Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_01 Název DUMu: Předběžná příprava potravin rostlinného původu Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Předběžná příprava potravin rostlinného původu Brambory, ovoce a zelenina jsou velmi bohaté na vitamíny (C,B,A) a nerostné látky (železo, hořčík, draslík, fosfor). Je nutné při předběžné úpravě postupovat šetrně, aby nedocházelo ke zbytečným biologickým ztrátám.

3 Střední škola Oselce Vyjmenuj potraviny rostlinného původu

4 Střední škola Oselce Dodržujeme tyto zásady opracování potravin provádíme bez kvantitativních ztrát (množství, hmotnost), aby se zachovala jejich kvalita potraviny čistíme vcelku a těsně před vlastní úpravou krájíme používáme pouze kvalitní, nepoškozené nádobí a náčiní potraviny máčíme jen po nezbytně nutnou dobu, aby se vitaminy rozpustné ve vodě nevyluhovaly

5 Střední škola Oselce Zásady při přípravě ovoce Ovoce: loupeme pouze ty druhy, které mají nepoživatelné slupky co nejvíce používáme syrové ovoce – obsahují vitaminy a vlákninu omýváme pod tekoucí vodou

6 Střední škola Oselce Zásady při přípravě zeleniny používáme pouze zdravé části zeleniny odstraňujeme kořínky, tvrdé, nestravitelné části, povadlé listy zeleninu loupeme nebo škrabeme tence omýváme čistou vodou

7 Střední škola Oselce Zásady při přípravě brambor před škrabáním důkladně očistíme od klíčků, hlíny, písku – omyjeme škrabeme ručně, nebo používáme velkokapacitní škrabky brambory nepřipravujeme den předem

8 Střední škola Oselce Zásady při přípravě hub používáme pouze zdravé, čerstvé, neplesnivé, nečervivé houby ihned je zpracováváme, neboť se rychle kazí

9 Střední škola Oselce Předběžná příprava potravin rostlinného původu 1.Čištění suchým způsobem 2.Čištění mokrým způsobem

10 Střední škola Oselce 1. Čištění suchým způsobem přebírání – luštěniny, rýže, kroupy, ovoce loupání – okurky, houby, brambory, kedlubny, česnek, cibule škrabání – nové brambory, kořenová zelenina okrájení – houby, zvadlé a žluté listy zelí, salátu, kapusty… vypeckování – olivy, třešně, švestky… vykrajování – nepoživatelné části ovoce a zeleniny roztloukání – jádra ořechů, mandlí vylupování – burské oříšky, fazole, hrášek… prosívání – krupice, mouka lisování – česnek, citrony, pomeranče

11 Střední škola Oselce 2. Čištění mokrým způsobem ponoření do vody – křehké ovoce omýváme na sítu (rybíz, hroznové víno ) proudem vody – kde záhyby listů jsou těžko dostupné (zelí, kapusta, zelená nať) máčení – uvolníme tím nečistoty (brambory, ředkvičky, celer…) máčení ve slané vodě – odstraníme tak hmyz (květák, brokolice ) sprchování – listy hlávkového salátu, maliny, jahody… oplachování pod tekoucí vodou – oloupané brambory, očištěná kořenová zelenina a brambory na loupačku, fazolky… výměna vody – špenát, houby a jiné potraviny, omýváme tak dlouho, dokud na dně nádoby nezůstane nečistota

12 Střední škola Oselce Mechanické zpracování zeleniny kořenovou zeleninu – krájíme na půlky, kostky, plátky, nudličky, strouháme, meleme cibulovou zeleninu – krájíme nahrubo, najemno, na kolečka, půlměsíčky, na polovinu, česnek - lisujeme, strouháme listovou zeleninu – trháme na menší kousky, dělíme na listy, krájíme na proužky košťálovou zeleninu – zelí, kapustu čtvrtíme, krájíme na nudle, krouháme plodovou zeleninu – strouháme, krájíme na plátky, čtvrtky, kostky, kolečka, nudličky luskovou zeleninu – zelené fazolky krájíme na 2 cm řezy zelené natě – pažitku, libeček, petrželovou nať, celer, řeřichu krájíme nadrobno lahůdková zelenina – chřest, rebarboru krájíme na kousky

13 Střední škola Oselce Mechanické zpracování brambor krájení na kostky - 10 × 10 ×10 mm krájení na kolečka krájení na měsíčky bramborové lupínky – brambory krájíme na 1 mm bramborová sláma – plátky o síle 1-2 mm krájíme na tenké nudle v délce 4 cm zámecké brambory – vykrajovačem vykrajujeme z brambor soudky pařížské brambory – vykrajovačem vykrajujeme kuličky

14 Střední škola Oselce Mechanické zpracování ovoce jádrové ovoce – jablka, hrušky krájíme na kostky, plátky, čtvrtky, ozdobně vykrajujeme, strouháme citrusové plody – lisujeme z nich šťávu, dělíme na měsíčky, krájíme na požadované tvary peckoviny – třešně, švestky, meruňky, broskve vypeckujeme a některé druhy ovoce dělíme na půlky, čtvrtky ořechy, mandle – strouháme, sekáme nebo pražíme

15 Střední škola Oselce Předběžná příprava suchých potravin obiloviny – rýže, kroupy, pohanka, jáhly… přebereme, pak vypereme a spaříme mouku – prosíváme luštěniny – čočku, hrách, fazole, cizrnu přebereme, propereme, namočíme do studené vody podle druhu na 2 – 24 hodin

16 Střední škola Oselce Popište jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu špenátu nebo jeho mechanické zpracování?

17 Střední škola Oselce Popište jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu zeleniny nebo její mechanické zpracování?

18 Střední škola Oselce Popište jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu zeleniny nebo její mechanické zpracování?

19 Střední škola Oselce Popište jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu zeleniny nebo její mechanické zpracování?

20 Střední škola Oselce Popište jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu brambor nebo jejich mechanické zpracování?

21 Střední škola Oselce Popište jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu hub nebo jejich mechanické zpracování? Jidášovo ucho Žampion

22 Střední škola Oselce Popiš jednotlivé obrázky. Jakou znáte předběžnou přípravu ovoce a luštěnin nebo jejich mechanické zpracování?

23 Střední škola Oselce Prosívání mouky

24 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google