Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lyndall Urwick.  Narodil se 3. března 1891 jako jediné dítě Sira Henriho Urwicka a jeho ženy Annis.  Nastoupil do firmy vyrábějící rukavice, kde byl.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lyndall Urwick.  Narodil se 3. března 1891 jako jediné dítě Sira Henriho Urwicka a jeho ženy Annis.  Nastoupil do firmy vyrábějící rukavice, kde byl."— Transkript prezentace:

1 Lyndall Urwick

2  Narodil se 3. března 1891 jako jediné dítě Sira Henriho Urwicka a jeho ženy Annis.  Nastoupil do firmy vyrábějící rukavice, kde byl jeho otec jedním z majitelů.  V první světové válce působil jako druhý poručík  odměněn armádním křížem v roce 1917.  Poté se vrátil do firmy na rukavice jako spolumajitel.

3 Lyndall Urwick  Nejvíce ho zajímala organizace řízení a vedení společnosti.  Po 3 letech po nesouhlasu s ostatními vlastníky z firmy odchází  Přešel do jiné firmy řízené Seebohmem Roentreem. Podílel se na modernizování firmy, využívá své teoretické znalosti.

4 Lyndall Urwick  Největší vliv na něj měli Frederick Winslow Taylor a jeho pojetí vědeckého řízení a Mary Parker Follett, kterou velice obdivoval.  V tomto období začal Urwick o řízení firem sám psát.  Jeho rostoucí známost jako odborníka na řízení a správu podniku mu přinesla v roce 1928 jmenování do pozice ředitele Mezinárodního ústavu řízení v Ženevě.  Institut byl po 5 letech zavřen. Urwick po dobu jeho existence přednášel a napsal Smysl racionalizace a řízení zítřka

5 Lyndall Urwick  snažil propagovat spisy Henriho Fayola britské veřejnosti.  Po návratu do Británie, založil poradenskou firmu, Urwick Orr and Partners  stala jednou z předních společností svého druhu ve 40tých a 50tých letech 20. století.  Začal se zajímat o mizerné vzdělání obyvatelstva v oboru managementu.  Často se zapojoval do diskuzí, které později vyvrcholily založením Administrative Staff College.

6 Lyndall Urwick  Škola zajišťovala tříměsíční kurzy managementu.  Urwick by raději delší kurzy zaměřené na studenty, kteří nemají ještě v oboru žádné zkušenosti.  V roce 1945 napsal Making of Scientific Management  První pojednání předkládající jasné a zaměřené diskuze o vývoji a aplikaci vědy o řízení.  Obsahovalo velké množství profilů významných zastánců teorie řízení, (Charles Babbage a Frederick Winslow Taylor, Seebohm Rowntree a Mary Parker Follett )

7 Lyndall Urwick  Urwick byl představitel klasického řízení  Vycházel ze svých bohatých praktických zkušeností.  Položil základ například k dnešnímu systému plánování, projektování a účetnictví. (spolu s Henri Fayol, F. W. Mooney)

8 Lyndall Urwick  dospěli k formulaci pravidel, která se stala normami pro úspěšné organizace.  Vymezili 14 principů managementu  Některé jsou uznávány do současnosti  Např.: dělba práce, pravomoc a odpovědnost, jednota přikazování, disciplína a pořádek, aj.

9 Lyndall Urwick  Nejtypičtěji se prezentují jejich názory v organizačních schématech:  zásada jediného vedoucího  vzestupné řetězení – informace a komunikace od nejvyššího nadřízeného po řadové pracovníky  rozpětí kontroly – počet podřízených nesmí způsobit problémy v koordinaci činnosti  štáb a linie – štáb působí poradensky, ale nesmí narušovat autoritu liniových pracovníků

10 Lyndall Urwick  autorita a odpovědnost – právo dávat příkazy a nést následky musí být v rovnováze  disciplína – respektování schválených pravidel a zvyklostí  slušnost – laskavost a spravedlnost, spravedlivá odměna zvyšuje morálku, neznamená však přeplácení  stabilita personálu – usnadňuje rozvoj schopností pracovníků

11 Lyndall Urwick  V pozdějších letech Lyndall Urwick odešel do Austrálie, kde v roce 1983 zemřel.  Jeho práce byly darovány Administrative Staff College

12 Lyndall Urwick KONEC  Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Lyndall Urwick.  Narodil se 3. března 1891 jako jediné dítě Sira Henriho Urwicka a jeho ženy Annis.  Nastoupil do firmy vyrábějící rukavice, kde byl."

Podobné prezentace


Reklamy Google