Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mýty o redukčních dietách Eva Chocenská Nutriční terapeut Thomayerova nemocnice Praha 15.10.2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mýty o redukčních dietách Eva Chocenská Nutriční terapeut Thomayerova nemocnice Praha 15.10.2014."— Transkript prezentace:

1 Mýty o redukčních dietách Eva Chocenská Nutriční terapeut Thomayerova nemocnice Praha

2 Mýty o redukčních dietách Dělení diet Módní hity Svítání na lepší časy? Omyly redukčních diet Kde je pravda? Chocenská

3 Velmi zkrácený přehled diet, rozdělených dle mne diety účinné, racionální obsahují všechny živiny ve vhodném poměru a složení. Příjem energie je stanoven optimálně jedinci a veškeré změny musí probíhat pomalu a dlouhodobě. Mají pestré složení. Nejsou striktní, nezakazují, vychovávají. Neracionální, ale celkem neškodné (dříve lidé neměli moc na výběr. My zas nevíme, co si vybrat) – blp, raw food, zónová dieta ( ), vegetariánství Rizikové a velmi rizikové zakazují některou potravinu nebo skupinu potravin nebo se naopak striktně orientují jen na jednu nebo několik málo potravin Dlouhodobé x krátkodobé Vedou k jojo efektu Riziko metabolického nebo fyziologického poškození (pokud jsou zvoleny, nelze bez zdravotnického, erudovaného dohledu) Nesmyslné = Velmi rizikové, dlouhodobě Rizikové - Umělá sladidla, light potraviny, „dia“ potraviny; Modifikovaná Atkinsova dieta, nízkosacharidové režimy, dieta podle krevních skupin, dělená strava Velmi rizikové – bílkovinné: Dukanova dieta, Atkinsnova dieta, veganství, fruitariánství, ortodoxní raw food, paleolitická dieta, Marčingová, Margita, sacharidové vlny, ovocné dny, půsty, hladovky, 20ti denní, kontrastní dny, vlákninové koktejly, nízkokalorické proteinové koktejly Chocenská

4 Krabičková dieta – dobře nebo špatně? Varianta „dovezeme, zařídíme“ ? Kvalita ? Edukace ? Cena + Edukace velikosti porcí + alespoň, že začne + start režimu vytíženého, movitého jedince ! Nutná edukace ! Nutné ohlídání bílkovin a výběru režimu Varianta „krabičkuji, tedy hubnu“ Příprava doma Vím co jím a musím nad tím přemýšlet Kvalitní propočtená kuchařka Znalost své potřeby Věc volby dočasné řešení záleží na složení a provedení Chocenská

5 Paleolitická dieta - dieta jeskynního muže  Myšlenka: Současná strava obsahuje velké množství průmyslově a geneticky zpracovaných potravin = není tudíž prospěšná až škodí, našemu zdraví; zemědělství = zlo pro civilizaci, protože zažívací trakt se nestihl přizpůsobit (za posledních let).  Paleolitická dieta = návrat ke kořenům a jediná vhodná alternativa. JAK JE TO? doporučuje konzumaci neomezeného množství živočišného tuku – ať v mase nebo mléčných výrobcích a sýrech.  doporučuje konzumaci neomezeného množství bílkovin – ať v mase nebo mléčných výrobcích a sýrech.  Celkový podíl bílkovin na celkovém příjmu energie v rámci této diety přesahuje 35 %, což je dvakrát více, než se uvádí v doporučeních zaměřených na prevenci civilizačních chorob.“ Mgr Suchánek FZV. Pokud možno vše čerstvé – tepelně neupravené   ? Jak často měl pravěký sběrač-lovec maso? Jak často a kolik mléka? Jak vypadalo složení tkání lovených zvířat? Princip tepelně neupravovat – proč si maso pekli? Proč semena drtili, mleli a snažili se o pečení? Že by lepší stravitelnost a využitelnost? Kolik úsilí vynaložil k obstarání živobytí, sehnání potravy?  rostlinná semena, ořechy, ryby, čerstvé potraviny,  vyřazení polotovarů s vysokým GI a nekvalitními tuky, solí,  vyřazení prázdných kalorií  vybírá jen některé zásady  A co po dietě? Nebo je to doopravdy navždy?  aplikace na civilizaci s omezeným pohybem, jiným životním režimem, spánkem….  pravidla pro zdravou redukci hmotnosti nesplňuje ! je podobná Modifikované Akinsově dietě nebo středně sacharidové dietě s nízkým glykemickým indexem. Riziko rozvoje KVO u disponovaných jedinců, nedodržování a následný jojo efekt je vysoký. Autor: Flickr.com,Stefan Kloo/Isifa Pračlověk neměl moc na výběr. My zase nevíme co vybrat Chocenská

