Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Výuková centra.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Výuková centra."— Transkript prezentace:

1 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Výuková centra

2 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Malá tajemství

3 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Po odpařování roztoku kuchyňské soli v misce zůstanou krystalky, na kterých jsou dobře vidět vrstevnice ("letokruhy"), podle kterých krystalové vrstvy narůstají. Je také vidět, ačkoliv chlorid sodný krystalizuje v kubické soustavě, že většina krystalků netvoří čisté kostičky, ale obsahuje uprostřed záhadnou pyramidovitou prohlubeň.

4 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

5

6 Její vznik bychom pochopili teprve tehdy, kdybychom si její střed milionkrát zvětšili. Teprve tehdy se ukáže, že "letokruhy" ve skutečnosti tvoří závity spirály vycházející ze středu krystalku, kde se nalézá dislokace - první schůdek, ze kterého krystal vyrostl. Schůdky zvětšují povrch krystalu, který díky tomu může přirůstat stále pomaleji - každý atom si nejdříve musí najít nějaké místo v koutě, než se usadí a stane se součástí krystalu.

7 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

8

9

10

11 Atomy přirůstají největší rychlostí na schůdcích, do kterého se zapasují alespoň ze dvou nebo ze tří stran současně - jsou tak poutaní k povrchu krystalové mřížky nejpevněji. Pokud se krystalová mřížka prohne, může povolit a objeví se na ní schodek, tzv. dislokace o výšce jedné atomové vrstvy. Ta pak složí jako růstové centrum většiny krystalů. AF mikroskopie zobrazuje růst krystalů v atomárním rozlišení.

12 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

13 Pro dokreslení situace …. Zde jsou dobře vidět růstové spirály teluridu olova

14 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

15 Výuková centra


Stáhnout ppt "© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Výuková centra."

Podobné prezentace


Reklamy Google