Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POSTUPY PŘI MĚŘENÍ OBJEMU 1) Měření objemu kapalin dílek na stupnici může mít různé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POSTUPY PŘI MĚŘENÍ OBJEMU 1) Měření objemu kapalin dílek na stupnici může mít různé."— Transkript prezentace:

1

2 Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce

3 Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POSTUPY PŘI MĚŘENÍ OBJEMU 1) Měření objemu kapalin dílek na stupnici může mít různé hodnoty! válec musí stát na vodorovné podložce na stupnici se musíme dívat s okem v rovině hladiny hladina kapaliny je u stěny odměrného válce zakřivena, proto musíme číst údaj na stupnici podle rovné části hladiny (nejnižší bod)

4 Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POSTUPY PŘI MĚŘENÍ OBJEMU 2) Měření objemu pevných látek Nejdříve změříme objem kapaliny bez tělesa (V 1 ) potom vložíme těleso a změříme objem (V 2 ) těleso musí být zcela ponořeno těleso se nesmí rozpouštět kapalina nesmí přesáhnout nejvyšší hodnotu, natož vytéci výsledný objem musíme spočítat V = V 2 - V 1

5 Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POSTUPY PŘI MĚŘENÍ OBJEMU 3) Měření objemu sypkých látek Příklady: cukr, sůl, písek, mák,.... Nasypeme do odměrného válce (suchého!) před odečtením musíme setřepat, aby byla "hladina" rovná!

6 Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POSTUPY PŘI MĚŘENÍ OBJEMU 4) Měření objemu plynných látek Příklady: objem vzduchu v plicích,... Do větší nádoby nalejeme určité množství vody Odměrný válec naplníme kapalinou až po okraj, dlaní (nebo jinak) zakryjeme, otočíme dnem vzhůru a ponoříme do větší nádoby, dlaň odstraníme, až je otevřená část odměrného válce pod hladinou. Voda z válce nevyteče! Do odměrného válce opatrně zavedeme hadičku do hadičky přivedeme vzduch (vydechneme) Vzduch vytlačí vodu z odměrného válce a my odečteme objem. Až pak válec vyděláme.

7 Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POSTUPY PŘI MĚŘENÍ OBJEMU 5) Měření objemu malých tělísek Příklady: diabolky, malé kuličky, špendlíky, mince,... Nejjdříve změříme objem kapaliny bez těllísek (V 1 ) potom vložíme větší počet tělísek a změříme objem (V 2 ) počet tělísek si musím pečlině zapsat!! (n) platí stejné zásady jak pro tělesa výsledný objem musíme spočítat objem všech tělísek: V T = V 2 - V 1 objem jednoho tělíska: V t = V T : n

8 Ú KOL 2: U RČI OBJEM KAPALINY Pomůcky: Zapiš vše, co použiješ Odpověď: Zapiš, co jsi v daném úkolu naměřil

9 Ú KOL 3: U RČI OBJEM PEVNÉHO TĚLESA Pomůcky: Zapiš vše, co použiješ Výpočet: Doplň údaje a vypočti Odpověď: Zapiš, co jsi v daném úkolu naměřil

10 Ú KOL 4: U RČI OBJEM SYPKÉ LÁTKY Pomůcky: Zapiš vše, co použiješ Odpověď: Zapiš, co jsi v daném úkolu naměřil

11 Ú KOL 5: U RČI KAPACITU PLIC Pomůcky: Zapiš vše, co použiješ Odpověď: Zapiš, co jsi v daném úkolu naměřil

12 Ú KOL 6: U RČI OBJEM MALÉHO TĚLÍSKA Pomůcky: Zapiš vše, co použiješ Výpočet: Doplň údaje a vypočti (n je počet tělísek!) Odpověď: Zapiš, co jsi v daném úkolu naměřil

13 ZDROJE RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN 80-723-8210-0. RAUNER, Karel. Fyzika: pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia : [s přílohou Přehled učiva]. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 60 s. ISBN 80-723-8328-0.


Stáhnout ppt "Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POSTUPY PŘI MĚŘENÍ OBJEMU 1) Měření objemu kapalin dílek na stupnici může mít různé."

Podobné prezentace


Reklamy Google