Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná."— Transkript prezentace:

1 Co je to pohyb ZŠ Velké Březno

2 Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná soustava a trajektorie. Poznám základní jednotku popisující pohyb. Dovedu rozlišit druhy pohybů.

3 Úkol Běž spolu s vyučujícím k řece a pusť loďku po hladině. Pozoruj loďku. Představ si že sedíš na palubě lodi. Bude se loď vůči tobě pohybovat? Pohybuje se loď vůči břehu? Zkus vymyslet podobné příklady, kdy jsou tělesa vůči sobě v klidu nebo v pohybu.

4 Co je to pohyb? Pohyb je změna vzájemné polohy dvou nebo více těles (automobil se b´pohybuje vzhledem k silnici). Jestliže se poloha jednoho tělesa vůči jinému nemění, říkáme, že je v klidu. Klid i pohyb tělesa je relativní. I když je těleso v klidu, pohybují se uvnitř něj atomy i částice uvnitř atomů.

5 Co je to vztažná soustava? Je těleso, vůči kterému posuzujeme, jestli je jiné těleso v klidu nebo pohybu.

6 Co je to trajektorie? Trajektorie je myšlená čára, která vznikne spojením poloh, kterým projde určitý bod pohybujícího se tělesa.

7 Co je to dráha? Dráha je fyzikální veličina, která popisuje délku trajektorie. Správný fyzikální zápis s = 5 m Jednotkou dráhy je metr, další jednotky jsou milimetr, centimetr decimetr, kilometr aj.


Stáhnout ppt "Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná."

Podobné prezentace


Reklamy Google