Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ochrana dřeva – impregnace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ochrana dřeva – impregnace"— Transkript prezentace:

1 Ochrana dřeva – impregnace
Trvanlivost dřeva závisí na různých činitelích. Nejčastější ohrožení dřevokaznými houbami a hmyzem. Ne méně nebezpečný je oheň. Na dřevo působí atmosférické činitele – teplota, voda.

2 Odolností nazýváme schopnost dřeva odolávat poškození působením fyzikálních, chemických a biologických činitelů. Odolnost závisí na druhu dřeviny, na jeho složení (obsah pryskyřice a tříslovin) a anatomické skladbě. Odolnost proti fyzikálním činitelům. Na vzduchu v suchém prostředí je dřevo značně odolné. Zcela ponořené pod vodu, trvanlivost téměř neomezená.

3 Odolnost proti chemickým činitelům
Odolnost proti chemickým činitelům. Účinkem kyselin a zásad se dřevo postupně rozkládá. Rychlost závisí na druhu dřeviny, druhu chemického činitele, jeho koncentraci a době působení. (Při slabě alkalickém prostředí se dřevo téměř neporušuje, ale způsobuje korozi jiných materiálů Fe. Některé organické kyseliny – octová, mléčná nepoškozují dřevo ani při vysokých koncentracích). Jehličnaté dřevo má větší odolnost proti působení kyselin než dřevo listnaté. Nejodolnější modřín. Jádrové dřevo odolnější než bělové.

4 Odolnost proti biologickým činitelům (houby, hmyz)
Je dána obsahem pryskyřic a tříslovin. Borovice odolnější než smrk nebo jedle. Dub než jasan. Tyly (výrůstky do cév) zvyšují odolnost dřeva, ale ztěžují impregnaci ( bukové jádro). 1 - tyly 2 – dřevní parenchym 3 – dřevní vlákno

5

6 Z hlediska odolnosti lze dřeviny rozdělit:
velmi odolné s trvanlivostí více něž 25 let (tis, kaštan jedlý, dub, jilm habrolistý), odolné s trvanlivostí 10 – 25 let ( borovice, limba, modřín, olše) málo odolné ( bříza, buk, osika, javor, jasan, topol). Závisí na věku stromu, objemové hmotnosti a na poloze ve kmeni.


Stáhnout ppt "Ochrana dřeva – impregnace"

Podobné prezentace


Reklamy Google