Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové poznatky Řada odborníků se na základě nových poznatků z Indie kloní k závěru, že svět je vystaven riziku epidemie tuberkulózy. Souvisí to s poznatkem,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové poznatky Řada odborníků se na základě nových poznatků z Indie kloní k závěru, že svět je vystaven riziku epidemie tuberkulózy. Souvisí to s poznatkem,"— Transkript prezentace:

1

2 nové poznatky Řada odborníků se na základě nových poznatků z Indie kloní k závěru, že svět je vystaven riziku epidemie tuberkulózy. Souvisí to s poznatkem, že kuřák je vystaven čtyřikrát většímu riziku že onemocní TBC. Kuřáci také umírají na TBC častěji. ; TBC-TUBERKULÓZA

3 tuberkulóza Na Zemi jí ročně podlehne milion lidí, během dvaceti let miliarda. Změnu našich názorů nyní způsobilo zveřejnění výsledků šetření, které provedli v Indii.  Z něj vyplynulo, že ze lidí, kteří každoročně zemřou v Indii, jich polovina z tohoto množství zemře na tuberkulózu a sice jen proto, že kouří. Statistika odhalila, že kouření čtyřikrát zvyšuje riziko vzniku onemocnění touto nemocí.

4 kuřáci ignorují Je vidět, že v České republice slogany na krabičkách cigaret typu "Kouření škodí zdraví" nebo "Kouření může zabíjet" na nikoho dojem nedělají. A proto se naši poslanci snaží přijmout zákon který by nařizoval na krabičku připevnit obrázky "zrezivělých" plic, nádorů a vypadaných zubů. Ale myslíte si že to bude účinné?

5 kuřáci nepřestanou A zvednout daně na cigarety? To není žádná mez pro kuřáky, vždyť je musíme brát jako závislé a závislí dají i 20kč navíc aby si opatřili dávku. Denodenně čichat dým který čichat nechci a mám už na něj alergii, ale prostě se mu vyhnout nemůžu, protože je všudypřítomný. A můžu já za to že tento kouř čichám?

6 hrozivé zajimávosti!!! Nikotin sám o sobě je prudkým jedem
Každých šest sekund na naší planetě zemře člověk na nemoci z kouření 87% lidí, kteří zemřeli na rakovinu plic byli kuřáci! 9 z 10 kuřáků umírá na následky kouření!!                                           Kouřím-li denně 1. Krabičku, život si zkracuji o jednu a půl hodiny, za rok je to 23 dní. Kouř obsahuje škodlivin. Denně u nás umírá 60 osob. Denně se utratí za cigarety 16 miliard korun

7 následky orgánů

8 Více než polovina dospívajících v České republice kouří, dívky převládají. Kuřáctví je pro mladé Čechy součástí životního stylu. Odbornice na odvykání kouření Eva Králíková ČTK řekla, že devět z deseti kuřáků propadlo své vášni před dosažením plnoletosti. Přestože je již zčásti omezena reklama na tabákové výrobky a zpřísnily se postihy za prodej kuřiva dětem, není podle ní situace zdaleka ideální. Děti kuřáků mají podle jedné švédské studie v těle nadprůměrné množství nikotinu i v případech, že jejich rodiče nekouří doma. Švédové zjistili, že i když rodiče kouří výhradně venku před zavřenými dveřmi svých bytů, jejich děti mají v těle dvojnásobek nikotinu oproti dětem nekuřáků.

9 Tabákový kouř obsahuje přibližně 4000 chemických látek, z toho stovka je schopna vyvolávat zhoubné nádory. Riziko ohrožení zdraví, byť v menší míře, platí i pro nekuřáky, kteří se pohybují v zakouřeném prostředí. Pasivního kouření ročně způsobuje v zemích Evropské unie úmrtí. Kouření způsobuje onemocnění srdce, cév a dýchacích cest. V nejhorším případě může vyvolat rakovinu. Tyto fakty jsou všem obecně známy.

10 Cigarety jsou jediným spotřebním zbožím, které, používáno k tomu účelu, k němuž bylo vyrobeno, způsobuje smrt - a to celé polovině svých konzumentů. Za jejich dnešní rozšíření může to, že jsme na to přišli pozdě: první ze zhruba prací, prokazujících vliv na zdraví (pětina úmrtí ve vyspělých zemích, i u nás), byla publikována teprve roku Přitom jen ve 20. století zabily cigarety víc lidí než obě světové války dohromady - asi 100 milionů osob. Při současném trendu to v 21. století bude už miliarda mrtvých.

11 fotky

12 tabulka

13 složení

14 KUŘÁCI Radši to típni a žij déle
Takhle dopadnou vaše plíce když budete kouřit

15 Takhle dopadnou vaše zuby když budete kouřit cigarety
Už a jí prcci s pupeční šnurou kouří

16 Srdce nekuřáka Srdce kuřáka

17 GRAFY KUŘÁKŮ

18 srovnávání

19 plíce kuřáka plíce nekuřáka

20

21 Každá vykouřená cigareta ubere 1 minutu života

22 Takto dopadne kdo kouří

23 Toto jsou plíce kuřáka Dost odporné co?

24 A takto dopadne vaše srdce. To asi moc dlouho pracovat nebude.

25 Rakovina ústní dutiny Rakovina spodního rtu.

26 Příběh ženy která chce mít dítě a kouří
Je mi 45 let a kouřím od 16. Postupem času jsem se dopracovala ke spotřebě 30 cigaret denně, při společenských událostech (např. ples),i více.Též jsem měla jednu velkou přestávku, a to období plánování rodičovství, dva porody a následné kojení. Představa, jak dusím kouřem nevinné miminko, mi přišla strašná a byla tou nejsilnější motivací. Dnes, po letech, začínám znovu- s pastilkami Niquitin CQ. Chci mít znovu zdravou barvu pleti a zbavit se dusivého kašle po ránu. Dnes jsem vykouřila jen jednu cigaretu.Krize přijde,vím. Držte mi palce všichni.

