Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhKinematika hmotného bodu TémaKinematika hmotného bodu Tematická oblastKinematika hmotného bodu NázevRozdělení pohybů hmotného bodu, rovnoměrný přímočarý pohyb AutorMgr. Přemysl Strážnický Vytvořeno, pro obor, ročníkzáří 2013, strojírenství, stavebnictví, technické lyceum, elektrotechnika 1. r. AnotaceRovnoměrný přímočarý pohyb Přínos/cílové kompetencePochopení vztahů pro rychlost a dráhu u rovnoměrného přímočarého pohybu VY_32_INOVACE_08_03

2 Úvod do kinematiky hmotného bodu Prezentace je určena všem žákům 1. ročníku technických oborů na SŠ. Navazuje a rozšiřuje poznatky žáků o kinematice ze základní školy.

3 Rozdělení pohybů hmotného bodu Pohyby hmotného bodu dělíme: podle trajektorie přímočaré křivočaré pohyby podle velikosti okamžité rychlosti na rovnoměrné nerovnoměrné

4 Rozdělení pohybů hmotného bodu Podle trajektorie: Přímočaré pohyby Trajektorií těchto pohybů je přímka nebo její část ( polopřímka, úsečka ) Křivočaré pohyby Trajektorií těchto pohybů je křivka nebo její část ( parabola, kružnice, elipsa … )

5 Rozdělení pohybů hmotného bodu Podle okamžité rychlosti: Rovnoměrné pohyby Velikost okamžité rychlosti se v průběhu pohybu nemění a je stálá Nerovnoměrné pohyby Velikost okamžité rychlosti se v průběhu pohybu mění

6 Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrný přímočarý pohyb hmotného bodu je pohyb po přímce stálou rychlostí. v – okamžitá rychlost v 0 – počáteční rychlost s – dráha s 0 – počáteční dráha t - čas

7 Rovnoměrný přímočarý pohyb Graf závislosti rychlosti na čase hmotného bodu, který se pohyboval po dobu 10s rychlostí 4 m/s:

8 Rovnoměrný přímočarý pohyb Graf závislosti dráhy na čase hmotného bodu, který se pohyboval po dobu 10s rychlostí 4 m/s, je-li s 0 =0:

9 Rovnoměrný přímočarý pohyb Graf závislosti dráhy na čase hmotného bodu, který se pohyboval po dobu 10s rychlostí 4 m/s a jestliže s 0 =10 m:

10 Úkol č.1 Úkol č.1: Hmotný bod se pohyboval 12s stálou rychlostí 4 m/s Sestroj graf závislosti rychlosti na čase a graf závislosti dráhy na čase, jestliže počáteční dráha je rovna nule.

11 Řešení úkolu č.1 Úkol č.1: Hmotný bod se pohyboval 12s stálou rychlostí 4 m/s. Sestroj graf závislosti rychlosti na čase a graf závislosti dráhy na čase, jestliže počáteční dráha je rovna nule. Řešení:

12 Úkol č.2 Úkol č. 2: Hmotný bod se pohyboval 12s stálou rychlostí 4 m/s. Sestroj graf závislosti rychlosti na čase a graf závislosti dráhy na čase, jestliže počáteční dráha je rovna 8 m.

13 Řešení úkolu č.2 Úkol č.2: Hmotný bod se pohyboval 12s stálou rychlostí 4 m/s. Sestroj graf závislosti rychlosti na čase a graf závislosti dráhy na čase, jestliže počáteční dráha je rovna 8 m. Řešení:

14 Zdroje a prameny 1.Bednařík,M.,Široká,M. Fyzika pro GYMNÁZIA Mechanika. Dotisk 3.vydání Praha: Prometheus, 2003. ISBN 80-7196-176-0 s. 13 – 22 2.http://cs.wikipedia.org/wiki/Mechanikahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Mechanika 3.vlastní


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google