Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SÍRANY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SÍRANY."— Transkript prezentace:

1 SÍRANY

2 Síran měďnatý Vlastnosti:
V bezvodém stavu tvoří bílý prášek, který přijímáním vody modrá. Z vodného roztoku krystalizuje jako pentahydrát (skalice modrá), CuSO4·5H2O, v azurově modrých krystalech. Modrá skalice je technicky nejdůležitější solí mědi.

3 Síran měďnatý Použití: Materiál pro výrobu minerálních barev.
K dezinfekci vody v bazénech. Impregnace dřeva proti hnilobě. Konzervování vycpanin. Moření osiva. Součást poměďovacích lázní. Barvení kůží. Svíravý, leptací a dávicí prostředek v lékařství.

4 Síran měďnatý Použití: Materiál pro výrobu minerálních barev
K dezinfekci vody v bazénech Impregnace dřeva proti hnilobě Konzervování vycpanin Moření osiva Součást poměďovacích lázní Barvení kůží Svíravý, leptací a dávicí prostředek v lékařství

5 Síran vápenatý v přírodě se nachází ve dvou minerálech. Sádrovec je dihydrát síranu vápenatého CaSO4.2 H2O, jemnozrnný sádrovec se nazývá alabastr (na obrázcích), průhledná odrůda mariánské sklo. Má bílou barvu. Pálením sádrovce na prášek vzniká sádra. Sádrovec se přidává také jako přísada do cementu. Druhý minerál, ve kterém se vyskytuje síran vápenatý, je anhydrit. Jedná se o bezvodý síran vápenatý. Je to průhledná bezbarvá látka.

6 Síran vápenatý Použití:
K opravování omítek, upevňování různých předmětů ve zdivu a omítkách (šedá sádra). Práškovou sádru sypeme do vody (ne opačně) a mícháme – vznikne hustá kaše, která tuhne a tvrdne. K výrobě sádrokartonů. Zhotovování stavebních štuků (bílá sádra). Chirurgie – sádrové obvazy. Odlitky (např. kriminalistika, zubní technika, dekorace). Jemnozrnná bílá průsvitná odrůda sádrovce se nazývá alabastr. Používá se jako sochařský kámen a k výrobě ozdobných předmětů. štuková výzdoba zámek Letohrad –chodba v přízemí odlitek


Stáhnout ppt "SÍRANY."

Podobné prezentace


Reklamy Google