Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_01 Název DUMu: Předběžná příprava potravin rostlinného původu Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Předběžná příprava potravin rostlinného původu
Brambory, ovoce a zelenina jsou velmi bohaté na vitamíny (C,B,A) a nerostné látky (železo, hořčík, draslík, fosfor). Je nutné při předběžné úpravě postupovat šetrně, aby nedocházelo ke zbytečným biologickým ztrátám.

3 Vyjmenuj potraviny rostlinného původu

4 Dodržujeme tyto zásady
opracování potravin provádíme bez kvantitativních ztrát (množství, hmotnost), aby se zachovala jejich kvalita potraviny čistíme vcelku a těsně před vlastní úpravou krájíme používáme pouze kvalitní, nepoškozené nádobí a náčiní potraviny máčíme jen po nezbytně nutnou dobu, aby se vitaminy rozpustné ve vodě nevyluhovaly

5 Zásady při přípravě ovoce
loupeme pouze ty druhy, které mají nepoživatelné slupky co nejvíce používáme syrové ovoce – obsahují vitaminy a vlákninu omýváme pod tekoucí vodou

6 Zásady při přípravě zeleniny
používáme pouze zdravé části zeleniny odstraňujeme kořínky, tvrdé, nestravitelné části, povadlé listy zeleninu loupeme nebo škrabeme tence omýváme čistou vodou

7 Zásady při přípravě brambor
před škrabáním důkladně očistíme od klíčků, hlíny, písku – omyjeme škrabeme ručně, nebo používáme velkokapacitní škrabky brambory nepřipravujeme den předem

8 Zásady při přípravě hub
používáme pouze zdravé, čerstvé, neplesnivé, nečervivé houby ihned je zpracováváme, neboť se rychle kazí

9 Předběžná příprava potravin rostlinného původu
Čištění suchým způsobem Čištění mokrým způsobem

10 1. Čištění suchým způsobem
přebírání – luštěniny, rýže, kroupy, ovoce loupání – okurky, houby, brambory, kedlubny, česnek, cibule škrabání – nové brambory, kořenová zelenina okrájení – houby, zvadlé a žluté listy zelí, salátu, kapusty… vypeckování – olivy, třešně, švestky… vykrajování – nepoživatelné části ovoce a zeleniny roztloukání – jádra ořechů, mandlí vylupování – burské oříšky, fazole, hrášek… prosívání – krupice, mouka lisování – česnek, citrony, pomeranče

11 2. Čištění mokrým způsobem
ponoření do vody – křehké ovoce omýváme na sítu (rybíz, hroznové víno ) proudem vody – kde záhyby listů jsou těžko dostupné (zelí, kapusta, zelená nať) máčení – uvolníme tím nečistoty (brambory, ředkvičky, celer…) máčení ve slané vodě – odstraníme tak hmyz (květák, brokolice ) sprchování – listy hlávkového salátu, maliny, jahody… oplachování pod tekoucí vodou – oloupané brambory, očištěná kořenová zelenina a brambory na loupačku, fazolky… výměna vody – špenát, houby a jiné potraviny, omýváme tak dlouho, dokud na dně nádoby nezůstane nečistota

12 Mechanické zpracování zeleniny
kořenovou zeleninu – krájíme na půlky, kostky, plátky, nudličky, strouháme, meleme cibulovou zeleninu – krájíme nahrubo, najemno, na kolečka, půlměsíčky, na polovinu, česnek - lisujeme, strouháme listovou zeleninu – trháme na menší kousky, dělíme na listy, krájíme na proužky košťálovou zeleninu – zelí, kapustu čtvrtíme, krájíme na nudle, krouháme plodovou zeleninu – strouháme, krájíme na plátky, čtvrtky, kostky, kolečka, nudličky luskovou zeleninu – zelené fazolky krájíme na 2 cm řezy zelené natě – pažitku, libeček, petrželovou nať, celer, řeřichu krájíme nadrobno lahůdková zelenina – chřest, rebarboru krájíme na kousky

13 Mechanické zpracování brambor
krájení na kostky - 10 × 10 ×10 mm krájení na kolečka krájení na měsíčky bramborové lupínky – brambory krájíme na 1 mm bramborová sláma – plátky o síle 1-2 mm krájíme na tenké nudle v délce 4 cm zámecké brambory – vykrajovačem vykrajujeme z brambor soudky pařížské brambory – vykrajovačem vykrajujeme kuličky

14 Mechanické zpracování ovoce
jádrové ovoce – jablka, hrušky krájíme na kostky, plátky, čtvrtky, ozdobně vykrajujeme, strouháme citrusové plody – lisujeme z nich šťávu, dělíme na měsíčky, krájíme na požadované tvary peckoviny – třešně, švestky, meruňky, broskve vypeckujeme a některé druhy ovoce dělíme na půlky, čtvrtky ořechy, mandle – strouháme, sekáme nebo pražíme

15 Předběžná příprava suchých potravin
obiloviny – rýže, kroupy, pohanka, jáhly… přebereme, pak vypereme a spaříme mouku – prosíváme luštěniny – čočku, hrách, fazole, cizrnu přebereme, propereme, namočíme do studené vody podle druhu na 2 – 24 hodin

16 Popište jednotlivé obrázky
Popište jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu špenátu nebo jeho mechanické zpracování?

17 Popište jednotlivé obrázky
Popište jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu zeleniny nebo její mechanické zpracování?

18 Popište jednotlivé obrázky
Popište jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu zeleniny nebo její mechanické zpracování?

19 Popište jednotlivé obrázky
Popište jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu zeleniny nebo její mechanické zpracování?

20 Popište jednotlivé obrázky
Popište jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu brambor nebo jejich mechanické zpracování?

21 Popište jednotlivé obrázky
Popište jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu hub nebo jejich mechanické zpracování? Jidášovo ucho Žampion

22 Popiš jednotlivé obrázky
Popiš jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu ovoce a luštěnin nebo jejich mechanické zpracování?

23 Prosívání mouky

24 Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google