Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str Druh učebního materiálu Prezentace Autor Alena Štroblová VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař-číšník Předmět Odborný výcvik Ročník Třetí Název tematické oblasti (sady) Speciální stolničení Název vzdělávacího materiálu Speciální teplé předkrmy Anotace Prezentace je určena pro předmět Odborný výcvik 3. ročníku oboru Kuchař-číšník, kde je probírána speciální obsluha. Prezentace žáky seznamuje se speciálními teplými předkrmy, jejich úpravou, zakládáním inventáře před hostem a servisem. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 Většinou se podávají dle pravidel jednoduché obsluhy, liší se od běžných předkrmů v přípravě stolu a konzumaci.

4 HLEMÝŽDI Servis  servírují se v ulitách na speciální misce s mělkými prohlubněmi,  maso se v kuchyni vkládá do ulit a zpravidla se zapéká,  na misku se ulity pokládají otvory nahoru,  nejčastěji se konzumují v šesti kusech.

5 HLEMÝŽDI Před hosta zakládáme:  dezertní talíř,  vlevo kleštičky a pečivový talíř,  vpravo dezertní lžíci a šnečí vidličku. Pravidla konzumace:  host bere ulitu do kleští,  vidličkou vyjme maso a šťávu z ulity vylije na lžíci položenou na talíři,  použité ulity se pokládají na talíř založený vlevo nad pečivový talíř.

6 ŽABÍ STEHÝNKA  upravují se dušením, pečením, smažením v těstíčku,  podává se 3 – 6 ks podle velikosti,  větší stehýnka se upravují jednotlivě, menší na jehle.

7 ŽABÍ STEHÝNKA Před hosta zakládáme:  dezertní talíř a příbor, vlevo pečivový talíř, talířek na kosti a oplachovač prstů Podávají se:  s jemnými teplými omáčkami a s rýží,  smažená se studenou omáčkou a bílým chlebem,  host si překládá sám z mísy nebo timbálu (i obsluhující, který pracuje na keridonu). (i obsluhující, který pracuje na keridonu).

8 CHŘEST  je velmi jemná zelenina vhodná jako velmi zdravý samostatný pokrm,  oloupaný chřest se vaří ve svazečku a podává se s máslem nebo bílou omáčkou,  chřest nabízíme jako hlavní chod s bramborem, jako přílohu, může být i součástí řady masitých pokrmů. i součástí řady masitých pokrmů.

9 PODÁVÁNÍ CHŘESTU  k samostatnému chřestu se zakládá vidlička k pravé ruce,  zakládáme masový talíř a oplachovač prstů a talíř na odpad,  host bere chřest do levé ruky (do kleští), namáčí do omáčky a pomocí vidličky v pravé ruce potom konzumuje,  k chřestu s přílohou se zakládá masový příbor, dle okolností se zakládá i dezertní talíř  k chřestu s přílohou se zakládá masový příbor, dle okolností se zakládá i dezertní talíř.

10 ARTYČOKY  patří mezi luxusní specialitu,  vaří se vcelku a podávají se na míse s ubrouskem,  překládají na dezertní talíř a jedí rukou  jednotlivé listy se odtrhávají, její silnější části se namáčejí v jemné bílé omáčce (holandská), mezi zuby vymačkají a odsávají,  odpad se odkládá, po otrhání lístků zbývá tzv. spodeček, který se jí vidličkou.

11 ARTYČOKY Přílohy:  toasty, bílý chléb Zakládáme:  oplachovač prstů, pečivový talířek,  talíř na odpad,  omáčky v mističkách.

12 Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. Praha: Fortuna, 2004, 217 s. ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google