Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - Soli Autor VM Gabriela Nápravníková Období vytvoření VM Červen 2012 Anotace Materiál je určen k výkladu pro žáky 8. ročníku učebního předmětu Chemie. Žáci se seznámí s nejvýznamnějšími solemi ( chemickými a fyzikálními vlastnostmi ).

2 SOLI SOLI- jsou chemické sloučeniny z kationtů kovů a aniontů kyselin

3 Vznik solí reakcí 1. kyseliny a hydroxidu(neutralizace)
2. kovu s kyselinou 3. kovu s nekovem 4. oxidu kovu s oxidem nekovu 5. kyselinotvorného oxidu s hydroxidem 6. zásadotvorného oxidu s kyselinou 7. dvou solí( srážením)

4 Využití solí chlorid draselný- výroba hydroxidu draselného, draselné
průmyslové hnojivo chlorid amonný- čištění povrchu kovů při pájení, součást náplně suchých článků baterií dusičnan sodný- průmyslové dusíkaté hnojivo ( ledek sodný, chilský ledek) dusičnan stříbrný- výroba fotografických filmů a papíru v kožním lékařství ( lápis ) síran měďnatý- pentahydrát síranu měďnatého CuSO4. 5 H2O je znám jako modrá skalice, vodný roztok k poměďování, k impregnaci dřeva proti hnilobě

5 a k postřikům rostlin proti houbám a
dalším škůdcům síran vápenatý- nerost anhydrit a sádrovec, výroba sádry pro stavebnictví, sochařství a štukatérství uhličitan sodný- výroba skla a mýdla, změkčování vody v prádelnách, papírnách a domácnostech hydrogenuhličitan sodný- součást prášku do pečiva a šumivých prášků pro přípravu nápojů, k zmírňování žaludeční kyselosti ( soda )

6 uhličitan draselný- výroba skla a mazlavých mýdel
uhličitan vápenatý- minerál vápenec ( kalcit ) a aragonit, výroba páleného vápna, stavební a sochařský kámen, ozdobný kámen k obkladům budov, přísada při výrobě železa a cementu, vápenaté průmyslové hnojivo fosforečnan vápenatý- součást nerostů fosforitu a apatitu - výroba fosforečných průmyslových hnojiv křemičitany- horninotvorné látky, např. živce a slídy, výroba stavebních materiálů, keramiky

7 Citace Google. Google [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace"

Podobné prezentace


Reklamy Google