6 Raw food  Teorie syrové stravy (raw food): tepelná úprava potravin nad 40 stupňů Celsia zabíjí vše živé v potravině (hlavně enzymy), snižuje stravitelnost a využitelnost vitamínů, minerálů a koncentrátů z rostlin. Pokud člověk žije na raw food, je tzv. vitarián. Jeho jídelníček je nejčastěji složen ze syrové zeleniny a ovoce, ořechů, semínek, obilovin, luštěnin a řas. Součástí stravy jsou čerstvé ovocné a zeleninové šťávy nebo pyré. V neposlední řadě zde mají své místo i různá rostlinná mléka.  nárůst energie (dle TCM energetické vzplanutí)  Vitamíny, minerální látky, enzymy  Vláknina  Zjemnění vnímavosti chutí = nižší příjem  Více energie = více pohybu  Alergické reakce  Cena (suroviny, náčiní)  Nízkobílkovinné nebo velký objem stravy  omezení tuků  úbytek LBM  Vstřebatelnost?  Mikronutrienty?  Dle TCM po 3-5 letech choroby  Dle ajurvédy jde o to, jak je člověk duchovně vyzrálý (skaba.cz) Chocenská

7 Redukce BLP dietou u neceliaků  Módní záležitost; celebrit USA (Gwyneth Paltrow),  Princip diety: jediná změna – přestat přijímat lepek, tak jako při celiakii, jinak jíst stejně jako před začátkem bezlepkové diety.   Výsledky údajně: snížení hmotnosti, lépe vypadající pleť, snížení otoků kloubů, nižší plynatost.  Pokud mám postižné střevo a vzniká malabsorpce, po odstranění problému, začne lépe vstřebávat a organismus regeneruje……  „Výsledky ankety na téma, jak se vám změnila váha po přechodu na bezlepkovou dietu říká, že lehce obézních je 5 % celiaků, obézních je už 6 % a po zavedení bezlepkové diety přibralo celých 39 % celiaků. Ankety se zúčastnilo více jak návštěvníků webových stránek NESMYSL! A ZNEMOŽNĚNÍ PŘÍPADNÉ DIAGNÓZY Chocenská

8 Nízkosacharidové diety  Diety založené na optimálním množství bílkovin, zvýšeném množství tuku a nízkém množství sacharidů  Obsah sacharidů 20 – 60g /den  Nefyziologický režim  Avšak zdá se být výhodný jako startovací, s následnou udržovací fázi středomořské normo-kalorické stravy s optimálním nebo zvýšeným množství kutu  Často bez jojo efektů  Pomáhá (po přechodném zhoršení hodnot) normalizovat krevní cukr i lipidové spektrum  Nutnost erudovaného dohledu  Long Term Successful Weight Loss with a Combination Biphasic Ketogenic Mediterranean Diet and Mediterranean Diet Maintenance Protocol; Antonio Paoli 1,*, Antonino Bianco 2, Keith A Grimaldi 3, Alessandra Lodi 1 and Gerardo Bosco 1; Nutrients 2013, 5, ; doi: /nu  Nordmann, A.J.; Nordmann, A.; Briel, M.; Keller, U.; Yancy, W.S., Jr.; Brehm, B.J.; Bucher, H.C.; Effects of low-carbohydrate vs. low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. Arch. Intern. Med. 2006, 166, 285–293  Paoli, A.; Rubini, A.; Volek, J.S.; Grimaldi, K.A. Beyond weight loss: A review of the therapeutic; uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. Eur. J. Clin. Nutr. 2013, 67, 789–796.  Bueno, N.B.; de Melo, I.S.; de Oliveira, S.L.; da Rocha Ataide, T. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: A meta-analysis of randomised controlled trials. Br. J. Nutr. 2013, 110, 1178–1187.  Janda, M.; Zeidler, D.; Bohm, G.; Schoberberger, R. An instrument to measure adherence to weight loss programs: The compliance praxis survey-diet (compass-diet). Nutrients 2013, 5, 3828–3838. Chocenská

