Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

-poruchy metabolismu vápníku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "-poruchy metabolismu vápníku"— Transkript prezentace:

1 -poruchy metabolismu vápníku

2 Střední zdravotnická škola, Národní svobody 420 397 11 Písek, příspěvková organizace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_NEUMANNOVA_10 Tematická oblast: Patologie Cílová skupina Žáci školy Téma: Poruchy metabolismu vápníku Anotace: Seznámí žáky s poruchou metabolismu vápníku Autor: Mgr. Petra Neumannová Datum vytvoření:

3 Poruchy metabolismu vápníku
normální hladina Ca v krvi je 2.25 až 2.75 mmol/ l. Hladina vápníku je regulovaná: 1. parathormonem ( PTH )- tento hormon je produkován příštítnými tělísky. Jeho účinky jsou: ve střevě zvyšuje resorpci vápníku, v ledvinách snižuje vylučování vápníku, zvyšuje vylučování fosforu, uvolňuje vápník z kostí. Sekrece PTH se zvyšuje při hypokalcémii a tlumí při hyperkalcémii

4 2. kalcitoninem-tento hormon je produkován buňkami štítné žlázy, snižuje hladinu vápníku v krvi, inhibuje resorpci vápníku z kostí. Není pro regulaci kalcémie tak významný jako PTH. 3. kalcitriolem- též se podílí na homeostáze vápníku. V kůži vlivem UV záření vzniká vit. D3 = cholekalciferol. Cholekalciferol se rovněž přijímá potravou Ten se hydroxyluje v játrech a dále v ledvinách. Vzniká kalcitriol. Kalcitriol zvyšuje resorpci vápníku ze střeva. K nedostatku vitamínu může vést i těžší porucha jater či ledvin!

5 Při hypoparathyreóze – vzniká hypokalcémie
Při hypoparathyreóze – vzniká hypokalcémie. Vzniká tetanie, je zvýšená nervosvalová dráždivost. Dochází ke křečím, svalovým spasmům, hrozí laryngospasmus. U některých jedinců se může tetanie vyvolat hyperventilací. To dochází k tzv. respirační alkalóze. Vápník je totiž jednak v krvi volný a jednak vázaný na bílkoviny. Z bílkovin se do krve uvolňuje při kyselém pH, jestliže je pH alkalické, z bílkovin se neuvolní, v krvi je volného vápníku málo a vzniká tetanie. Normálně - ionizovaný vápník, tj. ten volný v krvi, působí tlumivě na nervosvalovou dráždivost

6 Při hyperparathyreóze – vzniká hyperkalcémie
Při hyperparathyreóze – vzniká hyperkalcémie. V kostech odvápněná ložiska, vzniká fibrózní osteodystrofie. Tj. kostní demineralizace, patologické fraktury, nefrolitiáza a nefrokalcinóza, při extrémní hyperkalcémii může vzniknout asystolie, zástava srdce v systole. Dále při hyperkalcémii svalová slabost, zácpa, žaludeční vřed

7 Kalcifikace = zvápenatění = ukládání solí vápníku do různých tkání.
1. kalcifikace dystrofická = ve tkáních dystroficky změněných, např. kaseifikační nekróza. 2. kalcifikace metastatická = ukládání vápenatých solí do zdravých tkání. Např. při hyperkalcémii, např. pemzová plíce. .

8 Obr.1: Regulace tělního vápníku

9 Opakování pro žáky 1. Popiš účinky parathormonu v organismu.(alespoň 2) 2. Jakými dalšími dvěma hormony je hladina vápníku regulována? 3. Při jaké výšce hladiny vápníku dochází ke křečím? Nízké či vysoké? 4. Kostní demineralizace a patologické fraktury vznikají při nízké či vysoké hladině vápníku? 5. Vysvětli pojem calcifikace.

10 Citace MAČÁK; MAČÁKOVÁ. Patologie. Praha: Grada Publishing a.s., 2004, ISBN STŘÍTESKÝ, Jan. Patologie. Olomouc: Epava, 2001, ISBN Obr.1:CREATIVE COMMONS. Parathormon [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "-poruchy metabolismu vápníku"

Podobné prezentace


Reklamy Google