Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: D OPLŇ DO OBRÁZKU NÁZVY ČÁSTÍ ROVNORAMENNÝCH VAH.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: D OPLŇ DO OBRÁZKU NÁZVY ČÁSTÍ ROVNORAMENNÝCH VAH."— Transkript prezentace:

1

2 Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce

3 Ú KOL 1: D OPLŇ DO OBRÁZKU NÁZVY ČÁSTÍ ROVNORAMENNÝCH VAH

4

5

6

7

8

9

10

11

12 Ú KOL 2: P OPIŠ ( ÚSTNĚ ) POSTUP PŘI MĚŘENÍ ROVNORAMENNÝMI VAHAMI 1) Postav váhy pomocí stavěcích šroubů do vodorovné polohy, kterou ověříš pomocí olovnice na sloupku vah. 2) Závěsy misek polož na břity. 3) Správnou funkci vah ověř kontrolním odaretováním, popřípadě vyrovnej misky pomocí malých tělísek (vždy musíš při vložení tělísek na misky váhy zaaretovat a odaretovat!) 4) Těleso, jehož hmotnost zjišťuješ, polož na levou misku aretovaných vah.

13 Ú KOL 2: P OPIŠ ( ÚSTNĚ ) POSTUP PŘI MĚŘENÍ ROVNORAMENNÝMI VAHAMI 5) Ze sady vyber vhodné závaží a polož je na pravou misku vah (radši o něco větší) 6) Pokud je závaží těžší (miska se závážím klesne), vyměň ho za menší. Až klesne těleso, závaží nech na misce (do konce měření už s ním nemanipuluj!!) a přidej o krok menší závaží. 7) V postupu pokračuj, dokud se jazýček vah nezačne kývat okolo střední čárky stupnice. 8) Zaaretuj a odebírej postupně závaží, každé si pořádně zapiš. Potom hodnoty sečti.

14 Ú KOL 3: U RČI HMOTNOST VYBRANÉHO TĚLESA Pomůcky: zapiš vše, co použiješ Výpočet: zapiš hodnoty všech použitých závaží a sečti je (pozor na jednotky!) Odpověď: Pokud jsi vážil předmět, u kterého výrobce udává hmotnost, porovnej zhodnoť měření – např. kde se mohla stát při měření chyba, …

15 Zdroje: RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN 80-723-8210-0. RAUNER, Karel. Fyzika: pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia : [s přílohou Přehled učiva]. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 60 s. ISBN 80-723-8328-0. Ostatní materiály: vlastní


Stáhnout ppt "Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: D OPLŇ DO OBRÁZKU NÁZVY ČÁSTÍ ROVNORAMENNÝCH VAH."

Podobné prezentace


Reklamy Google