Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FINSKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FINSKO."— Transkript prezentace:

1 FINSKO

2 ZÁKLADNÍ INFORMACE Hlavní město : Helsinky Měna : Euro
Časposun : + 1 hodina Rozloha : 388 145 km2 Počet obyvatel : 5,5 milionů Jazyky : Finština, Švédština Náboženství : evangelická luteránská církev (84%)

3 POLITIKA Finská politika je založena na parlamentním systému, ačkoli prezident má také určité pravomoci. Většina exekutivní moci náleží vládě (Státní rada), kterou vede předseda vlády vybraný parlamentem. Státní rada je tvořená předsedou vlády, ministry jednotlivých ministerstev centrální vlády a také Kancléřem pro spravedlnost, který je nejvyšším ochráncem práv ve Finsku a dohlíží na zákonnost jednání veřejných činitelů a dodržování základních lidských práv.

4 NÁBOŽENSTVÍ Většina Finů (84 %) se hlásí k Finské evangelické luteránské církvi, 1% menšina potom k Finské pravoslavné církvi. Zbytek věřících tvoří poměrně malé skupiny protestantů, římští katolíci, muslimové a židé. 14 % obyvatel je pak bez vyznání. Nutno zdůraznit, že mezi aktivně věřící se řadí jen velmi malá část populace. Ve Finsku lidé platí církevní daň, pokud náleží k některé z církví.

5 DĚLENÍ Od té doby se používá toto členění:
Dnes má Finsko šest administrativních krajů (finsky lääni). Pravomoc kraje je součást výkonné moci národní vlády. Systém dělení zůstal bez velkých změn prakticky od jeho vzniku v roce 1634 až do nového rozdělení na větší kraje v roce 1997. Od té doby se používá toto členění:

6 LAPONSKO Finské Laponsko (finsky Lappi, švédsky Lappland) je největším, nejsevernějším a zároveň nejřidčejí osídleným krajem Finska. Finské Laponsko sousedí na jihu s krajem Oulu (s provincií Severní Pohjanmaa), na západě s Botnickým zálivem a švédským krajem Norbotten, na severu s norskou Finnmarkou a na východě s ruskou Murmanskou oblastí. V některých částech světa, především ve Velké Británii a Finsku samotném je tento kraj považován za tradiční domov Santa Clause.

7 OULU Oulu (finsky Oulun lääni, švédsky Uleåborgs) je jeden ze šesti finských krajů. Leží jižně od Laponska a severně od krajů Západní Finsko a Východní Finsko. Na východě pak hraničí s Ruskem a na západě s Botnickým zálivem.

8 Západní Finsko Západní Finsko (finsky Länsi-Suomen lääni, švédsky: Västra Finlands län) je jeden z finských krajů. Sousedními kraji jsou Jižní Finsko na jihovýchodě, Východní Finsko na východě a Oulský kraj na severu.

9 Jižní Finsko Jižní Finsko (finsky Etelä-Suomen lääni, švédsky Södra Finlands län) je jeden z finských krajů. Leží na jihu Finska při pobřeží Finského zálivu. Je to nejlidnatější finský kraj, žije v něm asi třetina obyvatel Finska. Sousedními kraji jsou Západní Finsko na severozápadě a Východní Finsko severovýchodě.

10 Východní Finsko Ve východním Finsku probíhala studená válka mezi Finskem a Ruskem …. Více informací nebylo vyhledáno.

11 Svátky Všechny oficiální svátky ve Finsku jsou ustanoveny zákonem. Svátky se dělí na křesťanské a sekulární (světské), ačkoli mnoho křesťanských svátků jen nahradilo původní pohanské svátky. Mezi nejdůležitější křesťanské svátky patří Vánoce, Tří králů, Velikonoce, Nanebevstoupení Páně, Svatodušní neděle a slavnost Všech svatých. Sekulárními svátky jsou pak Nový rok, 1. máj (finsky Vappu) a letní slunovrat. Mezi oficiální svátky se řadí navíc všechny neděle. Když se pracovní týden ve Finsku zkrátil na 40 hodin, ze sobot se prakticky staly také svátky, i když ne oficiální. Velikonoční neděle a slavnost Všech svatých jsou neděle, kterým předchází zvláštní druh sobot. Obchody musí mít ze zákona v neděli zavřeno. Výjimkou jsou letní měsíce (od května do srpna) a předvánoční sezóna (listopad a prosinec). Obchody s méně než 400 m2 plochy mohou mít v neděli otevřeno po celý rok kromě oficiálních svátků a některých nedělí, jako jsou třeba Den Matek nebo Den otců.

12 Dějiny Archeologické nálezy prokazují, že oblast, která dnes náleží Finsku, byla osídlena již v osmém tisíciletí před naším letopočtem během doby kamenné, když se stáhl ledovec po poslední době ledové. Předpokládá se, že první obyvatelé byli především lovci.


Stáhnout ppt "FINSKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google