Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dýchání Filip Bordovský.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dýchání Filip Bordovský."— Transkript prezentace:

1 Dýchání Filip Bordovský

2 To zas bude nuda

3 Co už známe? Rozlišujeme dýchání Zevní dýchání - výměna kyslíku a oxidu uhličitého mezi krví a vnějším prostředím v plicích Vnitřní dýchání – výměna kyslíku a oxidu uhličitého mezi krví a buňkami.

4

5 Endoskopický pohled do hrtanu na hlasivkové vazy

6 Stavba dýchací soustavy
Zapište si do sešitu! nosní dutina - zahřívá, zvlhčuje a čistí vzduch, jsou zde čichové buňky nosohltan – je horní úsek hltanu; kříží se zde dýchací a trávicí soustava hrtan – je zpevněn chrupavkami, jsou zde uloženy hlasivky (hlasivkové vazy), hrtanová příklopka při polykání brání vniknutí potravy do hrtanu průdušnice – trubice vyztužená chrupavkami 2 průdušky – vstupují do plic a dále se větví na průdušinky (plicní strom) Plíce - tvoří je pravá a levá polovina, v pravé jsou 3 laloky a v levé 2 laloky. Laloky obsahují plicní sklípky (alveoly), ve kterých dochází k výměně kyslíku a oxidu uhličitého.

7 Mechanika dýchání Zapište si do sešitu! Plíce jsou uloženy v hrudním koši, kryté poplicnicí a pohrudnicí. Pohyb plic zajišťují dýchací svaly  bránice a mezižeberní svaly. Dechová frekvence je v klidu asi 15-20x / min. Max. objem plic je 5-6l. Při běžném nádechu vdechneme do plic asi 3-3,5 l vzduchu. Sportováním se zvyšuje objem plic!

8 Pneumotorax Je smrštění plic, při kterém postižený nemůže dýchat!
Každý může zachránit život! Je smrštění plic, při kterém postižený nemůže dýchat! Vzniká jako následek při otevřeném poranění hrudního koše! Pomoc postiženému je ucpání rány a následná resuscitace!

9 Znečištění atmosféry exhalace a smog!

10 Plíce kuřáka!

11 Víte že, kouření mimo jiné, vede k ochablosti pleti a rychlejším projevům stárnutí!

12 Věřte, že taková zkušenost není k ničemu dodrá!
Vymývání mozků Věřte, že taková zkušenost není k ničemu dodrá!

13 Poškozování dýchací soustavy
Zapište si do sešitu! Znečišťování atmosféry prach, nejrůznější oxidy nebo pylová zrna dráždí dýchací cesty a nutí ke kašli. V některých případech vede ke vzniku astmatu a alergie Kouření cigaretový kouř obsahuje škodlivé látky (dehet), který ničí sliznice a způsobuje rakovinu plic. Vdechování těkavých látek „fetování“ nejrůznějších látek poškozuje sliznici a zabíjí nervové buňky!


Stáhnout ppt "Dýchání Filip Bordovský."

Podobné prezentace


Reklamy Google