27 Na téhle statistice je vidět větší procento kuřáků ,které mají ženy(23,7 %) ,ale naproti tomu nekuřáků je opět více žen(38,6 %)

28 Životopis jednoho kuřáka
Poprvé jsem to zkusil asi tak ve dvanácti a třinácti. Aktivně jsem se k tomu vrátil před patnáctým rokem. Kouřil jsem dlouhých pět let, ale přesně ten čas změřený nemám. Jednak to bylo proto, že jsem si nechtěl přiznat, že kouření je špatné a nepřestával jsem se divit tomu, že o tom tak všichni mluví (včetně rodičů samozřejmě). A samozřejmě kouřil dál. Kouřil jsem všude při každodenním nakupování v trafikách, po ránu si rychle zapálit, po obědě taky, když není cigáro tak být nervózní, když není dlouho -klepat se a tak dále... Jednoho dne, ale přišel zlomový okamžik, kdy jsem to prostě zahodil, zabanoval a zdarec. Ano, bylo to opravdu tak jednoduché. Stačilo jen dostatečné odhodlání a říct to nahlas sobě i všem kolem sebe.

29 Něco o nikotinu [Nikotin] náleží k nejprudším jedům rostlinným, několik málo kapek stačí k otravě smrtelné; dávka 0,07-0,15 g vzbuzuje těžkou, ba mnohdy smrtelnou otravu. [Nikotin] se rychle vstřebává, vstřebaný pak [Nikotin] dráždí hybná a cevohybná centra, vede pak brzo k ochrnutí center.

30 Určitě by nikdo z nás nechtěl dopadnout takhle…

31 boj proti kouření

32

33 na tohle už zapomeňte

34 anketa Když nekouříte je to… Když kouříte je to… Kouříte?
Ano……………………672 hlasů Ne…………………… hlasů Když nekouříte je to… Jak často kouříte? 1krát denně……………………………190 hlasů 2krát denně……………………………520 hlasů 5krát denně…………………………….45 hlasů Kouřím neustále,bez cigaret to prostě nejde!..21 hlasů Když kouříte je to…

35 něco o kouření -9 z 10 kuřáků umírá na následky kouření
-Každá vykouřená cigareta zkracuje život o 5minut -Kouření je velice návykové,nezačínejte s tím! -Kouření může zpomalovat krevní oběh a způsobuje neplodnost -Kouření způsobuje stárnutí kůže -Kouření v těhotenství škodí zdraví Vašeho dítěte -V cigaretách je asi 103 kancerogenů -Pasivní kouření usmrtí asi 120 osob v ČR ročně! -Po roce nekouření je riziko smrti z kouření o 50% nižší!

36 nápisy na krabičkách od cigaret
-Kouření způsobuje Rakovinu! -Kouření vážně škodí Vám i lidem ve Vašem okolí -Kouření může zabíjet! -Kuřáci umírají předčasně! -Kouření ucpává tepny a způsobuje infarkt a mrtvici! -Kouření způsobuje smrtelnou rakovinu plic! -Chraňte děti:Nenuťte je vdechovat Váš kouř! -Váš Lékař nebo lékárník Vám může pomoci přestat s kouřením. - Kvůli kouření umírá na celém světě denně lidí!

37 krabičky od cigaret

38 Jak dlouholetému kuřákovi končí život...
Porovnání: vlevo a vpravo je tentýž člověk. Vlevo rok 1975, vpravo rok 1996!

39 chcete pomoct sami sobě
Přestaňte KOUŘIT!

40 Kuřáci ve světě

41 Jak si vedou kuřáci v Evropě

42 A teď si můžete prohlédnout orgány a nádory kuřáků

43 Rakovina jazyka (resp. dutiny ústní) způsobená kouřením (může vzniknout i žvýkáním tabáku).

44 Velmi rozsáhlý nádor dolní čelisti (mandibuly) a části krku (hrtan) u zahraničního kuřáka.

45 Odumření tkáně z periferní nedokrvenosti způsobené kouřením.

46 Trochu o rakovině plic

47 Zde v několika bodech shrnuji její projevy:
kašel - resp. jeho změna - tzv. dráždivý kašel úbytek na váze za poměrně krátkou dobu bez držení jakýchkoliv diet dušnost vykašlávání krve (v pokročilých stádiích - ale ne vždy) jiné bolesti (např. hrudník, kosti) otoky horních končetin a hlavy (opět u pokročilých nádorů - tzv. syndrom horní duté žíly) paličkovité prsty potíže s polykáním vzácně tzv. Pancoastův syndrom (pokles víčka, zúžená zornice, zapadlé oko)

48 Riziko vzniku nádoru plic podle počtu cigaret za den
5x vyšší 20x vyšší 30x vyšší nad 35 40x vyšší Významně se zvyšuje riziko u kuřáků, kteří začali kouřit již v dětství nebo v pubertě.

49 S tímto se s vámi loučíme a doufáme, že vám tahle prezentace TAK ZNECHUTILA KOUŘENÍ, že s ním skončíte.

50 ZAZVONIL ZVONEC A PREZENTACE JE KONEC


Stáhnout ppt "Nové poznatky Řada odborníků se na základě nových poznatků z Indie kloní k závěru, že svět je vystaven riziku epidemie tuberkulózy. Souvisí to s poznatkem,"

Podobné prezentace


Reklamy Google