Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Environmentální koncept

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Environmentální koncept"— Transkript prezentace:

1 Environmentální koncept
Florence Nightingale

2 Odkaz FN neužívala ve svých dílech terminologii typu koncept a teorie.
Může se objevit pokušení interpretovat její myšlenky jako „zastaralé“, ale měli bychom se tomu vyhnout, protože její nosné myšlenky se stále ještě plně neuplatnily ani v dnešní praxi.

3 Cíl ošetřovatelské péče
Za cíl ošetřovatelské péče považovala pomoc pacientovi udržet životní sílu tím, že se uspokojí jeho potřeby.

4 Odkaz Lékařskou praxi nepovažuje za léčebný proces - její funkcí je napomáhání přírodě. Cílem ošetřovatelství je, aby pacient byl v co nejlepší situaci, která umožní přírodě, aby pracovala. Situací/podmínkami mínila vytvoření takového prostředí, které napomáhalo zlepšení zdraví.

5 Příklad Pacient po apendektomii
Úkolem medicíny je odstranit nemocnou část Úkolem ošetřovatelské péče je vytvořit prostředí, které může napomoci přírodě, aby pacient dosáhl optimálního zdravotního stavu

6 Prostředí Prostředí, to znamená veškeré vnější podmínky a vlivy, které ovlivňují život a vývoj organismu a schopnost zabránit, omezit nebo přispět k rozvoji nemoci nebo smrti.

7 Schéma

8 Fyzikální prostředí Základní komponenty prostředí jsou fyzikální povahy a vztahují se k takovým věcem jako je větrání a teplo. Tyto základní faktory ovlivňují vztah jednotlivce ke všem ostatním aspektům prostředí. Čistota se vztahuje ke všem ostatním aspektům fyzikálního prostředí, ve kterém se pacient nachází. Stěny a vůbec celý pokoj by neměl být zaprášený, zakouřený, nebo mít silný zápach. Lůžko nemocného musí být čisté, vzdušné, suché, a bez zápachu. Mělo by se vytvořit takové prostředí, ve kterém lze pacienta snadno ošetřovat, nebo kdy se snadno nemocný může obstarat sám. Šířka, výška a umístění lůžka by mělo povzbuzovat činnost pacienta. Lůžko by mělo být umístěné do nejlépe osvětleného místa, pryč od nenadálého hluku a mimo zápach z odpadu. Nemocný by měl v lůžku zaujímat takovou polohu, která podporuje dýchání.

9 Fyzikální prostředí Lůžko nemocného musí být čisté, vzdušné, suché, a bez zápachu. Mělo by se vytvořit takové prostředí, ve kterém lze pacienta snadno ošetřovat, nebo kdy se snadno nemocný může obstarat sám. Šířka, výška a umístění lůžka by mělo povzbuzovat činnost pacienta. Lůžko by mělo být umístěné do nejlépe osvětleného místa, pryč od nenadálého hluku a mimo zápach z odpadu. Nemocný by měl v lůžku zaujímat takovou polohu, která podporuje dýchání.

10 Psychologické prostředí
V době FN se přijímala myšlenka, že stav mysli má vliv na stav těla. Nebylo však jasné, jak stav těla v důsledku vlivu prostředí může ovlivnit stav duše. FN pochopila, že prostředí může mít negativní vliv, může způsobovat fyzický stres, a tak ovlivnit emocionální stav nemocného. Proto požadovala, aby se pacient zaměstnával, aby se mu nabízelo co nejvíce činností, které by zaměstnávaly jeho mysl. Z tohoto úhlu je potřeba nahlížet na sluneční světlo, lákavost jídla, a nabízení manuálních činností, které podporují potřebu nějaké práce, a pomáhají tak nemocnému přežít emocionálně. Nuda může být bolestivá.

11 Psychologické prostředí
Komunikace s pacientem se vnímá v kontextu celkového prostředí. Nemělo by se spěchat ani rozhovor přerušovat. Při rozhovoru s nemocným je důležité sedět před ním, pokud zrovna nejí. Místo, kde se mluví s lékařem a rodinou je také v blízkosti nemocného. Je nevhodné mluvit s lékařem a rodinou mimo pokoj nemocného nebo v doslechu nemocného.

12 Psychologické prostředí
Nemocným by se neměla dodávat falešná naděje co se týká jejich nemoci. Je lepší mluvit s nimi o okolním světě, který jim chybí, nebo o dobrých zprávách, které mohou sdílet s návštěvníky. S pacienty se jedná v kontextu celé jejich situace a prostředí.

13 Sociální prostředí Pečlivé pozorování sociálního prostředí, zvláště s ohledem na sběr dat vztahujících se k onemocnění, je naprosto zásadní vzhledem k prevenci nemoci. Proto každá sestra musí užívat pozorovací schopnosti u jednotlivých případů a nepočítat s „průměrným pacientem“. Celkové prostředí nemocného nezahrnuje pouze domov nemocného nebo jeho nemocniční pokoj, ale celou společnost, která působí na prostředí.

14 Větrání Čerstvý vzduch má zásadní význam a můžeme ho dosáhnout otevřenými okny. Zkažený (corrupt), stagnující, a zatuchlý (musty) vzduch je semeništěm infekce. Pro zkažený/vydýchaný vzduch musí být nějaký ventil/výfuk. Je nutné zabránit průvanu způsobenému otevřenými okny a dveřmi. Zdrojem znečištěného ovzduší jsou i špinavé koberce a nábytek.

15 Teplo Pro uzdravení nemocného je nutné pečlivá ochrana ztráty tělesného tepla. Je nutné zabránit nachladnutí/prostydnutí (chilling). Pro zahřátí se mají používat horké láhve (hot bottles), cihly (bricks) , a nápoje (drinks).

16 Zápach Je třeba zabránit pachu jako z kanalizace (sewer air) a velká péče by se měla věnovat odstranění zápachu způsobeného nemocí. Přenosné toalety (chamber utensils) by měly být bez zápachu a skryté/oddělené (out of sight). Vykuřování (fumigations) a desinfekce by se neměla používat, pouze když je třeba odstranit silné substance.???

17 Hluk Přerušovaný náhlý hluk způsobuje větší excitaci než stálý hluk, zvláště během prvního spánku nemocného. Čím déle spí nemocný klidně, tím lépe bude spát. I lehká chůze, šeptání nebo probírání stavu nemocného hned za dveřmi jeho pokoje je kruté.

18 Světlo Významem hned na druhém místě za čerstvým vzduchem stojí světlo. Lůžko by mělo být umístěno tak, aby dovolovalo nemocnému dívat se z okna na oblohu a sluneční světlo.


Stáhnout ppt "Environmentální koncept"

Podobné prezentace


Reklamy Google