Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Valentýnské srdce Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Valentýnské srdce Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/"— Transkript prezentace:

1 Valentýnské srdce Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025
Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Valentýnské srdce PČ_025_Práce s drobným materiálem_Valentýnské srdce Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro názornou a postupnou výrobu valentýnského srdce ze sádry Materiál rozvíjí dětskou tvořivost, zručnost a připomíná historii o sv. Valentýnu Je určen pro předmět Pracovní činnosti a 5. ročník

3 Den svatého Valentýna Svátek svatého Valentýna, zkráceně Valentýn, se slaví v anglosasských zemích vždy 14. února jako svátek lásky. V tento den si zamilovaní posílají tradičně květiny, dárky, sladkosti, přáníčka většinou v podobě srdce, tedy symbolu lásky. Poslední dobou se tento svátek rozšiřuje i do Evropy. Svátek je zřejmě odvozen od svátku Lupercalia, který se slavil ve starověkém Římě. V předvečer tohoto svátku se do „uren“ lásky vkládaly lístečky se jmény mladých děvčat. Každý mladý muž si potom vytáhl lísteček se jménem jedné dívky, která se měla stát jeho milovanou v dalším roce. Tento romantický svátek bývá také spojován s legendou a oslavami mučednictví Svatého Valentýna. Tradice tohoto svátku byla v USA obnovena na počátku 20. století, když se známý výrobce vánočních přání, Walter Scott, ocitl na pokraji bankrotu. Vymyslel proto obnovu tradice sv. Valentýna, který se od roku slaví v USA. Byl úspěšný, jeho společnost své zisky ztrojnásobila.

4 Den svatého Valentýna Sv. Valentin léčí nemocného padoucnicí
Pohlednice ke dni Sv. Valentýna z r. 1910

5 Z historie… Svatý Valentin byl pravděpodobně katolický kněz, původem urozený Říman, který podle jedné legendy zemřel pravděpodobně 14. února 269 mučednickou smrtí, zřejmě poté, co přes zákaz oddával snoubence podle křesťanských zvyklostí. Podle jiné legendy byl r. 203 zvolen biskupen, pozván do Říma, kde léčil syna rétora Kratóna. Valentin se za něj modlil, až jej Bůh vyslyšel a syna tak zázračně uzdravil. Proto se Kratón se svými blízkými a žáky nechali od Valentina pokřtít, za což byl Valentin uvězněn a v noci sťat. Později byly jeho ostatky uloženy do kostela sv. Valentina v Terni. Svatořečen byl zřejmě v raném středověku.

6 Valentýnské srdce Dnes si vyrobíme tato krásná valentýnská srdíčka ze sádry.

7 1. Připravíme si: Plastelínu, temperové barvy, skleněné korálky, provázek, mašle, špejli, jemný brusný papír, sádru, kelímek, láhev, vidličku a podložku.

8 2. Příprava formy na odlití:
V ruce zpracujeme plastelínu do koule a na podložce lahví rozválíme. Z dalšího kousku plastelíny uděláme „hada“, z kterého vytvarujeme okraj formy.

9 3. Zdobení Obrázek vyzdobíme buď vytláčením ornamentů např. špejlí, korálky nebo ze zbytků plastelíny vytvoříme různé vzory. Je důležité si říci, že to, co bude vyryto, bude po odlití vystupovat z povrchu srdce a obráceně! Nezapomene také vložit očko z provázku nebo mašle na zavěšení.

10 4. Rozmíchání sádry, vylití formy
Podle návodu na obalu rozmícháme v kelímku vodu se sádrou na hustotu jogurtu. Obrázky ihned zalijeme, povrch uhladíme a necháme do druhého dne zaschnout.

11 5. Vyjmutí odlitku z formy, dozdobení
Po zaschnutí opatrně vyjmeme srdce z formy, nerovnosti srovnáme jemným brusným papírem a domalujeme temperovými barvami. Pozor, sádrové odlitky jsou křehké a snadno se rozbijí!

12 6. Výstava hotových výrobků
Srdíčko pěkně zabalíme a máme krásný dáreček z lásky nejen ke dni sv. Valentýna.

13 Citace: AUTOR NEZNÁMÝ. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: INDECH. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

14 Použité zdroje: Fotografie vlastní


Stáhnout ppt "Valentýnské srdce Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/"

Podobné prezentace


Reklamy Google