Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Zdraví kostí a osteoporóza
Leanne Krause
2
Fyziologie kosti Kost – orgán (např. femur) nebo tkáň (např. trabekulární kostní tkáň) Každá kost obsahuje tkáň dvojího typu: trabekulární (~20%) a kortikální (~80%) trabekulární kost – řidší, porézní kost
4
Buňky kostí Osteoblasty (OB) – odpovědné za tvorbu kosti; obsahují estrogenové receptory (ER). Osteoklasty (OK) – odpovědné za resorpci a odbourání kosti Osteocyty – odvozené z OB; komunikují s OB na povrchu kostí
5
Homeostaze vápníku je-li příjem vápníku nízký, tělo čerpá vápník z kostí, aby udrželo koncentraci vápníku na dané úrovni (~10 mg/dl). Parathyroidní hormon (PTH) – přímo odpovědný za úbytek kosti (proti tomu pomáhají vápníkové doplňky) 1,25-dihydroxyvitamín D (kalcitrol) – ↑ účinnost absorpce Ca v horní polovině tenkého střeva
6
Formování kostí Týká se růstu kostry, dokud tato nedosáhne dospělé výšky Nejdříve dochází k formování nové kosti; pak následuje resorpce staré tkáně Dívky – ukončeno mezi 16. a 18. rokem Chlapci – ukončeno mezi 18. a 20. rokem Když skončí růst – nastává konsolidace kosti (viz dále…)
7
Přeměna kosti Dochází k ní jako k reakci na:
napětí na kostře změny v životním stylu a v příjmu potravy udržování dané koncentraci vápníku v mimobuněčné tekutině opravy mikrofraktur Osteoklasty tvoří malé dutinky na povrchu kosti – urychlují proces resorpce (několik dnů).
8
Hmotnost a hustota kosti
Obsah minerálů v kosti (BMC) – stanovuje jejich kumulaci před ukončením růstu Hustota minerálů v kosti (BMD) – popisuje kost po období vývoje BMD je užitečná hlavně při zkoumání dospělých Kostní denzitometry – měří kostní hmotu Duální rentgenové absorptiometry (DXA)
9
Maximální kostní hmota (PBM)
Dosažena ve věku 30 let nebo krátce poté Když člověk dosáhne plného vzrůstu, kostní hmota se začíná doplňovat – konsolidace Konsolidaci ovlivňují: dědičné předpoklady příjem vápníku posilování svalstva užívání orální antikoncepce hmotnost těla
11
Ztráta kostní hmoty U obou pohlaví – okolo 40 let věku
Velmi vzrůstá u žen po padesátce nebo v menopauze Obě pohlaví – v 70-ti letech se ztráta vyrovnává Ženy – 2-3%/rok v 5-10 letech po menopauze; pak klesne na 0,5% až 1% Starší ženy – asi 300mg vápníku odchází močí a stolicí Adaptivní mechanismus vitamínu D ↓ s věkem
12
Výživa a kosti Vápník Odpovídající příjem (AI) pro: Věk 1-3: 500mg
13
Výživa a kosti Vápník Vápník z potravy – ženy po 11. roce věku obvykle nedosahují doporučené výše příjmu vápníku Vápník z potravinových doplňků Studie ukazují, že vstřebatelnost vápníku obsaženého v anionu citrátu je lepší než u jiných forem ↓ sekrece PTH
14
Výživa a kosti Další důležité živiny:
Fosfor – jeho nadbytek ↓ vápník v krvi → ↑ PTH → úbytek kosti vitamín D hořčík vláknina – nadměrný příjem → ↓absorpci vápníku ve střevě bílkoviny – nadměrné množství → ↑ vylučování vápníku Rostlinné vs. živočišné bílkoviny? živočišná bílkovina – kyselejší → ↑vylučování vápníku
15
Výživa a kosti Další důležité živiny :
sodík – nadbytek → ↑vylučování vápníku kofein – nadměrný příjem → ↓ BMD alkohol – hlavní činitel úbytku kostní hmoty
16
Osteopenie a osteoporóza: Definice
metabolická nemoc kosti určená nízkou kostní hmotou způsobující křehkost kosti; to zvyšuje riziko zlomenin osteopenie: hustota kostí je pod normálem, ale ne tak nízko jako u osteoporózy křehkostní zlomenina: zlomenina způsobená silou nižší než by odpovídala pádu z výšky velikosti stojící postavy (známá též jako netraumatická fraktura)
