Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cesta potravin na náš stůl. Volba potravin do jídelníčku konzumovat převážně čerstvé potraviny z místních zdrojů konzumovat převážně čerstvé potraviny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cesta potravin na náš stůl. Volba potravin do jídelníčku konzumovat převážně čerstvé potraviny z místních zdrojů konzumovat převážně čerstvé potraviny."— Transkript prezentace:

1 Cesta potravin na náš stůl

2 Volba potravin do jídelníčku konzumovat převážně čerstvé potraviny z místních zdrojů konzumovat převážně čerstvé potraviny z místních zdrojů upřednostňovat potraviny našeho zeměpisného pásma upřednostňovat potraviny našeho zeměpisného pásma vybírat potraviny, u kterých nebyla dlouhá přeprava, případně dlouhá doba skladování vybírat potraviny, u kterých nebyla dlouhá přeprava, případně dlouhá doba skladování potraviny uchovávány při stálé teplotě (každá potravina má ve „spíži“ své místo) potraviny uchovávány při stálé teplotě (každá potravina má ve „spíži“ své místo)

3 Kde získat čerstvé potraviny farmářské trhy ve městech farmářské trhy ve městech bedýnkový prodej ovoce a zeleniny od farmářů bedýnkový prodej ovoce a zeleniny od farmářů maso a uzeniny od malozpracovatelů maso a uzeniny od malozpracovatelů vlastní výpěstky vlastní výpěstky maso z domácích chovů maso z domácích chovů mléčné automaty mléčné automaty pitná voda nejlépe z vodovodu pitná voda nejlépe z vodovodu

4 Domácí porážka

5 Výhody domácí porážky porážka zvířat krmených v domácích podmínkách porážka zvířat krmených v domácích podmínkách při krmení jsou používány brambory, šrot a rostlinné zbytky z domácnosti při krmení jsou používány brambory, šrot a rostlinné zbytky z domácnosti porážku provádíme buď svépomocí, nebo pozveme certifikovaného řezníka porážku provádíme buď svépomocí, nebo pozveme certifikovaného řezníka

6 Využití surovin Při domácí porážce se využije cca 80 – 86% živé hmotnosti prasete Při domácí porážce se využije cca 80 – 86% živé hmotnosti prasete 80 – 83% připadá na maso, sádlo, nožky a hlavu bez drobu 80 – 83% připadá na maso, sádlo, nožky a hlavu bez drobu 3% droby 3% droby

7 Suroviny z domácí porážky maso k dalšímu zpracování a uskladnění maso k dalšímu zpracování a uskladnění ovarové maso – hlava, droby, měkké části boků, kolínka, nožky a popřípadě jednu plec na tlačenku ovarové maso – hlava, droby, měkké části boků, kolínka, nožky a popřípadě jednu plec na tlačenku krev krev sádlo sádlo střeva střeva

8 Zabíjačkové výrobky ovarové maso – po uvaření se část ovarového masa oddělí ke konzumaci ovarové maso – po uvaření se část ovarového masa oddělí ke konzumaci

9 Zabíjačkové výrobky prejt nadrobno posekané ovarové maso, žemle, ochucené kořením, česnekem – plní se do tenkých střev a špejluje prejt nadrobno posekané ovarové maso, žemle, ochucené kořením, česnekem – plní se do tenkých střev a špejluje barvené kroupy – uvařené kroupy s opečenou cibulkou a krví se ochutí koření a plní do jelítek (tlusté střevo) barvené kroupy – uvařené kroupy s opečenou cibulkou a krví se ochutí koření a plní do jelítek (tlusté střevo)

10 Zabíjačkové výrobky tlačenka – hrubě pokrájené kousky masa koření, polévka a sulc plní se do přírodních nebo vyrobených obalů tlačenka – hrubě pokrájené kousky masa koření, polévka a sulc plní se do přírodních nebo vyrobených obalů zabíjačkový guláš – z masa podkrčí a plece s malým množstvím drobů ochucený kořením a čerstvou cibulkou zabíjačkový guláš – z masa podkrčí a plece s malým množstvím drobů ochucený kořením a čerstvou cibulkou zabíjačková polévka – vývar z masa se doplní zapečenými barvenými kroupami a případně dochutí kořením zabíjačková polévka – vývar z masa se doplní zapečenými barvenými kroupami a případně dochutí kořením

11 Suroviny k uskladnění rozbourané maso se rozdělí, část se uloží k brzké spotřebě do chladničky rozbourané maso se rozdělí, část se uloží k brzké spotřebě do chladničky část se naloží do slaného roztoku k uzení část se naloží do slaného roztoku k uzení ostatní maso se naporcuje a uloží do mrazáku ostatní maso se naporcuje a uloží do mrazáku sádlo se vyškvaří a uzavře do sklenic nebo kameninových nádob. sádlo se vyškvaří a uzavře do sklenic nebo kameninových nádob.

12 Děkuji za pozornost Markéta Zubrová


Stáhnout ppt "Cesta potravin na náš stůl. Volba potravin do jídelníčku konzumovat převážně čerstvé potraviny z místních zdrojů konzumovat převážně čerstvé potraviny."

Podobné prezentace


Reklamy Google