Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DAŇOVÁ HARMONIZACE versus DAŇOVÁ KONKURENCE. KONKURENCE JE ZDRAVÁ jako pekaři usilují kvalitou a cenou housek o přízeň spotřebitelů… …státy usilují lepšími.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DAŇOVÁ HARMONIZACE versus DAŇOVÁ KONKURENCE. KONKURENCE JE ZDRAVÁ jako pekaři usilují kvalitou a cenou housek o přízeň spotřebitelů… …státy usilují lepšími."— Transkript prezentace:

1 DAŇOVÁ HARMONIZACE versus DAŇOVÁ KONKURENCE

2 KONKURENCE JE ZDRAVÁ jako pekaři usilují kvalitou a cenou housek o přízeň spotřebitelů… …státy usilují lepšími daňovými podmínkami o přízeň investorů, turistů, obchodníků, občanů výsledkem konkurence není nulová cena nebo nulová daň, ale ideální kombinace ceny (daně) a kvality služeb (státu) ku prospěchu spotřebitele (občana)

3 DAŇ Z PŘÍJMU FIREM KLESÁ

4 PROČ? DÍKY KONKURENCI!

5 DAŇ Z CIGARET ROSTE VSTUP DO EU

6 PROČ? KVŮLI HARMONIZACI! EU NAŘIZUJE minimální sazby DPH, daní z cigaret, benzínu, nafty, alkoholu, piva, elektřiny, plynu, uhlí… EU zatím NEURČUJE podmínky daní z příjmu EU USILUJE o harmonizaci základu daně z příjmu právnických osob

7 PRÁVNÍ ZÁKLAD Zakládací smlouvy neopravňují EU harmonizovat přímé daně, evropská byrokracie se však vždy odvolá na všeumožňující čl. 94: „Unlike indirect taxes, the EC Treaty does not specifically call for direct taxes (income and corporate taxes) to be harmonised. However, Article 94 of the EC Treaty provides for approximation of such laws, regulations or administrative provisions of the Member States as directly affect the establishment or functioning of the common market.“ EU Commission

8 SPOLEČNÝ ZÁKLAD DANĚ IDEA EU: Zisk firem se vypočte podle jednotných daňových pravidel Zisk se sečte za všechny subjekty v rámci EU EC každé zemi přidělí podíl na celoevropsky vypočteném zisku Členské země si svojí sazbou zdaní přidělený podíl na zisku = obrovský byrokratický mechanismus dělení zisku firem, který pošlapává suverenitu a způsobuje nespravedlivé přerozdělení daní mezi státy

9 ÚSKALÍ SPOLEČNÉHO ZÁKLADU Harmonizace ZÁKLADU je stejným zásahem do suverenity jako harmonizace SAZBY EU vymýšlí „rozdělovací mechanismus“ – který může být pro nás nespravedlivý (když se zisk automobilky ŠKODA sečte se ziskem VOLKSWAGENu a EU nám pak ke zdanění přidělí podíl vypočtený podle HDP nebo obdobného kritéria, může na nás vyjít menší podíl a ve výsledku si Němci zdaní kus naší škodovky)

10 (mld. Kč) ŠkodaVolkswagenKonsolidovaně Zisk (Profit)9,451,661,0 Sazba (Tax Rate)26%35% Daň (Tax)2,418,120,5 ČRNěmeckoKonsolidovaně HDP (GDP)26176381066427 Podíl (Share)4%96%100% Podíl na CCCTB2,458,661,0 Sazba (Tax Rate)26%35% Daň (Tax)0,620,521,1 (údaje za rok 2005, čísla jsou přibližná)

11 Na CCCTB prodělá akcionář -0,6 mld Kč prodělá český stát-1,8 mld Kč vydělá německý stát+2,4 mld Kč (model jen pro případ Škoda a Volkswagen, přibližné hodnoty)

12 Závěr: Daňová konkurence je zdravá, brání vládám uvalovat extrémně vysoké daně Daňová harmonizace není potřebná k funkčnímu zahraničnímu obchodu Nedopusťme harmonizaci základu daně firem

13 DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST! www.istrejcek.cz


Stáhnout ppt "DAŇOVÁ HARMONIZACE versus DAŇOVÁ KONKURENCE. KONKURENCE JE ZDRAVÁ jako pekaři usilují kvalitou a cenou housek o přízeň spotřebitelů… …státy usilují lepšími."

Podobné prezentace


Reklamy Google