Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek."— Transkript prezentace:

1

2

3 Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek s lichozpeřenými listy. Zásobním orgánem rostliny je podzemní hlíza. Krásu jiřin trochu zastiňuje, že hlízu je nutno chránit před mrazem vyjmutím ze záhonu a uskladněním ve sklepě.

4

5

6 Pěstuje se v řadě odrůd s květy v barvě od bílé až po tmavě červenou, jednotlivé odrůdy se liší i tvarem a velikostí květů. Jde o jednu z nejméně náročných letniček. Kvete od června do října. Celá rostlina vydává specifickou, ne všem příjemnou, vůni. Květy se mohou sušit. Rostliny odpuzují hmyz a omezují vývoj půdních háďátek (nebezpečný škůdce).

7

8

9 Přibližně 50 cm vysoká letnička, kvete od června do září nejčastěji v oranžové barvě. Pěstování je velmi snadné. Měsíček je velmi ceněný pro své dezinfekční, antibiotické a antiseptické účinky. Používají se na kožní záněty, menší poranění kůže, špatně se hojící jizvy, popáleniny, omrzliny, plísně, některé typy ekzémů a při léčbě akné.

10

11 Kopretina bílá je běžná evropská luční květina. Zahradníci pěstují nejen původní druh, ale také několik kultivarů, např. kopretinu největší charakteristickou většími úbory. Kopretiny jsou vytrvalé byliny, 20 -80cm vysoké, s krátkým podzemním oddenkem. Úbory bývají u kopretiny největší velké až 16cm, jsou rozlišené ve žlutý terč a bílé paprsky. Plnokvěté kultivary bývají celé bílé nebo krémové.

12

13

14 Statné trvalky vykvétající až po zkrácení světelného dne. Chryzantémy existují v mnoha odrůdách, květy mají drobné i velké, jednotlivě i v bohatých květenstvích, jednoduché i plné v různorodých barvách. Všechny tvoří tuhé, dřevnatící stonky, na nichž jsou výrazně laločnaté listy. Chryzantémy neboli listopadky patří k nenáročným rostlinám. Rané odrůdy rozkvétají už koncem srpna, pozdní rozkvétají až po polovině října. Největší tradici mají tyto krásné květiny v Japonsku a v Číně, kde jsou považovány za symbol lidské dokonalosti a štěstí.

15

16

17

18 Rod lilie obsahuje několik tisíc odrůd. Jedná se o vytrvalé byliny s cibulemi. Květy jsou nápadné, různých barev, zpravidla bílé, žluté, růžové, oranžové nebo červené, občas se skvrnami. V barevné paletě květů chybí modrá a fialová. Rostou prakticky na celé severní polokouli. Množí se cibulemi.

19

20

21 Tulipány jsou vytrvalé cibulovité rostliny. Květy jsou poměrně velké, vyrůstají jednotlivě na vrcholu stonku. Tulipány se množí cibulkami, které se oddělují na podzim od matečné rostliny. V Evropě se první tulipány objevily v císařské botanické zahradě ve Vídni. Velmi populární se poté staly hlavně v Nizozemí. Bohatí měšťané byli ochotni za cibulku zvláštní odrůdy tulipánu platit i zlatem. Cena tulipánů v Nizozemsku prudce rostla. Tulipánové šílenství vyvrcholilo v únoru 1637, kdy nastal krach na burze s tulipány a hodně milovníků tulipánů tehdy zkrachovalo.

22

23

24 10. PARKY, SÍDLIŠTNÍ ZELEŇ Byliny Jiřinka - hlízy citlivé na mráz Aksamitník = afrikán, letnička, odpuzuje hmyz Měsíček lékařský – léčivka - využití v kosmetice) Kopretina – trvalka Chryzantéma zahradní = listopadka, kvete do pozdního podzimu Lilie – přezimuje cibulemi Tulipán - kvete zjara, množí se cibulkami

25


Stáhnout ppt "Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek."

Podobné prezentace


Reklamy Google