Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FY_083_Zvuk_ Detekce zvuku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FY_083_Zvuk_ Detekce zvuku"— Transkript prezentace:

1 FY_083_Zvuk_ Detekce zvuku
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. FY_083_Zvuk_ Detekce zvuku Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

3 SLUCH Sluch je jedním z pěti smyslů, kterými člověk disponuje.
Sluch je schopnost vnímat zvuky smyslovým orgánem - uchem která je společná všem vyšším živočichům.

4 Lidské ucho - stavba

5 Vnější ucho - stavba Vnější ucho se skládá z boltce, zvukovodu a bubínku. Jsou to tedy viditelné části ucha. Boltec je tvořen chrupavkou a směřuje zvukové vlny do zvukovodu. Velikost a tvar boltce ale nemá vliv na sluch. Vnější zvukovod je trubice, která má část chrupavčitou a kostěnou. Na konci zvukovodu se nachází bubínek, který tvoří hranici mezi zevním a středním uchem. Zvuk, který projde zvukovodem, naráží do bubínku, rozechvívá ho a putuje dál dovnitř ucha. Délka zvukovodu dospělého člověka je asi 3 cm. Bubínek je tenká a velmi citlivá blanka na konci zvukovodu, asi 0,1 mm silná. Zvuk ji rozechvěje, bubínek zesílí a předá do středního ucha. Zdravý bubínek je lesklý a má šedavou barvu.

6 Zachycení a zpracování zvuku
Zvuk, který prochází zvukovodem naráží do bubínku, ten se rozechvěje a vibrace přenáší přes kladívko, kovadlinku a třmínek do hlemýždě. Tady na vibrace reagují smyslové buňky, které informace o zachyceném zvuku vedou pomocí sluchového nervu do mozku, který jej vyhodnotí jako zvuk. To je princip slyšení.

7 Sluch u člověka Sluch je jeden z pěti základních smyslových orgánů člověka. Správné fungování sluchu je předpokladem pro dorozumívání se řečí, pro vnímání okolních zvuků a pro vnímání hudby. Pokud je člověk schopen vnímat a rozlišovat jednotlivé tóny harmonických zvuků hovoříme o hudebním sluchu.

8 Sluch u zvířat Někteří živočichové mají výrazně lepší sluch než člověk, a to jak z hlediska citlivosti, tak i pokud jde o frekvence, které ucho vnímá. Například : pes dokáže vnímat zvuky od 30 Hz do 45 kHz kočka od 15 Hz do 50 kHz netopýr až 100 kHz.

9 Využití zvuku u zvířat - echolokace
Právě netopýři, ale i jiní živočichové, využívají sluch také k orientaci v prostoru ve tmě. Vysílají zvukové signály a podle jejich odrazu určí polohu a velikost překážky. Tento postup se nazývá echolokace (určení polohy pomocí zvuku). Kromě netopýrů jej používají také můry, kytovci nebo někteří ptáci.

10 Využití echolokace člověkem
Echolokace se také využívá při určování hloubky moře pod plující lodí. Ze sonaru je vyslán zvukový signál směrem ke dnu moře. Z času, za který se signál vrátí zpět k lodi se určí hloubka moře. Tohoto zařízení se také využívá k vyhledávání hejna ryb při rybolovu. Hejno ryb se chová jako jeden předmět a je možné tak určit jeho polohu pro výlov.

11 Poruchy sluchu Omezená schopnost sluchu se nazývá nedoslýchavost.
Úplná ztráta sluchu je hluchota. Poškození sluchu může být vrozené nebo získané v důsledku nemoci, operace, působení nadměrného hluku a podobně. K poškození sluchu zpravidla dochází, pokud hlasitost překročí 140 decibelů. Pokud se člověk trvale pohybuje v prostředí s hlasitostí 85 decibelů, může si rovněž sluch poškodit.

12 Naslouchadlo – zařízení pro zlepšení sluchu
Naslouchadlo za ucho Naslouchadlo do ucha

13 Sluchové halucinace V důsledku toho, že člověk poměrně nepřesně lokalizuje původ zvuku, vznikají někdy sluchové halucinace - například se domnívá, že někdo chodí po jeho bytě, že slyší ve tmě šepot a podobně. Zajímavým jevem je akuse hudby, stav, kdy má člověk pocit, že slyší hrát hudbu, přitom si je však vědom že jde jen o zdání. Jde o poměrně vzácný jev, který častěji mohou pozorovat lidé se sluchovou vadou a zřejmě také s určitým hudebním nadáním. Vyvolání jevu také podporuje únava a stres. Akusím hudby často podléhal například Bedřich Smetana.

14 Otázky k opakování Kolik smyslových orgánů má člověk ?
Který orgán slouží k zachycení zvuku ? Jaký je princip sluchu u člověka ? Slyší člověk zvuky všech frekvencí ? Co je to echolokace ? Která zvířata využívají echolokace a k čemu ? Jak využívá echolokace člověk ? Co je to hluchota ? Co je to akuse ?

15 Použité zdroje: www.wikipedie.org
Anatomy of the Human Ear cs.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Hoergeraet analog jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Hearing aid jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "FY_083_Zvuk_ Detekce zvuku"

Podobné prezentace


Reklamy Google