Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3."— Transkript prezentace:

1 Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.

2 2 Co je hlavní vlastností partnerství? Hlavní vlastností je, že „partneři chtějí dosáhnout něčeho, čeho by sami dosáhnout nemohli, spojením dovedností a dalších zdrojů. Aby se jim to podařilo, musí mít společné cíle a způsob spolupráce, jak tyto ambice realizovat. K tomu je zapotřebí dlouhodobý formální svazek nebo krátkodobá dohoda“.

3 3 Přínosy a příležitosti  Docílit stavu, kdy jedna plus jedna je více než dvě – sdílení idejí a zdrojů ke společným cílům.  Získání přístupu k dovednostem jiných.  Vzájemná podpora udržuje nadšení a zápal pro věc.  Učení se z odlišného pohledu na věc, z perspektivy jiných.  Schopnost zajistit financování, aby partnerství fungovalo.  Příležitost oslovit širší obec.

4 4 Překážky a problémy  Podezíravost vůči ostatním. Nedostatek důvěry.  Obavy ze ztráty vlastní identity.  Nepřijatelná nerovnováha moci a řízení.  Neschopnost uznat jiné typy osobností a způsoby komunikace.  Nevyjasněné úlohy, odpovědnosti a vedení.  Nejasnosti týkající se povahy a stylu účasti – zastoupení či účast.  Čas nutný pro budování vztahů a tvorbu reálných plánů.

5 5 Tři pohledy na partnerství  „Obor“, ve kterém partnerství působí… projekty a financování nutné k dosažení cílů.  Struktura poutající partnery k sobě, vyjádřená v ustavujícím dokumentu, dohodě, na jednáních a v postupech.  Zúčastněné osoby. Příliš často zapomínáme, že se lidé liší typem osobnosti a oblíbenými způsoby komunikace a práce.

6 6 Životní cyklus partnerství  Iniciativa  Zahájení  Realizace  Průběžné sledování – či ukončení

7 7 Tipy pro účast v partnerstvích  Musíte jasně vědět, co od partnerství očekáváte.  Ověřte nabízenou míru vlivu.  Zjistěte, kdo řídí finance a kdo rozhoduje.  Nebuďte symbolickým zástupcem.  Neakceptujte výbory jako jediné řešení věcí.  Hledejte spojence – budujte vztahy.  Vžijte se do kůže ostatních – pomozte jim získat, co chtějí.  Požadujte, aby v partnerství probíhala komunikace, která je srozumitelná.  Budujte si vlastní okruh osob a důvěryhodnost.  Buďte čestní – budujte si důvěru.

8 8 Problémy  Odpovědnost  Přidaná hodnota  Důvěra  Řízení  Dodávky  Očekávání  Učení se  Vlastnictví  Účast  Moc  Zastoupení  Zdroje  Struktura  Časový plán  Důvěra  Hodnoty

9 9 Klíčové otázky  Kompatibilní cíle  Ochota spolupracovat  Společné hodnoty  Doplňující se dovednosti  Rovnoměrně rozdělené riziko v projektu  Účinná komunikace  Rozhodování ve spolupráci

10 10 Vlastnosti neúspěšných partnerství  Nevyřešené střety klíčových zájmů  Nestanoven jasný cíl  Nereálné cíle či termíny  Klíčové zainteresované či rozhodující osoby nezahrnuty, případně účast odmítly  Ne všichni účastníci mají z partnerství přínos  Partnerství není rovné – některé subjekty mají neúměrně vyšší moc než jiné  Partnerství není nutné, protože by cílů byl schopen dosáhnout jediný subjekt  Finanční a časové závazky převažují nad potenciálními přínosy  Někteří členové nesouhlasí s požadovanými závazky  Existuje základní hodnotový konflikt a není prostor pro jednání


Stáhnout ppt "Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3."

Podobné prezentace


Reklamy Google