Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co jste na předchozích obrázcích viděli? KRAJINU LES STROMY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co jste na předchozích obrázcích viděli? KRAJINU LES STROMY."— Transkript prezentace:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12 Co jste na předchozích obrázcích viděli?
KRAJINU LES STROMY

13 Jakou cenou surovinu získáváme ze stromů?
DŘEVO

14 Dřevo bylo prvním materiálem, který se prehistorický člověk naučil používat. Ulomená větev byla jeho první zbraní i nástrojem. Bez dřeva by neobjevil oheň. Později začal člověk ze dřeva vyrábět a stavět. Obydlí, lodě, mosty, nábytek, vozy, korále, nádobí atp.

15 Která část stromu slouží k získávání dřeva?
KMEN

16 STAVBA KMENE

17 Růst kmene. Růst stromů probíhá tak, že vzniká vrstvička živých buněk na starých buňkách kmene a větví pod kůrou a lýkem. Tato vrstvička živých buněk se nazývá kambium. Odumřelé buňky kambia tvoří na povrchu kmene borku a směrem dovnitř stromu se znich stává mrtvé dřevo. Na jaře strom roste rychleji do výšky i do tloušťky a vzniká světle zbarvené dřevo a při pomalejším růstu v létě vzniká tvrdší a tmavší vrstva dřevo. Touto činností se vytváří letokruhy.

18 Nejvýznamější fyzikální vlastnosti dřeva pro nás.
Barva a kresba Hustota Tvrdost Trvanlivost

19 BARVA DŘEVA Jedna z nejvýrazněji hodnotitelných znaků dřeva. Význam má při rozhodování, jakého vzhledu výrobku chceme dosáhnout. Odstíny dřeva se pohybují od bílé přes odstíny červenohnědé, hnědé až tmavě hnědé a černé. Jádro kmene bývá (i výrazně) tmavší než běl.

20 příčný středový tečnový
KRESBA DŘEVA Vzhled dřeva záleží také na tom, jakou rovunu řezu máme před očima. Existují tři druhy řezů: příčný, středový, tečnový. Kresba dřeva, tzv. fládr, vynikne při řezu tečnovém (rovina řezu rovnoběžně s osou kmene, ale mimo jeho střed). Různá dřeva mají různě výraznou kresbu. příčný středový tečnový

21 HUSTOTA DŘEVA je hmotnost určitého objemu hmoty a má velký praktický význam. Dřeva podle hustoty se dělí: Lehká dřeva - smrk, borovice, jedle, topol, lípa. Středně těžká dřeva - modřín, dub, buk, jilm, javor, jasan. Těžká - habr.

22 TVRDOST DŘEVA je schopnost dřeva odolávat vrypům a podobným zásahům do hmoty dřeva. Je to jeho rozhodující vlastností z hlediska použití. Úzce souvisí s hustotou. Měkká dřeva – smrk, jedle, borovice, lípa, topol. Tvrdá dřeva – modřím, dub, buk, jilm, javor. Velmi tvrdá dřeva – habr.

23 TRVANLIVOST DŘEVA odolnost ničím nechráněného dřeva proti biologickým škůdcům, dřevokazným houbám, plísním, hmyzu a baktériím

24 VYUŽITÍ DŘEVIN Pojďme se společně zamyslet a říci si či napsat na co všechno se v současné době dřevo používá, co se z něho vyrábí. Rozhlédni se kolem, vzpomeň si s čím se doma, cestou do školy nebo ve škole setkáváš.

25 VYUŽITÍ DŘEVIN Dýhy Nábytek Podlahy, schody, zábradlí Hračky
Kuchyňské nářadí Zápaky, párátka Stavební konstrukce Součásti ručního nářadí Hudební nástroje Umělecké truhlářství a řezbářství Tělocvičné nářadí Výroba papíru Bižuterie

26 Dáme si na to chvilku času.
Představ si, že si chceš pro sebe něco ze dřeva vyrobit, ne moc velkého, ale aby se ti to líbilo. Co to bude? Jakou barvu, kresbu, tvrdost a trvanlivost bude mít dřevo, které použiješ. Proč bude zrovna takové? Svůj nápad si můžeš nakreslit nebo o něm něco napsat. Dáme si na to chvilku času. A kdo bude chtít, něco nám potom poví o svém nápadu.


Stáhnout ppt "Co jste na předchozích obrázcích viděli? KRAJINU LES STROMY."

Podobné prezentace


Reklamy Google