosti, proto je důležité sledovat barvy kontejneru nebo nálepku, kterou má každý kontejner. POZOR, do bílého skla nepatří tabulové sklo, to patří do zeleného kontejneru.

11 Barevné sklo Bílé sklo

12 BIOODPAD listí jablka tráva

13 NÁPOJOVÉ KARTONY

14 SMĚSNÝ ODPAD tuba od pasty parafín průlepková páska keramika

15 Sběrný dvůr Kovy: železný šrot, hliníkové předměty, barevné kovy, plechovky, hrnce apod. Kompostovatelný odpad: větve, listí, tráva, zbytky jídel, čajové sáčky, zbytky ovoce a zeleniny, slupky apod. Objemné odpady: starý nábytek (křesla, židle, skříně, válendy apod.), podlahové krytiny (koberce, linolea), umyvadla, toalety, nefunkční sporáky, pračky Elektrotechnika: televize, rádia, počítače, mikrovlnné trouby, ledničky apod. Stavební suť: cihly a beton z drobných rekonstrukcí v bytě Nebezpečné odpady jsou sbírány na dvorech vybavených speciálními ekosklady. Mezi nejčastější druhy nebezpečných odpadů patří: léky, zářivky, výbojky, akumulátory, galvanické články (baterky), ledničky - mrazničky, barvy, lepidla, oleje a nádoby jimi znečištěné atd.

16 Prosím, nevhazujte: maso, kosti, oleje z potravin, tekuté a silně mastné potraviny, obaly od potravin, uhynulá domácí zvířata Sběrný dvůr u nás : u 9. ZŠ Skládka: na Michalovicích

17 Recyklace: papír Slisovaný sběrový papír poslouží k výrobě nového papíru, stejně jako když se vyrábí ze dřeva, přidává se do směsi na výrobu papíru. Papír je možné takto recyklovat asi pětkrát až sedmkrát. Výrobky z recyklovaného papíru: novinový papír, sešity, lepenkové krabice, obaly na vajíčka, toaletní papír apod.

18 Recyklace: sklo Vytříděné sklo se rozdrtí a přidá do výchozí směsi k výrobě nového skla. Nejčastěji se takto vyrábí lahve na minerálky a pivo a jiné skleněné výrobky. Ušetří se při tom mnoho energie a surovin, přičemž sklo se dá takto používat vlastně donekonečna.

19 Recyklace:plast Každý druh plastů je zpracováván jinou technologií, protože mají odlišné složení a vlastnosti. Z PET láhví se vyrábějí vlákna, která se používají jako výplň zimních bund a spacáků nebo se přidávají do tzv. zátěžových koberců. Z fólií (sáčků a tašek) se opět vyrábějí fólie a různé pytle, např. na odpady. Pěnový polystyren slouží k výrobě speciálních cihel. Ze směsi plastů lze vyrábět odpadkové koše, zahradní nábytek, zatravňovací dlažbu, protihlukové stěny u dálnic apod.

20 Zástupce skupiny : Mgr. Radek Novák Tel : 739 058 429
Konec.... Projekt: Obchodní akademie, Vyšší odborná škola ekonomická a Jazyková škola s právem státní zkoušky, Mladá Boleslav, T.G. Masaryka Zástupce skupiny : Mgr. Radek Novák Tel : 739 058 429 Skupina: Černá Pavla, Chňupová Paula, Ciprysová Veronika, Havlíková Radka


Stáhnout ppt "TŘÍDĚNÍ ODPADU."

Podobné prezentace


Reklamy Google