Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOUŘENÍ „Závislost nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ji laskavě svést ze schodů, doprovodit ji ke vchodu a vypoklonkovat ze dveří...“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOUŘENÍ „Závislost nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ji laskavě svést ze schodů, doprovodit ji ke vchodu a vypoklonkovat ze dveří...“"— Transkript prezentace:

1 KOUŘENÍ „Závislost nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ji laskavě svést ze schodů, doprovodit ji ke vchodu a vypoklonkovat ze dveří...“

2

3 CO TO VLASTNĚ TABÁK JE Tabák se do Evropy dostal díky Kryštofu Kolumbovi. Původně se tabák užíval pouze při náboženských obřadech a nejrůznějších rituálech. Právě námořníci rozšířili tabák do celé Evropy. Tehdy se využíval jen k léčebným účelům – například při bolení hlavy či zubů. Tabák se stával čím dále dostupnějším.

4 JAKÉ ŠKODY KOUŘENÍ ZPŮSOBÍ?
Kouření také způsobuje vředové choroby střev a dvanáctníku, předčasná hluchota a šedý zákal, poruchy potence a plodnosti (muži), menstruační potíže či neplodnost (ženy) a zhoršené hojení ran. Kuřáci také mnohem častěji trpí kornatěním cév, jehož důsledkem jsou mozkové, cévní a srdeční příhody. Také kuřákova pokožka mnohem dříve stárne – pokožka je méně pružná a ztrácí schopnost hydratace. Pleť je zvadlá, šedivá a vrásčitá.

5 Každá vykouřená cigareta nám zkrátí život o pět minut
Každá vykouřená cigareta nám zkrátí život o pět minut. Každou hodinu umírá na světě v důsledku kouření 560 lidí, což je 4,8 milionu lidí za rok. V České republice na následky kouření umírá denně 65 lidí, týdně 500 lidí a ročně 23 tisíc lidí.

6 Kuřakovi plíce Plíce nekuřáka nekuřáka

7 Srdce nekuřáka Srdce kuřáka

8 Kouření je v zemích Evropské unie nejčastější příčinou úmrtí
Kouření je v zemích Evropské unie nejčastější příčinou úmrtí. Kouření se podílí na vzniku mnoha nemocí. Tabákový kouř obsahuje více než 60 karcinogenních látek.

9 Fakta a Mýty

10 Mýtus: Když přestanete kouřit, musíte výrazně ztloustnout
Vymlouváte se, že nemůžete přestat kouřit, protože byste nabrali další kilogramy navíc? Podle odborníků je to skutečně jen výmluva. Je pravda, že kouření mírně zrychluje metabolismus. Jenže zatímco u neobézních kuřáků dochází ke spálení necelých 1000 kJ denně navíc, u obézních už je to jen přibližně 300 kJ. Navíc k nárůstu váhy zdaleka nedochází u všech bývalých kuřáků, záleží na věku, metabolismu i tělesné konstituci. I v případě, že patříte do skupiny, která bude mít tendenci po vysazení cigaret tloustnout, stačí si odepřít denně dva suché rohlíky a absenci nikotinu na své postavě vůbec nepoznáte .

11 Mýtus: Kouření vám zvedne náladu
Jste v depresi a zapálíte si, abyste se cítili lépe? Jenže podle výzkumů mají cigarety úplně opačný účinek . Kouření naopak zvyšuje riziko klinické deprese, poruch pozornosti a hyperaktivity, uvádí magazín Pediatrics. Dospívající děti, které kouří, trpí čtyřikrát častěji klinickou depresí než nekuřáci.

12 Mýtus: Kouření mentolových či light cigaret je zdravější
Mentolové nebo light cigarety (se sníženým obsahem dehtu) rozhodně nejsou bezpečnější či zdravější. Problém je už v tom, že lidé mají tendenci těchto cigaret vykouřit větší množství, aby uspokojili svou potřebu nikotinu. I přes filtr při kouření proniká nikotin a ostatní nebezpečné látky do těla. Podle National Cancer Institute navíc lidé, kteří kouří light cigarety, inhalují mnohem intenzivněji a do jejich plic se tak dostává víc kysličníku uhelnatého. Mentolové cigarety jsou kromě toho návykovější a odvykání je tudíž těžší.

