Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Amputace končetiny Somatopedie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Amputace končetiny Somatopedie."— Transkript prezentace:

1 Amputace končetiny Somatopedie

2 Co je amputace Amputace je odstranění periferní části těla od celku úrazem nebo chirurgicky. V některých zemích byla a je amputace prstů, rukou či nohou praktikována jako trest u odsouzených zločinců. V některých kulturách a náboženstvích se drobnější amputace či zmrzačení praktikují z rituálních důvodů. Amputace varlat u samců se nazývá kastrace.

3 Amputace v chirurgii V chirurgii se amputace provádí z důvodu zmírnění či odstranění bolesti nebo za účelem zamezení šíření infekce (gangréna) či metastáz. U člověka (na rozdíl od některých jiných živočichů, např. ještěrky) amputované periferní části těla nedorůstají a vzniklé následky lze napravit jen transplantací nebo umělou protézou. Nejstarší doložené úspěšné chirurgické amputace jsou podle kosterních nálezů datovány do doby před zhruba 7000 roky (Vedrovice v ČR 7500 roků, Francie 6700 až 6900 roků).

4 Jaký je důvod pro tento výkon
Amputace končetin je prováděna v důsledku nezvratného poškození končetiny infekcí nebo odumřením tkání v důsledku nedostatečného prokrvení při ateroskleroze (kornatění) tepen často vystupňované u pacientů s cukrovkou. Špatné prokrvení vede k nedostatečné hojivosti i drobných poranění, náchylnosti k infekcím a konečném stadiu až k odumření části těla.

5 Jaký je důvod pro tento výkon
Komplikované hojení poranění s rozvojem infekce může vést k rozvoji sepse (otravy krve), která nemocného ohrožuje na životě. Konzervativní postup ve formě místího ošetřování ran je v těchto případech nedostačující, a proto je nutné včasné operační řešení – odstranění části končetiny v takovém rozsahu, při kterém lze předpokládat zhojení zbytku končetiny v místě amputace s možností dalšího oprotézování – zhotovení protézy se zajištěním další mobility pacienta.

6 Průběh Dle rozsahu výkonu a zdravotního stavu pacienta je operace prováděna v celkové anestezii (narkóze), nebo místní anestézii. Místní anestézie se provádí aplikací místně znecitlivující látky tenkou jehlou do páteřního kanálu (spinální anestezie), aplikací místně znecitlivující látky přímo k nervovým pletením končetiny nebo aplikací přímo do místa prováděné amputace.

7 Alternativy výkonu V současné době neexistuje adekvátní alternativa k tomuto výkonu.

8 Režim pacienta před výkonem
Vysazení všech antiagregantií 6-ti hodinové lačnění Nekouřit, nepít (min. 8 hodin před zákrokem) Oholení končetiny a zbavení veškerých nečistot Informace o alergiích

9 Průběh operace Kožní řez v dané oblasti s následným přerušením měkkých tkání (svaly a šlachy), čímž se připraví laloky pro budoucí překrytí defektu. Podváží se hlavní cévní svazky a přeruší se kost. Poté se sbližují předem připravené kožně – svalové laloky, kterými je kostní pahýl překryt. Zejména u stehenních a bércových amputací je založen drén ( hadička na odvod krve a tkáňového moku), kůže je sešita stehy. Následuje desinfekce s přiložením krytí na operační ránu.

10 Možné komplikace a rizika
Krvácení Nezhojení pahýlu s jeho rozpadem Infekce operační rány Alergie na léky na dezinfekční roztok Zánět hlubokých žil Kardiovaskulární komplikace Zánět plic a dýchacích cest Proleženiny Poruchy močení Fantómové bolesti (dojem z bolesti z místa pův. kon.)

11 Režim pacienta po provedení výkonu
Pooperační bolesti tlumeny léky po dobu 2 týdnů Pravidelné převazy s desinfekčními prostředky, začíná i rehabilitace Drén vytažen 2-3 dny po operaci Diabetikům je pravidelně kontrolována hladina krevního cukru Délka hospitalizace je individuální (spolupráce)

12 Úrovně amputací DK – částečná amputace chodidla a amputace prstu, Syme, transtibiální a., exartikulace v koleni, kyčli… HK – Exartikulace zápěstí, lokte, transradiální a., transhumerální a.

