Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Eko.3.06 Dezertifikace Vytvořeno:12.11.2013 Ověřeno: 15.11.2013Třída:AE3

2 Biomy - Dezertifikace Vzdělávací oblast:Environmentální vzdělávání Předmět:Ekologie Ročník:3. Autor:Ing. Hana Antošová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dataprojektor, notebook Klíčová slova:pouště, dezertifikace, klimatické jevy Anotace: Materiál je určen pro studenty environmentálních předmětů, především ekologie, pro pochopení vzniku dezertifikace.

3 Dezertifikace proces degradace území na pouště a polopouště rozšiřování již vzniklých pouští je velkým problémem především v zemích subsaharské Afriky ročně se velké plochy savan stávají pouští

4 Dezertifikace Savany jsou domovem mnoha druhů zvířat a rostlin, rozšiřováním pouští jsou tyto druhy vážně ohroženy. Ohroženy však nejsou pouze zvířata a rostliny, ale také lidé. Pouště ohrožují i domovy lidí a písečné bouře zhoršují zdravý lidí žijících i několik tisíc kilometrů od pouště.

5 Dezertifikace Příčiny: spásání dobytkem a zvěří, kácení zeleně v dané oblasti, nadměrný odběrem vody pro závlahu zemědělské půdy, zásahem do přírodních procesů probíhajících v dané oblasti.

6 Dezertifikace Salinizace - zasolování půdy, ke kterému dochází především v suchých a teplých oblastech při nadměrném zavlažování. Proces hromadění solí ve vrchních vrstvách půdního horizontu vlivem vysokého odparu vody z půdy.

7 Dezertifikace Desertifikace i salinizace vede k vážnému poškození půd. Znemožňuje využití půdy k zemědělským účelům, ale také ohrožuje rovnováhu přírody. V současné době je desertifikací poškozeno 10 – 20% suchých oblastí. 41 % procent veškeré světové půdy náleží mezi suché oblasti (např. sever Afriky, většina Austrálie, Severní Amerika atd.)

8 Dezertifikace Jedním z nejdiskutovanějších témat v oblasti desertifikace je problém Sahelu. Rozšiřování pouště zde totiž vážně ohrožuje už tak dost chudé obyvatelstvo. Nejznámějším problémem salinizace je vysychající Aralské jezero. V důsledku vytvoření zavlažovacích kanálu došlo ke zmenšení jezera a poklesu jeho hladiny o 22 m a výraznému zvýšení koncentrace soli.

9

10 Použité zdroje Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Desertification_map.png http://slunecnik.zholesova.cz/web/2007/09/01/desertifikace/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Dezertifikace Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google