Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol Druh učebního materiálu Prezentace Autor RNDr. Ivana Holubová VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Ekonomické lyceum, Obchodní akademie, Hotelnictví PředmětChemie, Základy přírodních věd RočníkII. ročník Název tematické oblasti (sady)Přírodní organické látky Název vzdělávacího materiáluOligosacharidy a polysacharidy Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu CHE a ZPV ve 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Přírodní organické látky“ a navazuje na prezentaci „Sacharidy I“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou prezentovat základní poznatky o oligo- a polysacharidech, uvádí jejich rozdělení, vlastnosti a přehled zástupců včetně chemických vzorců. Zhotoveno, (datum/období)Únor 2013 Ověřeno23. dubna 2013

3 Co jsou oligosacharidy? sacharidy složené ze dvou až deseti molekul monosacharidů vázaných glykosidovou vazbou podle počtu monosacharidových jednotek (zbytků) dělíme : disacharidy, trisacharidy, tetrasacharidy ….. nejvýznamnější jsou disacharidy

4 O-glykosidová vazba

5 Disacharidy nejvýznamnější a nejpočetnější molekuly spojené ze dvou monosacharidových jednotek rozdělení neredukující redukující

6 Neredukující disacharidy přítomnost glykosidové vazby mezi atomem C (1) jedné molekuly a atomem C (1) druhé aldosy nebo C (2) ketosy (nemá volnou poloacetalovou hydroxylovou skupinu)

7 Sacharóza (řepný cukr) – vzniká spojením D-fruktózy a D-glukózy – bezbarvá, ve vodě rozpustná látka – neredukující disacharid – získává se z cukrové řepy, popř. třtiny – používá se v potravinářství jako sladidlo

8 Redukující disacharidy glykosidová vazba mezi atomem C (1) jednoho monosacharidu a atomem C (4) druhého monosacharidu (má volnou poloacetalovou skupinu)

9 Maltóza (cukr sladový) – vzniká spojením dvou D-glukóz – redukující cukr – vzniká hydrolýzou škrobu – je obsažena v klíčkách obilnin a sladu – meziprodukt při výrobě piva

10 Laktóza (mléčný cukr) – vzniká spojením D-galaktózy a D-glukózy – redukující – je přítomna v mléce savců – používá se na výrobu dětských pokrmů

11 Polysacharidy nejrozšířenější sacharidy, patří mezi biopolymery (přírodní makromolekulární látky) monosacharidové jednotky tvořící polysacharid mohou být: – stejného typu, homopolysacharidy – různého typu, heteropolysacharidy vznikají v organismech z jednoduchých sacharidů: n C 6 H 12 O 6 (C 6 H 10 O 5 ) n + n H 2 O stavební a zásobní látky rostlin i živočichů

12 Vlastnosti některé rozpustné ve vodě, jiné v ní bobtnají a tvoří viskózní roztoky, další jsou nerozpustné nemají redukční vlastnosti, protože glykosidové vazby vznikají mezi poloacetalovými hydroxyly nemají sladkou chuť

13 Homopolysacharidy Celulóza – složka buněčných stěn vyšších rostlin, nejrozšířenější organická látka – lineární polysacharid, tvořený D-glukózovými jednotkami spojenými glykosidyckými vazbami, – řetězce tvořené molekulami glukosy jsou mezi sebou spojeny vodíkovými vazbami, toto spojení zajišťuje pevnost a pružnost celulózy – nerozpustná ve vodě, pro člověka nestravitelná, složka vlákniny – získává se ze dřeva jako surová celulóza - buničina a slouží jako surovina při výrobě papíru a v textilním průmyslu

14 Homopolysacharidy Škrob – zásobní látka rostlin, ve vodě tvoří koloidní roztoky – skládá se z mnoha molekul D - glukózy: Amylózy - obsahuje D-glukózové zbytky vázané a(1 4) glykosidickými vazbami, rozpouští se ve vodě Amylopektin – obsahuje D-glukózové zbytky vázané a(1 4) i a(1 6) glykosidickými vazbami, ve studené vodě se nerozpouští, ale bobtná – získává se z brambor a obilovin, slouží k výrobě D-glukózy, lepidel, ethanolu, pudinků, důležitá složka potravy – důkaz škrobu : s jódem dává modré zbarvení

15 Homopolysacharidy Glykogen – zásobní látka živočichů – obsažen především v játrech a ve svalech – je rozpustný ve vodě Chitin – základní složka kutikuly členovců, buněčných stěn hub a některých řas Pektiny – zásobní polysacharidy složité struktury – obsaženy např. v jablkách, slupkách citrusů – při zahřívání tvoří gely, čehož se využívá při výrobě džemů

16 Heteropolysacharidy jsou součástí buněčných stěn mikroorganismů, mezibuněčné hmoty a tělních tekutin

17 Použitá literatura: Karlson, Peter. Základy biochemie: vysokošk. učeb. 1. vyd. Praha: Academia, 1965 Kolář, Karel, Kodíček, Milan a Pospíšil, Jiří. Chemie II pro gymnázia: organická a biochemie. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN KOTLÍK, B. RŮŽIČKOVÁ, K. Chemie II v kostce pro SŠ, organická chemie a biochemie. Havlíčkův Brod : Fragment, ISBN 80–7200–057–8. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google