17
Normální kost Osteoporózní kost
18
Diagnóza Dokumentuje typickou osteoporotickou zlomeninu :
Netraumatická zlomenina zápěstí, kyčle, obratle (tlaková zlomenina), žebra, pánve, paže Naměří nízkou hustotu kosti (T-hodnota < -2,5) T-hodnota: Jednotkou je standardní odchylka T-hodnota -1 znamená, že BMD je 1 standardní odchylku pod průměrem (T-hodnota = 0) BMD u AM populace žen před menopauzou. Normální BMD: T-H je (+1; -1) Osteopenie: (-2,5; -1) Osteoporóza: < -2,5
19
Etiologie (příčiny choroby)
Ztráta kostní hmoty vedoucí ke zlomenině může vycházet z: ↑ resorpce kosti, hlavně po menopauze hodnota kostní hmoty pod optimem
20
Rizikové faktory věk kavkazsko-asijská rasa
výskyt osteoporózy nebo netraumatické zlomeniny v rodině hubená postava nedostatek hormonů; menstruační stav kojení nedostatečný pohyb kouření zneužívání alkoholu dřívější netraumatická zlomenina léky faktor stravy
21
Klasifikace osteoporózy
Primární – nemá vazbu na zdravotní stav ani na užívání léků: popřechodová podmíněná věkem
22
Klasifikace osteoporózy
Sekundární – způsobená jiným zdravotním stavem nebo užíváním léků: dlouhodobé užívání kortikosteroidu (Prednison) léky na křeče (fenobarbital, dilantin) transplantační léky chemoterapie, methotrexat (cytostatika) nehybnost (para - nebo kvadruplegie) chronická nemoc ledvin chronická nemoc jater syndrom malabsorpce (Crohns, celiakie) diabetes 1. typu nedostatek vitamínu D nedostatek vápníku
23
Doporučení screeningu BMD (Národní ústav osteoporózy)
všechny ženy po přechodu mladší 65 let aspoň s jedním rizikovým faktorem (vedle menopauzy) všechny ženy nad 65 let bez ohledu na další faktory ženy po přechodu, které utrpěly nějakou zlomeninu (kvůli potvrzení diagnózy a určení rizikovosti nemoci) ženy, které uvažují o léčbě osteoporózy (pokud by test BMD mohl k jejich rozhodnutí přispět) ženy, které delší období podstupovaly substituční hormonální terapii
24
Klíčová je prevence… Výživa vystříhat se užívání tabáku
dostatek vápníku (aspoň1300mg) a vitamínu D (slunění) odpovídající příjem energie a bílkovi (vyhnout se podvýživě → zlomeninám) vystříhat se užívání tabáku alkohol užívat střídmě, pokud vůbec zátěžové cvičení vystříhat se pádů
25
Malý test… k určení příjmu vápníku stravou: Produkt porcí / den
obsah vápníku Vápník celkem mléko (230ml) x 300 mg = sýr (30g) x 200 mg jogurt (230ml) x 400 mg zmrzlina (230ml) x 250 mg CELKEM mg
26
A jiné cvičení… Produkt porcí / den obsah vápníku Vápník celkem
Sójové mléko s vápníkem (230ml) x 300 mg = Tahini – sezamová pomazánka (2 lž) x 128 mg Collard greens (230ml) x 357 mg Surová melasa (2 lž) x 400 mg CELKEM mg
27
Product Amount Vápník (mg) Tofu se síranem vápenatým 120 g 420 Surová melasa 2 lž 400 Collard greens, vařené 240 g 357 Pomerančová šťáva obohacená vápníkem 300 Sojové nebo rýžové mléko obohacené vápníkem sójový jogurt Vařené listy tuřínu 249 Tofu s mořskou solí nigari 80-230 Tempeh (sójový sýr) 215 Vařená kapusta 179 Vařené sójové boby 175 Vařená okra (ibišek jedlý) 172 Bok choy, vařený 158 Listy hořčice, vařené 152 Tahini (tehina) 128 Vařená brokolice 94 mandle 60 g 89 Mandlové máslo 86 Obyčejné sójové mléko 80
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.