Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_Čj8_ZÁKLADNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_Čj8_ZÁKLADNÍ."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_Čj8_ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE Téma: Čj- 8. ročník – základní skladební dvojice Název sady: Český jazyk-VIII.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3407

2 Anotace prezentace je určena pro 8. ročník speciální školy slouží k výuce českého jazyka – části jazyková výchova Strana 3 - podklad k výkladu Strana 4 - žáci vyhledávají a označují podmět rovnou čarou a přísudek vlnitou Strana 5 - podklad k výkladu Strana 6 - žáci určují vyjádřený a nevyjádřený podmět ve větě

3 Základní skladební dvojice PODMĚT+PŘÍSUDEK Podstatné jméno. Ptáme se KDO, CO? Sloveso. Ptáme se Co dělá? Př.: Pes skáče. Hnědý pes skáče přes plot.

4 Vyhledejte a označte základní skladební dvojici. 1. Alenka koupila červené boty. 2. Na ulici stálo modré kolo. 3. Tatínek nosí brýle na čtení. 4. Voda je příliš studená. 5. V televizi běží seriál o nemocnici. 6. Ledové kry plavaly na moři. 7. Mezi mraky prosvítaly hvězdy i měsíc.

5 Vyhledejte a označte základní skladební dvojici. 1. Alenka koupila červené boty. 2. Na ulici stálo modré kolo. 3. Tatínek nosí brýle na čtení. 4. Voda je příliš studená. 5. V televizi běží seriál o nemocnici. 6. Ledové kry plavaly na moři. 7. Mezi mraky prosvítaly hvězdy i měsíc.

6 Nevyjádřený podmět Včera jsme byli v kině. Na podmět se ptáme KDO, CO? Kdo byl v kině? ……………My! Podmět „my“ není ve větě, je nevyjádřený.

7 Označte věty s nevyjádřeným podmětem. 1. Neměli jsme na to dost času. 2. To se nám udělalo hezky. 3. Nemám domácí úkol. 4. Lenka má nový účes. 5. Už máš hotové úkoly?

8 Označte věty s nevyjádřeným podmětem. 1. Neměli jsme na to dost času. 2. To se nám udělalo hezky. 3. Nemám domácí úkol. 4. Lenka má nový účes. 5. Už máš hotové úkoly?

9 Použité zdroje Dostupné na www.microsoft.com/klipart- peswww.microsoft.com/klipart- [cit.2012-04-01].


Stáhnout ppt "Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_Čj8_ZÁKLADNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google