Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mýty o redukčních dietách Eva Chocenská Nutriční terapeut Thomayerova nemocnice Praha 15.10.2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mýty o redukčních dietách Eva Chocenská Nutriční terapeut Thomayerova nemocnice Praha 15.10.2014."— Transkript prezentace:

1 Mýty o redukčních dietách Eva Chocenská Nutriční terapeut Thomayerova nemocnice Praha 15.10.2014

2 Mýty o redukčních dietách Dělení diet Módní hity Svítání na lepší časy? Omyly redukčních diet Kde je pravda? Chocenská 15.10.2014

3 Velmi zkrácený přehled diet, rozdělených dle mne diety účinné, racionální obsahují všechny živiny ve vhodném poměru a složení. Příjem energie je stanoven optimálně jedinci a veškeré změny musí probíhat pomalu a dlouhodobě. Mají pestré složení. Nejsou striktní, nezakazují, vychovávají. Neracionální, ale celkem neškodné (dříve lidé neměli moc na výběr. My zas nevíme, co si vybrat) – blp, raw food, zónová dieta (30-40-30), vegetariánství Rizikové a velmi rizikové zakazují některou potravinu nebo skupinu potravin nebo se naopak striktně orientují jen na jednu nebo několik málo potravin Dlouhodobé x krátkodobé Vedou k jojo efektu Riziko metabolického nebo fyziologického poškození (pokud jsou zvoleny, nelze bez zdravotnického, erudovaného dohledu) Nesmyslné = Velmi rizikové, dlouhodobě Rizikové - Umělá sladidla, light potraviny, „dia“ potraviny; Modifikovaná Atkinsova dieta, nízkosacharidové režimy, dieta podle krevních skupin, dělená strava Velmi rizikové – bílkovinné: Dukanova dieta, Atkinsnova dieta, veganství, fruitariánství, ortodoxní raw food, paleolitická dieta, Marčingová, Margita, sacharidové vlny, ovocné dny, půsty, hladovky, 20ti denní, kontrastní dny, vlákninové koktejly, nízkokalorické proteinové koktejly Chocenská 15. 10. 2014

4 Krabičková dieta – dobře nebo špatně? Varianta „dovezeme, zařídíme“ ? Kvalita ? Edukace ? Cena + Edukace velikosti porcí + alespoň, že začne + start režimu vytíženého, movitého jedince ! Nutná edukace ! Nutné ohlídání bílkovin a výběru režimu Varianta „krabičkuji, tedy hubnu“ Příprava doma Vím co jím a musím nad tím přemýšlet Kvalitní propočtená kuchařka Znalost své potřeby Věc volby dočasné řešení záleží na složení a provedení Chocenská 15. 10. 2014

5 Paleolitická dieta - dieta jeskynního muže  Myšlenka: Současná strava obsahuje velké množství průmyslově a geneticky zpracovaných potravin = není tudíž prospěšná až škodí, našemu zdraví; zemědělství = zlo pro civilizaci, protože zažívací trakt se nestihl přizpůsobit (za posledních 10000 let).  Paleolitická dieta = návrat ke kořenům a jediná vhodná alternativa. JAK JE TO? doporučuje konzumaci neomezeného množství živočišného tuku – ať v mase nebo mléčných výrobcích a sýrech.  doporučuje konzumaci neomezeného množství bílkovin – ať v mase nebo mléčných výrobcích a sýrech.  Celkový podíl bílkovin na celkovém příjmu energie v rámci této diety přesahuje 35 %, což je dvakrát více, než se uvádí v doporučeních zaměřených na prevenci civilizačních chorob.“ Mgr Suchánek FZV. Pokud možno vše čerstvé – tepelně neupravené   ? Jak často měl pravěký sběrač-lovec maso? Jak často a kolik mléka? Jak vypadalo složení tkání lovených zvířat? Princip tepelně neupravovat – proč si maso pekli? Proč semena drtili, mleli a snažili se o pečení? Že by lepší stravitelnost a využitelnost? Kolik úsilí vynaložil k obstarání živobytí, sehnání potravy?  rostlinná semena, ořechy, ryby, čerstvé potraviny,  vyřazení polotovarů s vysokým GI a nekvalitními tuky, solí,  vyřazení prázdných kalorií  vybírá jen některé zásady  A co po dietě? Nebo je to doopravdy navždy?  aplikace na civilizaci s omezeným pohybem, jiným životním režimem, spánkem….  pravidla pro zdravou redukci hmotnosti nesplňuje ! je podobná Modifikované Akinsově dietě nebo středně sacharidové dietě s nízkým glykemickým indexem. Riziko rozvoje KVO u disponovaných jedinců, nedodržování a následný jojo efekt je vysoký. Autor: Flickr.com,Stefan Kloo/Isifa Pračlověk neměl moc na výběr. My zase nevíme co vybrat Chocenská 15. 10. 2014

