Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.vzuplzen.cz Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV www.vzuplzen.cz1 Obrusitelné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.vzuplzen.cz Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV www.vzuplzen.cz1 Obrusitelné."— Transkript prezentace:

1 www.vzuplzen.cz Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV www.vzuplzen.cz1 Obrusitelné žárově stříkané povlaky v energetice Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Kašparová, M., Zahálka, F., Houdková, Š. Reference: [1] Zahálka, F. & al., Vývoj aplikace obrusitelných povlaků na labyrintových kroužcích s břity, Research report VYZ 1333/10, VZU Plzeň, 2010. [2] Zahálka, F. &. al., Žárově stříkané povlaky pro energetická zařízení, Research report VYZ 1101/08, VZU Plzeň, 2010.

2 www.vzuplzen.cz Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV 2 Zlepšením dynamických těsnění – ucpávek mezi rotačními a stacionárními částmi v průmyslových turbínách mohou být významně zvýšeny parametry těchto energetických zařízení „Abradable“ neboli obrusitelné materiály jsou umístěny na stacionární člen soustavy oproti pohybujícímu se členu – lopatce, labyrintu apod. aby omezily netěsnost s minimální možností poškození jednotlivých rotačních komponent Obrusitelné žárově stříkané povlaky v energetice Umístění utěsnění proudu plynu pomocí „obrusitelných“ucpávek

3 www.vzuplzen.cz Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV 3 Typická mikrostruktura obrusitelného povlaku Vysoká porezita povlaku, nízká tvrdost Řízená pórovitost daná depozičními parametry nástřiku a) b)

4 www.vzuplzen.cz Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV www.vzuplzen.cz4 Obrusitelné žárově stříkané povlaky v energetice Typický segment odtažitelného labyrintového těsnění s břity Labyrintová ucpávka s kartáčovým těsněním v turbíně !! Jemná geometrie – riziko poškození břitů během přípravy povrchu před nástřikem tryskáním a při žárovém nástřiku

5 www.vzuplzen.cz Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV 5 Obrusitelné žárově stříkané povlaky v energetice -Postup na zakrytování velice tenkých (jen 0,2 mm) silných břitů pro proces tryskání a nástřik plamenem -Postup tryskání a nástřiku pro zajištění reprodukovatelných vlastností povlaků -Postupy pro zajištění kontroly kvality povlaku (tvrdosti, rozměrů) -Konstrukční návrh a realizace prototypu upínacího a krytovacího přípravku -Konstrukční návrh a realizace prototypu aplikátoru krytovací pásky pro mechanizaci krytovacího procesu břitů -Realizace nástřiku zkušebních 5+5 kusů labyrintových kroužků pro pilotní testování v reálných podmínkách (testování u zákazníka) -Všeobecné rozšíření znalostí - know-how - pro průmyslovou aplikaci speciálních povlaků s unikátními vlastnostmi na strojní součásti pro parní turbíny (parametry, podmínky, požadavky apod.) -Zjištění kritických uzlů při výrobě a aplikaci obrusitelných povlaků a návrhy na opatření pro jejich řízení -Částečná ekonomická návratnost již v průběhu řešení projektu pilotní zakázkou pro zahraničního zákazníka !! Vyřešení problémů a zvládnutí technologie nanášení povlaku mezi břity jemné geometrie:

6 www.vzuplzen.cz Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV 6 Povlaky „abradable“ na labyrintových kroužcích jemné geometrie (po finálním opracování) Nástřik „obrusitelného povlaku Technologie nástřiku plamenem ve VZÚ Plzeň Obrusitelné žárově stříkané povlaky v energetice

7 www.vzuplzen.cz Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV 7   Tel.: 379 852 229 Fax: 378 134 290  E-mail: kasparova@vzuplzen.cz www.vzuplzen.cz Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Tylova 1581/46 301 00 Plzeň Česká republika Kontakt


Stáhnout ppt "Www.vzuplzen.cz Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. ČLEN SKUPINY ÚJV www.vzuplzen.cz1 Obrusitelné."

Podobné prezentace


Reklamy Google