Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Všeználek vypravuje o středověku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Všeználek vypravuje o středověku."— Transkript prezentace:

1 Všeználek vypravuje o středověku.
VY_08_Vla4_56p Všeználek vypravuje o středověku. ŽIVOT VE STŘEDOVĚKU GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/

2 Život ve středověké vesnici
Většina lidí žila ve vesnicích. Tvořilo ji asi 10 až 15 domů. Většina rolníků byli poddaní krále, šlechticů nebo církve. Museli jim odvádět tzv. poddanské dávky (v penězích nebo jako část úrody = desátky). Nejhůře se měli ti, kteří nevlastnili žádné pozemky. Lepší se měli bohatí sedláci. Peníze poddaní získávali prodejem úrody na městských trzích.

3 Život ve středověkých městech
Města byla malá (3 000 – obyvatel). Byla chráněna příkopy a kamennými hradbami s branami. Stavěly se měšťanské domy, v každém městě byl kostel a radnice. Města měla úzké uličky, chyběla kanalizace, konaly se zde jarmarky. Nejbohatší byli obchodníci. Početnější skupinu obyvatel města tvořili řemeslníci (pekaři, ševci, kováři, hrnčíři, mlynáři, ….), kteří bydleli v domech s krámky a dílnami. Chudinu tvořili tovaryši, učedníci, dělníci na stavbách, žebráci.

4 Šlechta Šlechta měla nejvyšší postavení hned po králi. Rozdělovala se na pány a na zemany. Páni žili v kamenných hradech, vlastnili rozsáhlá panství. Pořádali hostiny, rytířské turnaje, lovy divoké zvěře. Zemané většinou vlastnili jednu vesnici, žili v tvrzích. Nepodléhali vrchnosti, byli svobodní. Pracovali ve službě na královském dvoře, u bohatých šlechticů nebo ve vojsku.

5 Církev Karel IV. podporoval církev. K církvi patřili vysocí představitelé církve (biskupové, arcibiskupové) a řadová církev (kněží, mniši). Církev vlastnila kostely, kláštery, lesy, pole, rybníky, vesnice s poddanými i některá města. Byla velice bohatá (vlastní hospodaření, dary, poplatky za církevní úkony) a žila v přepychu.

6 Zapamatujeme si! Středověk je období velkého rozvoje hospodářství a obchodu. Šlechta se dělila na pány (hrady, rozsáhlá panství) a zemany (vesnice, tvrze). Žilo se ve vesnicích a městech. Rozvíjel se obchod a řemesla. Poddaní museli odvádět poddanské dávky. Církev byla velice bohatá (kostely, kláštery, lesy, pole rybníky, vesnice).

7 Použitá literatura: HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, ISBN STŘÍBRNÁ A KOLEKTIV, Iva. Vlastivěda 4: Hlavní události nejstarších českých dějin. třetí vydání. tiskárna Nový Malín: Nová škola s. r. o., ISBN Klipart Office. Com


Stáhnout ppt "Všeználek vypravuje o středověku."

Podobné prezentace


Reklamy Google