6 Raw food  Teorie syrové stravy (raw food): tepelná úprava potravin nad 40 stupňů Celsia zabíjí vše živé v potravině (hlavně enzymy), snižuje stravitelnost a využitelnost vitamínů, minerálů a koncentrátů z rostlin. Pokud člověk žije na raw food, je tzv. vitarián. Jeho jídelníček je nejčastěji složen ze syrové zeleniny a ovoce, ořechů, semínek, obilovin, luštěnin a řas. Součástí stravy jsou čerstvé ovocné a zeleninové šťávy nebo pyré. V neposlední řadě zde mají své místo i různá rostlinná mléka.  nárůst energie (dle TCM energetické vzplanutí)  Vitamíny, minerální látky, enzymy  Vláknina  Zjemnění vnímavosti chutí = nižší příjem  Více energie = více pohybu  Alergické reakce  Cena (suroviny, náčiní)  Nízkobílkovinné nebo velký objem stravy  omezení tuků  úbytek LBM  Vstřebatelnost?  Mikronutrienty?  Dle TCM po 3-5 letech choroby  Dle ajurvédy jde o to, jak je člověk duchovně vyzrálý (skaba.cz) Chocenská 15. 10. 2014

7 Redukce BLP dietou u neceliaků  Módní záležitost; celebrit USA (Gwyneth Paltrow),  Princip diety: jediná změna – přestat přijímat lepek, tak jako při celiakii, jinak jíst stejně jako před začátkem bezlepkové diety.   Výsledky údajně: snížení hmotnosti, lépe vypadající pleť, snížení otoků kloubů, nižší plynatost.  Pokud mám postižné střevo a vzniká malabsorpce, po odstranění problému, začne lépe vstřebávat a organismus regeneruje……  „Výsledky ankety na téma, jak se vám změnila váha po přechodu na bezlepkovou dietu říká, že lehce obézních je 5 % celiaků, obézních je už 6 % a po zavedení bezlepkové diety přibralo celých 39 % celiaků. Ankety se zúčastnilo více jak 1 300 návštěvníků webových stránek www.bezlepkovadieta.cz www.bezlepkovadieta.cz NESMYSL! A ZNEMOŽNĚNÍ PŘÍPADNÉ DIAGNÓZY Chocenská 15. 10. 2014

8 Nízkosacharidové diety  Diety založené na optimálním množství bílkovin, zvýšeném množství tuku a nízkém množství sacharidů  Obsah sacharidů 20 – 60g /den  Nefyziologický režim  Avšak zdá se být výhodný jako startovací, s následnou udržovací fázi středomořské normo-kalorické stravy s optimálním nebo zvýšeným množství kutu  Často bez jojo efektů  Pomáhá (po přechodném zhoršení hodnot) normalizovat krevní cukr i lipidové spektrum  Nutnost erudovaného dohledu  Long Term Successful Weight Loss with a Combination Biphasic Ketogenic Mediterranean Diet and Mediterranean Diet Maintenance Protocol; Antonio Paoli 1,*, Antonino Bianco 2, Keith A Grimaldi 3, Alessandra Lodi 1 and Gerardo Bosco 1; Nutrients 2013, 5, 5205-5217; doi:10.3390/nu5125205  Nordmann, A.J.; Nordmann, A.; Briel, M.; Keller, U.; Yancy, W.S., Jr.; Brehm, B.J.; Bucher, H.C.; Effects of low-carbohydrate vs. low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. Arch. Intern. Med. 2006, 166, 285–293  Paoli, A.; Rubini, A.; Volek, J.S.; Grimaldi, K.A. Beyond weight loss: A review of the therapeutic; uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. Eur. J. Clin. Nutr. 2013, 67, 789–796.  Bueno, N.B.; de Melo, I.S.; de Oliveira, S.L.; da Rocha Ataide, T. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: A meta-analysis of randomised controlled trials. Br. J. Nutr. 2013, 110, 1178–1187.  Janda, M.; Zeidler, D.; Bohm, G.; Schoberberger, R. An instrument to measure adherence to weight loss programs: The compliance praxis survey-diet (compass-diet). Nutrients 2013, 5, 3828–3838. Chocenská 15. 10. 2014

