Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhDynamika hmotného bodu TémaDynamika hmotného bodu Tematická oblastDynamika hmotného bodu Název Celková mechanická energie, zákon zachování energie AutorMgr. Přemysl Strážnický Vytvořeno, pro obor, ročníklistopad 2013, strojírenství, stavebnictví, technické lyceum, elektrotechnika 1. r. AnotaceCelková mechanická energie a její výpočet Přínos/cílové kompetencePochopení působení sil a jejich účinků na pohyb hmotného bodu VY_32_INOVACE_09_16

2 Potenciální energie Prezentace je určena všem žákům 1. ročníku technických oborů na SŠ. Rozšiřuje poznatky žáků o energii ze základní školy.

3 Celková mechanická energie Pohybující se těleso ve výšce h nad hladinou nulové potenciální energie má kinetickou mechanickou energii E k i potenciální tíhovou energii E p.

4 Celková mechanická energie Součet kinetické a potenciální energie tvoří celkovou mechanickou energii tělesa: E = E k + E p

5 Celková mechanická energie Jestliže na pohyb tělesa v tíhovém poli Země nepůsobí odporové síly, pak je součet kinetické a potenciální energie konstantní - celková mechanická energie tělesa je stálá.

6 Zákon zachování mechanické energie Platí v izolované soustavě těles, ve které nepůsobí odporové síly: Při všech mechanických dějích se může měnit kinetická energie v potenciální a naopak, celková mechanická energie soustavy je však konstantní: E = E k + E p = konst.

7 Zákon zachování energie Jestliže v izolované soustavě těles působí odporové síly, zdánlivě celkové mechanické energie ubývá, až se těleso zastaví a jeho celková mechanická energie je nulová. Ale energie nezmizela, přeměnila se pouze na jinou formu ( např. třením se tělesa zahřívají ). Zákon zachování energie Při všech dějích v izolované soustavě těles se mění jedna forma energie v jinou nebo přechází energie z jednoho tělesa na jiné, celková energie soustavy se však nemění.

8 Zákon zachování energie Působí-li na těleso odporové síly, je práce vykonaná těmito silami rovna úbytku celkové mechanické energie a současně přírůstku vnitřní energie tělesa a jeho okolí. Práce a energie mají stejné jednotky, tyto veličiny spolu těsně souvisejí, ale nelze je navzájem zaměňovat.

9 Zákon zachování energie Energie charakterizuje stav soustavy, je to proto stavová veličina. Práce charakterizuje děj, při kterém nastává přeměna nebo přenos energie.

10 Potenciální energie tíhová Příklad 1.: Jakou rychlostí se pohybuje hmotný bod padající volným pádem z výšky 50 m ve výšce 20 m?

11 Potenciální energie tíhová

12 Příklad 2.: Míč o hmotnosti 2 kg padal z výšky 6 m volným pádem a po odrazu se zastavil ve výšce 4 m. Jakou rychlostí se míč odrazil a o kolik se zmenšila jeho mechanická energie?

13 Potenciální energie tíhová

14 Zdroje a prameny 1.Bednařík,M., Široká,M. Fyzika pro GYMNÁZIA Mechanika. Dotisk 3.vydání Praha: Prometheus, 2003. ISBN 80-7196-176-0 s. 111 - 116 2.vlastní


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google