9 Omyly u redukčních diet  Bez tuku = bez energie  Stačí jen cvičit  Stačí jen nejíst  Káva se nepočítá  Stereotyp ve výběru stravy, monotónně opakované rozepsané jídelníčky  O víkendu si mohu dovolit všechno  Přehnaná očekávání  Mám špatné geny  Závislost na vážení  Marketing etiket - nízkotučné, bez tuku, bez cholesterolu  Ryby jsou energeticky chudší než červené maso či drůbež  Sušené ovoce a ořechy a musli jsou zdravé = povoleny neomezeně  Pufované a extrudované výrobky jsou do diet vhodné  Mohu jen netučné xy  Vy zato můžete, že nehubnu Chocenská

10 Dieta je má věc! Z matky na dceru  Fakt 1: děti větší než dříve - dnešní dívky jsou v průměru vyšší a mohutnější, než byla předchozí generace. Nemusí to znamenat, že mají problémy s váhou. Rodiče by si i proto měli před dcerami odpustit poznámky týkající se jejich váhy, protože by u nich kromě snahy držet zbytečné diety mohli nastartovat také anorexii či bulimii. Nevhodné je i uvažování, že štíhlejší člověk je vždycky zdravější (hubený bez kondice x Fit and fat) nebo kdo není dokonale štíhlý, těžko se mu povede v partnerském životě. Pozor na ortorexii. nevhodné stravovací vzorce od dětství, často přecházejí do nevědomí dívky, které s dietami začaly brzy, přiberou nejvíc časté - pořádně nejedí, ale pak hlad zaženou něčím rychlým z FF či sladkostmi celoživotní dieta – jen si kazí požitek z jídla nebo riziko dlouhodobé karence živin ( B, Fe, Bx, AEDK..)? Únava, nekvalitní pleť, padání vlasů, kazivost zubů, lámavost nehtů, potíže s imunitou či početím. mnohé dietní potraviny obsahují barviva nebo umělá sladidla pozor i na opičí lásku Autor: Matka anorektička (26 let, vpravo) podporuje dceru (7) v opačném extrému Chocenská

11 Jak tedy hubnout? Chocenská

12 Jak tedy hubnout?  Změna životního stylu, filozofie  Sebereflexe a změna myšlení a návyků = zlozvyků  Stresu, pohybu, výživových návyků, myšlení o sobě  Základ – vhodný čas a motivace  Úplné vyléčení obezity, tedy pokles BMI z 30 a víc pod 25, je spíše výjimečný. O takový pokles lékařům ani nejde, snaží se, aby stupeň obezity a problémy s tím spojené se zmenšily (-5 až 10% a udržet) Chocenská

13 Skutečný kořen problému?  Je problém ve váze?  Proč jsem tlustý/á  Co z toho mám za výhody?  Jaké v mém životě nastanou změny, když zhubnu?  Půjde mi hubnutí změnou režimu nebo musím začít u duše? Chocenská

14 Hubnutí na etapy  Snaha rychle zhubnout vede k jojo efektu  1) hubnutí  2) stabilizace = fixace návyků a udržení hmotnosti  3) pokračování hubnutí  4) stabilizace  5) …..  VYDRŽET! - nepropadnout beznaději při neúspěchu Chocenská

15 Správně vedená terapie?  dlouhodobá  výchovně podporující  je uměním skloubení výživy a psychologie (psychologie a výživy).  NT musí počítat s nedokonalostí jedince, s jeho osobní historií a terapii mu nastavit přímo na tělo. A nutričně se povede, pouze pokud bude opečován dobře i po psychické stránce (motivace, empatie x hranice….)  Dospělý je dospělý. Kde pacient nechce, ani sebelepší úmysl NT pacienta nezhubne. Pak je třeba přehodnotit smysl hubnutí. Chocenská

16


Stáhnout ppt "Mýty o redukčních dietách Eva Chocenská Nutriční terapeut Thomayerova nemocnice Praha 15.10.2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google