Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Letos se jezdí k nám! Role destinačního managementu v období ekonomické recese.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Letos se jezdí k nám! Role destinačního managementu v období ekonomické recese."— Transkript prezentace:

1 Letos se jezdí k nám! Role destinačního managementu v období ekonomické recese

2 Letos se jezdí k nám! I. pololetí 2009 – úbytek celkového počtu přenocování o 9,6 % Došlo ke změně poměru mezi domácími hosty a zahraničními ve prospěch sektoru DCR (88:12). Podíl rezidentů na celkovém počtu ubytování vzrostl o 1,53 % U krátkodobých, tzv. jednodenních návštěv, došlo k poklesu o necelé 1 %. Informace vychází z vlastního šetření CCRVM, které je uskutečňováno na 40 referenčních místech.

3 Letos se jezdí k nám! Rok 2008 prokázal první známky oslabování světové, evropské i české ekonomiky, se zjevným dopadem na klíčové ukazatele cestovního ruchu a turistického průmyslu jak v celé České republice, tak i ve Zlínském kraji. Navíc, v samotném průběhu roku 2008 se ukazovalo stále zřetelněji, že čím pokročilejší období, tím je míra zprvu zpomalování, pak i absolutního poklesu, průkaznější a silnější.

4 Letos se jezdí k nám! Rok 2009 – pokračování trendu meziročního poklesu v klíčových ukazatelích: návštěvnost, počet hostů, využití kapacit, tržby Rok 2010 – očekává se spíše konzervaci stavu roku 2009; tedy již nikoliv další pokles, ale spíše setrvání na hodnotách, jež prošly onou redukcí v předcházejících dvou letech. Rok 2011 - Statisticky prokázané oživení je pravděpodobné spíše v horizontu roku 2011, přičemž je otázkou, zda i tento rok nebude spíše ve znamení faktické stagnace, či jen velmi mírného návratu zpět k „předkrizovým“ vývojovým charakteristikám. Zdroj: Analýza dopadů ekonomické krize na návštěvnost ZK; Ing. Petr Zahradník

5 Letos se jezdí k nám! Co ještě vyplývá z analýzy a na základě čeho jsme se rozhodovali o kampani: tuzemští návštěvníci cestují v méně redukovaném počtu, ale tráví na cestě kratší dobu než dříve, kdežto počet zahraničních návštěvníků se snížil podstatně výrazněji, ale ti, co vycestovali, tráví na cestě přibližně stejnou dobu jako předtím. Projevem redukce poptávky tuzemců je zkrácení doby při vysokém počtu, kdežto projevem redukce poptávky cizinců je výrazná redukce počtu při přibližném udržení doby cesty!

6 Letos se jezdí k nám! Domácí dovolená je preferována jako hlavní forma dovolené u 22 členských státu EU. Ještě v roce 2009 si většina osob EU i ČR dopřeje dovolenou, s tím, že to na mnoho let pro některé sociální skupiny může být dovolená poslední. Stále bude preferována kvalita na úkor snížené ceny. Více na oblibě získá individuální turistika, a bude typické navštěvovat známé, osvědčené a tradiční destinace Ekonomické důvody budou pro většinu populace ČR činit ze zahraničních destinací destinace výrazně dražší, proto budou raději zůstávat doma.

7 Letos se jezdí k nám! ČR není v hledáčku nejvyhledávanějších destinací, proto preference DCR je správnou volbou. Téměř třetina populace ČR plánuje trávit dovolenou doma. Pokud se Češi vzdají některého z typů dovolené, pak to bude dovolená zimní, což ve vztahu ke ZK je jedním z rizikových faktorů. Významných změn se nedočká lázeňský sektor vzhledem ke své specifičnosti. Naopak, problémy neminou sektor kongresové a incentivní turisticky z důvodu obecného nedostatku prostředků v korporacích.

8 Letos se jezdí k nám! Od 2.pol. roku 2008 CCRVM pracuje na kampani na podporu DCR. Analýza jen potvrdila správnost našeho rozhodnutí! 6 produktů: Vzhůru na palubu (nabídka školních výletů po Baťově kanále), Na Východní Moravu za Dušanem Jurkovičem – básníkem dřeva, Voda v živých proměnách – zahřeje, roztancuje a léčí (putování inspirované léčivými prameny, vínem a slivovicí), Východní Morava – kraj lákavých chutí a vůní (gastro průvodce představující krajové speciality), Zimní relax na Východní Moravě, Luhačovice – Janáčkův zdroj inspirace

9 Letos se jezdí k nám! Kampaň je stavena jako kontaktní. Potencionální klienti jsou oslovováni přímo, pomocí speciálních akcí, jako je například IC Tour. Toto putování po českých a moravských městech má zásadní cíl – oslovit přímo na náměstích a v informačních centrech možné zájemce o pobyt a dovolenou na Východní Moravě.

