Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Okrasné rostliny Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_321, 17. sada, SP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Okrasné rostliny Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_321, 17. sada, SP"— Transkript prezentace:

1 Okrasné rostliny Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_321, 17. sada, SP
ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s druhy okrasných rostlin, charakteristikou okrasných dřevin, s druhy venkovních a pokojových rostlin. Formou otázek si žáci toto téma procvičují. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci rozeznají různé druhy okrasných rostlin, umí je rozdělit dle toho kde se pěstují, znají podmínky pro pěstování rostlin. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Mgr. Martina Špačková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

2 OKRASNÉ ROSTLINY Rozdělení okrasných rostlin
Charakteristika jednotlivých skupin okrasných dřevin Bonsaje Venkovní a balkonové květiny Pokojové rostliny Otázky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

3 ROZDĚLENÍ OKRASNÝCH ROSTLIN
Podle charakteru stonku - okrasné dřeviny (stonek dřevnatý) - stromy - keře - okrasné byliny (stonek dužnatý) - květiny - okrasné traviny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

4 ROZDĚLENÍ OKRASNÝCH ROSTLIN
B. Podle toho, kde se pěstují - venkovní - pokojové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

5 CHARAKTERISTIKA JEDNOTLIVÝCH SKUPIN OKRASNÝCH DŘEVIN
Listnaté dřeviny – jsou buďto opadavé, nebo stálozelené. Mají proměnlivý vzhled. Na podzim se jejich listí zbarvuje, jsou okrasné i svými plody. Na jaře kvetou a voní. Jehličnaté dřeviny- jsou zpravidla stále olistěné, proto jsou okrasné po celý rok. Byly vyšlechtěny rozmanité tvary – vzpřímené, zakrslé, převislé apod. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

6 OKRASNÉ DŘEVINY B O R O V I C E Š E Ř Í K
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

7 BONSAJE Jsou miniaturní dřeviny rostoucí ve speciálních malých nádobách. Jsou to skutečné stromy, které i po mnohaletém pěstování mají nepatrné přírůstky a zůstávají malé. Tento speciální způsob pěstování dřevin zavedli Číňané, zdokonalili ho Japonci. Pěstovat jako bonsaj můžeme řadu dřevin listnatých i jehličnatých jako venkovní, pro pěstování bonsají v místnosti používáme pokojové rostliny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

8 BONSAJE JEHLIČNATÁ BONSAJ LISTNATÁ BONSAJ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

9 VENKOVNÍ A BALKONOVÉ KVĚTINY
LETNIČKY – rostliny jednoleté. V jednom roce se vysévají, kvetou, mají plody a semena. Rozdělujeme je na květiny s dlouhou a s krátkou vegetační dobou. DVOULETKY – pěstují se ve dvou letech. Vyséváme je v létě na záhon nebo předpěstováváme na jaře sadbou. Do podzimu vytvoří listy, přezimují, kvetou na jaře dalšího roku. TRVALKY – setrvávají na stanovišti několik let. Přezimuje podzemní část rostliny. Některé kvetou na jaře, jiné v létě a na podzim. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

10 VENKOVNÍ A BALKONOVÉ KVĚTINY
CIBULNATÉ A HLÍZNATÉ KVĚTINY – mají vytrvalý podzemní orgán (cibuli nebo hlízu). - Hlíznaté květiny jsou teplomilné. Na podzim hlízu vyryjeme a skladujeme přes zimu ve sklepě. - Cibulnaté květiny vysazujeme na podzim. Kvetou na jaře. Cibule mohou zůstat v půdě i několik let. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

11 VENKOVNÍ KVĚTINY TULIPÁN LILIE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

12 BALKONOVÉ KVĚTINY MUŠKÁTY PETUNIE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

13 POKOJOVÉ ROSTLINY Pěstují se buď celý rok nebo část roku v uzavřených prostorách. Pocházejí ze subtropů a tropů a u nás ve volné přírodě nepřezimují, protože jsou teplomilné. Pěstují se v květináčích v zemině nebo v hydroponických nádobách v živném roztoku. Zkrášlují interiéry a ozdravují prostředí. Dělíme je na ozdobné listem nebo květem. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

14 POKOJOVÉ ROSTLINY IBIŠEK MONSTERA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

15 OTÁZKY Které okrasné dřeviny rostou v okolí školy?
Podle čeho se rozdělují květiny? Jak se pěstují letničky? Co znamená rozmnožování řízkováním? Které rostliny se pěstují do podoby bonsají? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

16 Použité zdroje [cit – ] Dostupný pod licencí Public Domains na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Public Domains na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: DYTRTOVÁ, R. a kolektiv. Praktické činnosti pro 6. – 9. ročník základních škol. Pěstitelství. 1. vyd. Praha: Fortuna, ISBN 80 – 7168 – 448 – 1. s Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.


Stáhnout ppt "Okrasné rostliny Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_321, 17. sada, SP"

Podobné prezentace


Reklamy Google