Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické."— Transkript prezentace:

1 Schopnosti

2 Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické vlohy, životem ve společnosti, činností a učením. Schopnosti nejsou vrozené.

3 Vloha je biologický vrozený předpoklad pro utváření schopnosti Překážky v nás vyburcují vlohy, které by v nás za jiných okolností zůstaly dřímat. Horatius

4 Dovednost člověk se něčemu naučí v takové míře, že mu to umožňuje úspěšný výkon v té oblasti

5 Nadání = sobor dobře rozvinutých schopností určitého druhu, umožňují výborný výkon.

6 Talent a genialita je vyšší stupeň schopností, je to předpoklad pro vynikající výkon v určité oblasti + píle, zájem, vytrvalost, příznivé podmínky, prostředí

7 Některé druhy schopností: Intelektové (IQ) a inteligentní chování Kreativita (umělecké a senzomotorické schopnosti)

8 Druhy schopností Inteligence = soubor schopností k myšlení, k řešení problémů (intelectus = rozum, intelligens = chápající, bystrý) Inteligentní chování - čl. se dobře přizpůsobuje situaci a řeší problém originálně, tvořivě, nově. Instinktivní chování = nepřizpůsobivé a někdy i neodpovídající situaci (zvířata - při změně podmínek se chovají stejně - kukačka).

9 Druhy schopností Tvořivost (kreativita) = zvláštní soubor schopností, které se projevují v hledání a v nacházení správného a při tom originálního, neobvyklého původního řešení. Senzomotorické schopnosti - sport, pracovní činnosti.

10 Rozvíjení schopností: Výchovou Učením

11 Zjišťování úrovně schopností: Porovnání v přirozených činnostech člověka, jejich rozbor, hodnocení průběhu a výsledků. Normy. Inteligenční testy. IQ body: % v populaci průměrné 90 - 109 50 lehký nadprůměr110 - 11916 nadprůměr120 8 lehký podprůměr 80 - 8916 hraniční pásmo 70 - 79 7 vážné duševní poškození pod 70 3,5

12 Aspekty ovlivňující rozvoj vloh ve schopnosti Společenské prostředí. Druhy podnětů, se kterými se dítě v dětství setkává a jejich množství. Vztah dospělých k dítěti. Příklady, které dítě kolem sebe vidí. Osobní vlastnosti jedince.

13 Děkuji za pozornost Konec prezentace


Stáhnout ppt "Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické."

Podobné prezentace


Reklamy Google