10 Letos se jezdí k nám! Nosným propagačním materiálem pro celou kampaň je: Mapa zážitků – Letos se jezdí k nám! (léto, zima). Mapa je vydávána ve velkém nákladu – 152 tisíc kusů a je distribuována do informačních center v kraji, do recepcí hotelů a penzionů, do muzeí, hradů, zámků a galerií a k jednotlivým městům a obcím kraje. Vydána byla i Mapa akcí, náklad 40.000 ks – pro letní turistickou sezónu. Mapu zážitků společně se svým časopisem obdrželi čtenáři časopisu Týden, Reflex, Koktejl a MF Dnes.

11 Letos se jezdí k nám! Další akcí, která kampaň doplnila v červenci, byla kampaň outdoorová. Na více než stovce billboardů rozmístěných po Moravě, Trenčianském kraji a na D1 byla představována Východní Morava jako destinace vhodná pro rodinnou dovolenou či aktivní a zážitkovou turistiku. Průběžně byla a je realizována i mediální kampaň v tištěných a elektronických médiích, která cíleně propaguje nejvýznamnější kulturní, sportovní a společenské akce na Východní Moravě, které mají více než jen regionální rozměr.

12 Letos se jezdí k nám! Rekonstrukce portálu www.vychodni-morava.cz ve výrazně marketingový nástroj – denně 1800 návštěvwww.vychodni-morava.cz Doplnění webu o funkci on-line rezervačního systému On-line rezervace ubytování – mimořádný zájem o začlenění do systému. Dnes již 60 poskytovatelů služeb zapojených v on-line rezervaci, další se sw připravují Spolupráce s podnikateli při využití potenciálu portálu – virtuální produkt Živé Luhačovice – koncentrovaná nabídka služeb a akcí v cestovním ruchu Lyžování na Východní Moravě – další konkrétní výstup ze spolupráci s podnikateli

13 Letos se jezdí k nám! Veletrhy, výstavy, prezentace, fan a press tripy – doplňují systém nastaveného MKM Všechny připravované a realizované kroky mají jeden cíl: snížit dopad ekonomické recese do sektoru cestovního ruchu ve ZK - nyní základní role krajského destinačního managementu Nezapomínáme ani na příjezdový CR – projekt Moravská jantarová stezka II – speciální nabídka pro německý, rakouský a italský trh (ve spolupráci s Olomouckým krajem)

14 On-line rezervace ubytování Proč to děláme? opatření ke stabilizaci ekonomikyCestovní ruch a opatření ke stabilizaci ekonomiky kraje Rozvoj/udržení návštěvnosti regionu zlepšení marketingu / obsazenostiNový akviziční kanál ke zlepšení marketingu / obsazenosti zařízení kvalita služebNástroj k fungování ubytovacího zařízení (kvalita služeb) zdroj prostředkůBudoucí zdroj prostředků pro TIC

15 NÁSTROJE 1.Webový portál www.vychodni-morava.czwww.vychodni-morava.cz 2.Recepční a rezervační systém HotelTime Lite 3.Na dva roky bezplatná licence programu pro ubytovatele – podpora podnikatelům 4.Zapojení informačních center 5.Zapojení webových stránek jiných subjektů (Hyjé koně, Region Slovácko, Moravská jantarová stezka) 6.Propagace systému a portálu

16 Lyžování na Východní Moravě

17 kempy chaty, chalupy rekreační střediska hotely penziony

18 Informace o ubytovateliInformace o ubytovateli Přímá rezervacePřímá rezervace Přímý kontaktPřímý kontakt

19 Letos se jezdí k nám! Strategický marketingový plán – základní dokument, který CCRVM ve spolupráci s TO připravuje vždy v půlročním předstihu před nadcházející letní či zimní sezónou Princip partnerství je základním kamenem, na němž CCRVM staví rozvoj cestovního ruchu v kraji Byl nastaven tzv. model vzájemné výhodnosti – spolupráce je vedena směrem zezdola nahoru. Podstatné jsou zájmy a potřeby oblastí, které jsou přenášeny na vyšší úroveň a odtud pak komplexně koordinovány v zájmu globálního cíle

20 Letos se jezdí k nám! Oblastem se tak snížila pracnost a náročnost administrace vyplývající z řízení realizovaných projektů. Úleva je patrná rovněž při samotné produkční činnosti. Při tom všem oblasti neztratily svou rozhodovací pravomoc (zástupci TO jsou členy externího managementu centrály – poradního sboru ředitelky). Veškerá činnost CCRVM, jejích partnerů na úrovni turistických oblastí, je orientována na výsledek, a tím je v tomto období minimalizace škod způsobených ekonomickou recesí.Tomu jsou podřízeny veškeré marketingové aktivity.

21 Letos se jezdí k nám! Děkuji Vám za pozornost PhDr. Dana Daňová Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o.p.s dana.danova@vychodni-morava.cz www.vychodni-morava.cz Tel. 577 043 900, 733 161 670


Stáhnout ppt "Letos se jezdí k nám! Role destinačního managementu v období ekonomické recese."

Podobné prezentace


Reklamy Google