13 Upozornění na špatné polohy a návyky
Nesmíte: 1. ležet s pahýlem ve flexi 2. nechal viset pahýl přes okraj postele 3. podkládat páteř polštářem 4. dávat polštář mezi stehna 5. podkládat kyčel nebo koleno 6. sedět na vozíku s pahýlem ve flexi 7. sedět s překříženýma nohama

14 Rehabilitační cvičení
Cílem cvičení je zvýšení či zachování rozsahu pohybu u všech končetin, zlepšení stability končetin, zvýšení odolnosti během denních aktivit Př. Lehněte si na bok a nataženou končetinu zvedněte do výšky. Vydržte v pozici 6 sekund, pak nohu položte a uvolněte se. Proveďte 3 série po 10 opakováních.

15 Rehabilitace Důležité: Rozsah pohybu (elasticita)
Polohování (zamezení kontraktur) Strečink (protahování) Posilování Cviky na rovnováhu

16 Informace o protézách Díly protézy: chodidlo spojovací trubka
pahýlová objímka kolenní kloub kosmetický kryt spojovací adaptér kyčelní kloub

17 Protézy Protéza částečné amputace chodidla
Bércová protéza a exartikulace kolenního kloubu Stehenní protéza a exartikulace kyčelního kloubu Speciální protéza dolní končetiny Speciální protéza horní končetiny Mikroprocesor a protéza (řízená)

18 Příprava na protézu Přípravě na protézu předchází: - redukce otoků
- správné bandážování pahýlu - masáž, poklepy a tření amputačního pahýlu

19 Nácvik stoje s protézou
Přenášení váhy ze strany na stranu Přenášení váhy z paty na špičku Přenášení váhy na protézu Vykročování do strany Překřížení nohou Kutálení míčku Elastické kopy s odporem Balanc zdravou nohou na míči

20 Chůze Během chůze setrvává končetina 40 % času ve švihové fázi a 60 % času ve fázi stojné. Pacienti s amputací ve stehně mají tendenci k naklonění do boku – kolébání, nebo sklon ke kulhání.

21 Odchylky v chůzi Abdukovaná chůze – chůze v rozkročení Vymrštění kyčle
Chůze s nehybným kolenem Chůze s nerovnoměrnými kroky

22 Psychologická podpora – příčiny špatného psychického stavu pacientů
Nedostatek informací o amputaci končetiny Pocit ztráty kontroly a závislost na druhých lidech Totální změna života způsobená nedostatečnou funkčností Pocit nepotřebnosti ve společnosti Změna ve vnímání končetiny Změna vzhledu Nedostatečné pochopení léčebného postupu

23 Reakce na ztrátu končetiny
Fáze šoku – pacient je otřesen, zmaten Fáze reaktivní – naplnění zklamáním Fáze adaptace – reálné zhodnocení situace Fáze reorientace – začátek jednání, vyhledávání pomoci Fáze překonání krize – začátek fungování v upravených poměrech a režimu

24 Léčba Psychologická léčba by se měla týkat amputovaného i jeho rodiny
Důležité je vytvořit bezpečné prostředí, kde může pacient beze strachu mluvit o svých pocitech a obavách z budoucnosti Pacient má být povzbuzován k návratu do společnosti Jednou z nejlepších metod psychologické pomoci je setkání s podobně postiženou osobou přiměřeného věku

25 Událost Brazilské modelce amputace nepomohly, zemřela na infekci
Dvacetiletá brazilská modelka Mariana Bridi da Costaová, která se dvakrát probojovala do brazilského finále soutěžících o účast na Miss World, podlehla infekci způsobené bakterií patřící do skupiny pseudomonád. Nezachránila ji ani amputace rukou a nohou napadených sepsí, k níž lékaři přikročili jako k poslední naději. Modelka byla podle CNN operována v nemocnici ve městě Serra ve státě Espirito Santo na jihovýchodě Brazílie poté, co u ní lékaři zjistili infekci způsobenou bakterií Pseudomonas aeruginosa. Podle jejího snoubence Thiaga Simoese dívka onemocněla 30. prosince, ale lékaři jí nejprve chybně diagnostikovali ledvinové kameny. "Mariana už bohužel nedokázala déle bojovat. Zemřela dnes ve tři hodiny ráno," oznámil em zaslaným CNN ředitel brazilské Miss World Henrique Fontes. Úmrtí potvrdili i přátelé na blogu, který pro modelku vytvořili. "Jménem celé rodiny jsme vděční za podporu a soustrast, která nám přišla z celého světa," napsal jeden z modelčiných přátel Renato Lindgren. y, které přišly, podle něj byly ze všech koutů zeměkoule včetně Austrálie, Ukrajiny, Francie, Itálie, USA, Ruska nebo České republiky.


Stáhnout ppt "Amputace končetiny Somatopedie."

Podobné prezentace


Reklamy Google