Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:1."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno: ročník (obor)1. a 2. PP E/01 Pečovatelské služby tematická oblastPředběžná úprava potravin rostlinného původu PředmětTechnologie Anotace:Výukový materiál slouží k seznámení žáků s technologickými postupy při předběžné úpravě potravin rostlinného původu. Šablona číslo materiálu III/2-2 III/2-2-14

2 Předběžná příprava potravin rostlinného původu Obrázky zdroj: Klipart Office online

3 Předběžná příprava potravin rostlinného původu  Čištění potravin provádíme dvěma způsoby : - suchým, - mokrým. Klipart Office online

4 Čištění suchým způsobem  Přebírání – luštěniny, rýže, kroupy, ovoce.  Loupání – zelenina, ovoce, brambory. Obrázky zdroj: Klipart Office online

5 Čištění suchým způsobem  Škrábání – nové brambory, kořenová zelenina, křen.  Okrajování- žloutnoucí listy kapusty, zelí. okno.net/clanok/kren-jako-chutny- a-ucinny-lek Klipart Office online

6 Čištění suchým způsobem  Vypeckování  Vylupování – zelený hrášek, fazolky merunkove-pecky-100g.html megardencz/index.php?a ktualne&id=137 Klipart Office online

7 Čištění suchým způsobem RRoztloukání – jádra ořechů, mandlí. VVykrajování – ovoce a zelenina. PProsívání – mouka. Obrázky zdroj: Klipart Office online

8 Kontrolní test  Jak provádíme čištění potravin mokrým způsobem?  Uveďte příklady čištění suchým způsobem u luštěnin.

9 Kontrolní test - řešení  Přebírání, loupání, škrábání, okrajování, vypeckovávání, vylupování, roztloukání, vykrajování, prosívání.  Uveďte čištění suchým způsobem u luštěnin – vylupování.

10 Čištění mokrým způsobem  Máčení – uvolnění hlíny a nečistot z brambor, kořenové zeleniny, ředkviček. Zelí a květák máčíme ve vlažné, osolené. Křehké ovoce – rybíz, hroznové víno – vložíme do cedníku a ponoříme do vody. Obrázky zdroj: Klipart Office online

11 Čištění mokrým způsobem  Oplachování pod tekoucí vodou – oloupané brambory, zelená fazolka a hrášek. Klipart Office online

12 Čištění mokrým způsobem  Sprchování – křehké druhy ovoce a zeleniny (jahody, maliny, hlávkový salát). Obrázky zdroj: Klipart Office online

13 Čištění mokrým způsobem  Proudem vody - zeleninové natě ( petrželová, celerová nať, kopr, ….). Klipart Office online

14 Čištění mokrým způsobem  Výměnou vody – až na dně nádoby nezůstane nečistota ( špenát, houby..). a-pravda Klipart Office online

15 Další zpracování ovoce a zeleniny  Po důkladném očištění ovoce a zeleniny zpracováváme dále : - půlením, - čtvrcením. Krájením: - najemno, - na kolečka, - na nudličky, - na hranolky, - kostky. Krouháme, meleme, sekáme, lisujeme. struhadlo-aneb-strouham-strouhas-strouhame aspx

16 Kontrolní test  Jak provádíme předběžnou úpravu potravin mokrým způsobem?  Jak dále upravujeme čisté potraviny?  Jakou předběžnou úpravu provádíme u petrželové natě?

17 Kontrolní test - řešení  Máčení, oplachování ovoce pod tekoucí vodou, sprchování, proudem vody, výměnou vody.  Půlení, krájení, čtvrcení, strouhání, mletí, sekání, lisování.Jak dále upravujeme čisté potraviny?  Jakou předběžnou úpravu provádíme u petrželové natě – proudem vody.

18 Přiřaďte správně do skupin Mokré čištění Suché čištění Vylupování roztloukání sprchování oplachování máčení vykrajování Škrábání loupání Klipart Office online

19 Přiřaďte správně do skupin Mokré čištění Suché čištění Vylupování roztloukání sprchování oplachování máčení vykrajování Škrábání loupání Klipart Office online

20 Použitá literatura  Šebek, Luboš. Technologie kuchyňského provozu ve zdravotnických a sociálních zařízeních: 1. vyd. Praha: Septima, 2005, 123 s. ISBN  MOŠNA, František et al. Provoz a údržba domácnosti. první. Praha: Fortuna, ISBN        Kliparty Office online  strouham-strouhas-strouhame aspx strouham-strouhas-strouhame aspx 


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:1."

Podobné prezentace


Reklamy Google