Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká."— Transkript prezentace:

1 PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká republika pavelj@vse.cz

2 „Použití projektů PPP nemůže být zdůvodňováno tím, že dochází k uvolnění veřejných prostředků!“ Eduardo Engel, Ronald Fischer, and Alexander Galetovic Yale University, Universidad de Los Andes, Universidad de Chile THE BASIC PUBLIC FINANCE OF PUBLIC-PRIVATE PARTNERSHIPS

3 Vysoká poptávka po PPP v ČR Hlavním důvodem je nedobrý stav veřejných financí. Vysoký podíl mandatorních sociálních výdajů vytlačuje veřejné investice. Redukce mandatorních výdajů je nepopulární, proto se jako jednodušší jeví hledat řešení v PPP.

4 Ale … PPP projekty jsou nesprávně chápány Zdroj finančních prostředků na veřejné investice X Nástroj pro efektivnější alokaci zdrojů

5 Správné rozhodování o použití konceptu PPP Je nutné porovnat: nárůst transakčních nákladů (např. externí poradci, monitorování) pokles produkčních nákladů Jen v situaci, kdy je pokles produkčních nákladů větší než nárůst nákladů transakčních, je racionální realizovat PPP.

6 Brown-Potoskiho model

7 Definice výstupů Smlouva musí přesně definovat kvantitativní i kvalitativní aspekty výstupů. Definice kvality získává na významu, pokud jsou výstupy obtížně měřitelné a jejich produkce vyžaduje specifické investice. Při případných soudních sporech a arbitrážích bude kvalita definice výstupů ve smlouvě klíčová! Transakční náklady jsou tím větší, čím obtížnější je definovat výstupy.

8 Co nesmí chybět ve smlouvě? Specifikace výstupů Platební podmínky Podmínky monitorování Systém komunikace Mechanismus změny Konec kontraktu

9 Základní předpoklady pro úspěšnou implementaci PPP Transparentní politické rozhodování Schopnost jednoznačně definovat výstupy Vysoká vynutitelnost práva Schopnost veřejného sektoru zajistit správné rozdělení rizik mezi zadavatele a dodavatele

10 Průzkum představ jednotlivých zadavatelů Provedeno TIC na jaře 2007 Závěry: Zadavatelé nemají vypracovanou strategii využívání PPP. Nejsou schopni definovat požadavky na výstupy. Nemají představu o dopadech na deficit a dluh. Primárním důvodem pro použití PPP je nedostatek veřejných prostředků.

11 Zkušenosti s PPP v ČR jsou sporné… D47 Smlouva bez výběrového řízení Neschopnost definovat požadovaný produkt Elektronické mýtné Problémy při výběru dodavatele Špatné časové nastavení Změny v zadání Navíc obecná neochota úřadů poskytovat informace s odkazem na obchodní tajemství.

12 Doporučení Představitelé veřejného sektoru by se měli primárně zaměřit na reformu veřejných rozpočtů s cílem získat dostatek finančních prostředků na rozsáhlé investiční akce. Komparace efektivnosti zajištění určitého projektu ve formě PPP a klasické veřejné zakázky by měla být prováděna samostatně a ne být integrována do agendy externího poradce realizujícího vlastní PPP projekt. Vzhledem k možným dlouhodobým fiskálním rizikům je nutné se vyvarovat decentralizaci při přípravě smluv na PPP projekty (jako tomu bylo v případě externích poradců). Je vhodné uplatňovat silný dohled.


Stáhnout ppt "PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká."

Podobné prezentace


Reklamy Google