Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_EK.2.13 Růst populace Vytvořeno: Ověřeno: Třída: ESO 2

2 Růst populace Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Předmět: Ekologie
Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kateřina Tymešová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: dataprojektor, notebook Klíčová slova: exponenciální růst, sigmoidní růst Anotace: Žák se z prezentace dozví vše podstatné o početnosti populace Prezentace se doporučuje používat společně s pracovními listy.

3 Růst populace populace obvykle roste, stárne a umírá
tyto změny se projevují kolísáním počtu jedinců tvořících populaci vznikají: a) tvorbou nových jedinců – natalita b) úmrtností jedinců – mortalita c) stěhováním – migralita růst organismů lze znázornit pomocí růstových křivek:

4 Křivka růstu tvaru písmena J
představuje situaci růstu v neomezeném prostoru, kde je stálý dostatek živin a energie po počáteční fázi pozvolného růstu následuje fáze prudkého růstu, který se zastaví, když populace překročí únosnou kapacitu prostředí; poté zpravidla prudce klesá zpět do nízkých hodnot tato forma populačního růstu platí např. pro sinice, zelené řasy, jednoleté (efemerní) plevele, hraboš polní, tj. vesměs rychle se rozmnožující organismy

5 Křivka růstu ve tvaru písmene S
nejčastější charakteristická pro tzv. růst uzavřený jakmile dosáhne hustota populace úrovně, při níž zdroje výživy nebo velikost prostoru nejsou dostatečně veliké, případně přibývají odpadní látky, růst populace se zastavuje a zvyšuje se naopak úmrtnost jedinců); K – nosná kapacita prostředí hustota populace zpočátku narůstá pomalu, následuje fáze nejrychlejší a nakonec tzv. fáze stacionární, při níž se růst populace opět znatelně zpomalí v důsledku odporu prostředí (vyčerpávání potravních zdrojů, ubývání vhodného prostoru, zhoršení životního prostředí odpadními látkami atd. v konečné fázi je dosaženo více nebo méně vyváženého stavu, hustota populace mírně kolísá kolem hraniční hodnoty (tzv. únosné kapacity prostředí). 

6 Oscilace Kolísání hustoty populace sezónní změny populační hustoty
růstová křivka znázorňuje kolísání hustoty populace (tzv. oscilace) kolem přímky K (nosná kapacita prostředí) úzce spjaty se sezónními změnami faktorů prostředí nejnápadnější asi v mírném pásu, mohou se projevit i v tropech (kolísání hustoty hmyzu a ptáků v závislosti na kvetení a dozrávání plodů některých rostlin)

7 Gradace Kolísání hustoty populace
kolísání populační hustoty v průběhu více let vliv meziročních rozdílů abiotického prostředí, nepravidelné (př. volavky a krutá zima) někdy jako fluktuace označovány spojené cykly populace kořisti a predátora (zajíc a rys – let, lumík a sovice sněžní 3 – 4 letý cyklus) U některých druhů => GRADAČNÍCH <= dochází ve víceméně pravidelných, několikaletých obdobích k silnému přemnožení => GRADACI <=, kdy křivka početnosti vysoko přesáhne nosnou kapacitu prostředí. hraboš polní, lumík norský, saranče pustinná, bekyně

8 Použitá literatura http://leccos.com/index.php/clanky/krivky-rustu
Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google