13 Fakt :Česká republika je jednou z evropských kuřáckých velmocí
Fakt :Česká republika je jednou z evropských kuřáckých velmocí. Podle statistik u nás kouří přibližně dva a půl milionu lidí a roční spotřebou cigaret se řadíme mezi první čtyři státy v Evropě - před námi je jen Polsko, Maďarsko a Rusko.

14 Fakt : Ve věkové skupině patnáct až osmnáct let kouří polovina osob
Fakt : Ve věkové skupině patnáct až osmnáct let kouří polovina osob. Téměř dva miliony Čechů by s kouřením rády skoncovaly, každý rok se o to pokusí milion z nich. Podle Zprávy o zdraví z loňského roku je v České republice kouření příčinou osmnácti tisíc úmrtí ročně, denně tedy zemře na následky kouření víc než padesát osob.

15 TEST ZÁVISLOSTI 1) Jak brzy po probuzení si zapálíte první cigaretu?
do 5 minut (3 body) za 6–30 minut (2 body) za 31–60 minut (1 bod) po 60 minutách (0 bodů) 2) Je pro vás obtížné nekouřit tam, kde je kouření zakázáno? ano (1 bod) ne (0 bodů) 3) Které cigarety byste se nejméně rád vzdal? první ráno (1 bod) kterékoli jiné (0 bodů) 3) Kolik cigaret denně kouříte? 0–10 (0 bodů) 11–20 (1 bod) 21–30 (2 body) 31 a více (3 body) 5) Kouříte víc během dopoledne? 6) Kouříte i během nemoci, když musíte ležet v posteli ?

16 VÝSLEDKY TESTU Velmi nízká nebo žádná závislost (0–2 bodů) Vaše závislost na nikotinu je buď žádná nebo velmi nízká. Abstinenční příznaky jsou zatím velmi slabé a vyskytují se zřídka. K odvykání kouření nepotřebujete žádnou pomoc ani náhradní nikotinovou léčbu.Přestaňte kouřit,dokud se vaše závislost nezvýší. Nízká závislost (3–4 bodů z 10) Vaše závislost na nikotinu je stále ještě poměrně nízká, avšak začínáte již čelit některým abstinenčním příznakům. Tento stupeň závislosti je hraniční pro relativní snadnost odvykání. Začněte tedy odvykat, neboť později to již bude jen těžší. Prozatím byste měli vystačit se slabou náhradní nikotinovou léčbou.

17 Střední závislost (5 bodů z 10)
Jste závislí na nikotinu. Běžně se u vás objevují abstinenční příznaky. Začněte ihned s odvykací kůrou, neboť na tomto stupni již reálně hrozí vznik zdravotních problémů způsobených kouřením. Pro odvykání vám poslouží silnější náhradní nikotinová léčba. Zkuste to, dokud není pozdě. Vysoká závislost (6–7 bodů z 10) Vaše závislost na nikotinu je vysoká. Kouření přestáváte mít pod vlastní kontrolou. Kromě častých abstinenčních příznaků máte vysoké riziko vzniku onemocnění souvisejících s kouřením. Pravděpodobnost úspěšného odvykání je bohužel poměrně nízká. Budete k němu pravděpodobně potřebovat silnou náhradní nikotinovou léčbu a odbornou pomoc. Mějte tedy silnou vůli a pokuste se začít odvykat ještě dnes. Velmi vysoká závislost (8–10 bodů z 10) Jste velmi vysoce závislí na nikotinu. Nad kouřením nemáte kontrolu, ono má pod kontrolou vás. Čelíte velmi vysokému riziku vzniku onemocnění souvusejících s kouřením. Pravděpodobnost úspěšného odvykání je velmi nízká, neboť máte nepříjemné abstinenční příznaky. Hrozí vám úzkosti, deprese a sklony k alkoholu . K odvykání proto potřebujete nejsilnější náhradní nikotinovou léčbu a odbornou pomoc. Nevzdávejte se a zkuste ihned začít odvykat.

18

19


Stáhnout ppt "KOUŘENÍ „Závislost nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ji laskavě svést ze schodů, doprovodit ji ke vchodu a vypoklonkovat ze dveří...“"

Podobné prezentace


Reklamy Google