9 Omyly u redukčních diet  Bez tuku = bez energie  Stačí jen cvičit  Stačí jen nejíst  Káva se nepočítá  Stereotyp ve výběru stravy, monotónně opakované rozepsané jídelníčky  O víkendu si mohu dovolit všechno  Přehnaná očekávání  Mám špatné geny  Závislost na vážení  Marketing etiket - nízkotučné, bez tuku, bez cholesterolu  Ryby jsou energeticky chudší než červené maso či drůbež  Sušené ovoce a ořechy a musli jsou zdravé = povoleny neomezeně  Pufované a extrudované výrobky jsou do diet vhodné  Mohu jen netučné xy  Vy zato můžete, že nehubnu Chocenská 15. 10. 2014

10 Dieta je má věc!...........................Z matky na dceru  Fakt 1: děti větší než dříve - dnešní dívky jsou v průměru vyšší a mohutnější, než byla předchozí generace. Nemusí to znamenat, že mají problémy s váhou. Rodiče by si i proto měli před dcerami odpustit poznámky týkající se jejich váhy, protože by u nich kromě snahy držet zbytečné diety mohli nastartovat také anorexii či bulimii. Nevhodné je i uvažování, že štíhlejší člověk je vždycky zdravější (hubený bez kondice x Fit and fat) nebo kdo není dokonale štíhlý, těžko se mu povede v partnerském životě. Pozor na ortorexii. nevhodné stravovací vzorce od dětství, často přecházejí do nevědomí dívky, které s dietami začaly brzy, přiberou nejvíc časté - pořádně nejedí, ale pak hlad zaženou něčím rychlým z FF či sladkostmi celoživotní dieta – jen si kazí požitek z jídla nebo riziko dlouhodobé karence živin ( B, Fe, Bx, AEDK..)? Únava, nekvalitní pleť, padání vlasů, kazivost zubů, lámavost nehtů, potíže s imunitou či početím. mnohé dietní potraviny obsahují barviva nebo umělá sladidla pozor i na opičí lásku Autor: www.dailymail­.co.ukwww.dailymail­.co.uk Matka anorektička (26 let, vpravo) podporuje dceru (7) v opačném extrému Chocenská 15. 10. 2014

11 Jak tedy hubnout? Chocenská 15. 10. 2014

12 Jak tedy hubnout?  Změna životního stylu, filozofie  Sebereflexe a změna myšlení a návyků = zlozvyků  Stresu, pohybu, výživových návyků, myšlení o sobě  Základ – vhodný čas a motivace  Úplné vyléčení obezity, tedy pokles BMI z 30 a víc pod 25, je spíše výjimečný. O takový pokles lékařům ani nejde, snaží se, aby stupeň obezity a problémy s tím spojené se zmenšily (-5 až 10% a udržet) Chocenská 15. 10. 2014

13 Skutečný kořen problému?  Je problém ve váze?  Proč jsem tlustý/á  Co z toho mám za výhody?  Jaké v mém životě nastanou změny, když zhubnu?  Půjde mi hubnutí změnou režimu nebo musím začít u duše? Chocenská 15. 10. 2014

14 Hubnutí na etapy  Snaha rychle zhubnout vede k jojo efektu  1) hubnutí  2) stabilizace = fixace návyků a udržení hmotnosti  3) pokračování hubnutí  4) stabilizace  5) …..  VYDRŽET! - nepropadnout beznaději při neúspěchu Chocenská 15. 10. 2014

15 Správně vedená terapie?  dlouhodobá  výchovně podporující  je uměním skloubení výživy a psychologie (psychologie a výživy).  NT musí počítat s nedokonalostí jedince, s jeho osobní historií a terapii mu nastavit přímo na tělo. A nutričně se povede, pouze pokud bude opečován dobře i po psychické stránce (motivace, empatie x hranice….)  Dospělý je dospělý. Kde pacient nechce, ani sebelepší úmysl NT pacienta nezhubne. Pak je třeba přehodnotit smysl hubnutí. Chocenská 15. 10. 2014

16


Stáhnout ppt "Mýty o redukčních dietách Eva Chocenská Nutriční terapeut Thomayerova nemocnice Praha 15.10.2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google