Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DÍVČÍ LITERATURA ROMÁNY PRO DÍVKY NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DÍVČÍ LITERATURA ROMÁNY PRO DÍVKY NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE"— Transkript prezentace:

1 DÍVČÍ LITERATURA ROMÁNY PRO DÍVKY NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ DÍVČÍ LITERATURA ROMÁNY PRO DÍVKY NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE ČEŠTÍ A SVĚTOVÍ AUTOŘI Bc. Šárka Kadidlová, Bc. Šárka Škrabalová

2 AUTOŘI LITERATURY PRO DÍVKY
ČEŠTÍ AUTOŘI MARIE MAJEROVÁ (1882 – 1967) IVA HERCÍKOVÁ (1935 – 2007) STANISLAV RUDOLF (1932) JARMILA DĚDKOVÁ (1952) LENKA LANCZOVÁ (1964) VĚRA ŘEHÁČKOVÁ (1950) ZUZANA FRANCKOVÁ (1951)

3 ROBINSONKA – MARIE MAJEROVÁ
První rok vydání: 1940, ZFILMOVÁNO. Obsah: Poté, co při porodu Blážina bratříčka umírá jeho maminka, musí se Bláža najednou postarat sama o sebe i o svého tatínka, taxikáře. Pomyšlení na odvahu a důvtip Robinsona Crusoe z její oblíbené knihy pomáhá patnáctiletému děvčeti, aby se vypořádalo se starostmi všedního dne od obyčejného úklidu až k problematickému vaření..

4 PĚT HOLEK NA KRKU – IVA HERCÍKOVÁ
ROK PRVNÍHO VYDÁNÍ: 1966,ZFILMOVÁNO Podivně nesourodá parta holek skládající se z Nataši, Jiřiny, Jany, Zdeny a tlusté Libuše si zvolí za svůj cíl útoku poněkud plachého chlapce, kterému dají přezdívku Princ, protože bydlí s rodiči v muzeu na zámku. Kromě Nataši, která je z celé party nejrozumnější, ho holky s oblibou sledují a někdy ho dokonce honí. Princovi to není zrovna nejpříjemnější, a tak se holkám pokud možno obloukem vyhýbá.  Další romány pro dívky: Trest (1971) Druhá láska (1973), Andrsenka (1978), Nataša (1980)

5 METRÁČEK – STANISLAV RUDOLF
První vydání: 1967, ZFILMOVÁNO. Obsah: Známý dvoudílný dívčí román nás zavede na malé město, v němž žije Jitka Pažoutová, kulatá dívka s řadou komplexů. Jeden turnaj ve vybíjené však změní vše – přinese jí lásku, úspěch v sportovním oddíle a především tak potřebné sebevědomí. Příběh o dospívání, nacházení se, lásce i zradě Stanislav Rudolf napsal mnoho románů s dívčí tématikou – Miliónová holka (1976) Metráček, aneb Kosti jsou vrženy (1977), Kalendář pro zamilované holky (1995), ….

6 ROMÁNY - JARMILA DĚDKOVÁ
UČITELKA NA KONZERVATOŘI (PED, PSY, FIL A KLAVÍR) První dívčí román autorky vyšel v roce 1975 a jmenuje se SKLENĚNÝ SVĚT Autorka píše nejenom pro dívky, ale i pro mladší děti – 1o let (Jahodníček) Další známe romány – MARTINA (1979) MEDOVÝ ČAS (1998) POPELČIN VALČÍK (2006) PRALINKA (2005) Čtenářky se ocitají právě na konzervatoři a prožívají s hrdinkami jejich úspěchy i neúspěchy.

7 ROMÁNY – JARMILA DĚDKOVÁ
První rok vydání: 1996 Vyprávění o dvou šestnáctiletých studentkách konzervatoře, o jejich první lásce, starostech ve škole i v rodině. Klárka a Zuzka studují druhým rokem balet a bydlí ve společném podnájmu. Ambiciózní Zuzka z dobře zaopatřené rodiny, prožije své první milostné zklamání. Atraktivní mladík, do kterého se zamiluje, je neodpovědný a přivede další dívku do jiného stavu. Klárka má problémy se svou matkou, která není schopna vyrovnat se s rozvodem a své problémy přenáší na své dcery. Z toho plynou problémy, které má Klárka ve škole. Je nadaná, ale má nadváhu, protože není schopna oponovat matce, která ji nutí do jídla. Oporou v jejích problémech je její chlapec - student na vysoké škole. Příjemné čtení pro dívky 

8 ROMÁNY - LENKA LANCZOVÁ
LENKA LANCZOVÁ JE JEDNOU Z NEJOBLÍBENĚJŠÍCH A NEJPLODNĚJŠÍ AUTOREK DÍVČÍCH ROMÁNŮ. NAPSALA UŽ PŘES 40 TITULŮ S DÍVČÍ TÉMATIKOU. DO SVÝCH ROMÁNŮ VKLÁDÁ I NEGATIVNÍ JEVY JAKO JSOU PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY, DROGY INCEST, INTERRUPCE A JINÉ. KAŽDÝ ROK NAPÍŠE 3 AŽ 4 KNIHY. PRVNÍ KNIHA: Počkej na mě, Radko! (1992)

9 ROMÁNY - LENKA LANCZOVÁ
ROK VYDÁNÍ – 2013 Sympatická tmavovláska Dita Tomešová není zrovna upejpavá stydlivka, která by nesměle seděla v koutě, a tak díky své povaze a především „prořízlé“ puse nemá o průšvihy nouzi.  Dosud se jí z nich dařilo více či méně úspěšně vymluvit, ovšem malér, který si zavaří pár měsíců před maturitou, zavání vyloučením. Aby mu předešla, Dita volí přestup na gymnázium v jiném městě. Zapadnout do kolektivu těsně před koncem střední školy není procházkou růžovým sadem, vyjít s novými kantory jakbysmet – a když se do toho zapojí ještě i nové známosti, další problémy na sebe nenechají  dlouho čekat

10 ROMÁNY – VĚRA ŘEHÁČKOVÁ
JSI JEDNIČKA, ZUZKO (1995) Zuzka má problémy ve škole i doma. Nejde jí čeština a matematika, otec pije. Po změnách v rodině však přechází na jinou školu, kde s pomocí třídního učitele, spolužáků a přátel dokáže, že je schopna daleko lepších výsledků, než si myslela ona i její okolí. Zároveň se vyrovná i s citovými zmatky mládí a prožívá první lásku..... KDYŽ MACHŘI MAJÍ IQ TYKVE (2008) Do třinácti let žila Zuzka se sestrou a rodiči na osamělém statku. Otci se v hosporadření nedaří. Stěhuje se s rodinou do Brna.Zuzka nastupuje do tercie víceletého gymnázia. Ve škole se setkává s novým druhem psychické šikany-studenti movitých rodičů si berou na mušku žáky ze sociálně slabších rodin. Nutí je, aby se oblékali do značkových oděvů a žili stylem "na vysoké noze".

11 ROMÁNY – ZUZANA FRANCKOVÁ
Absolventka UHK Autorka dívčích románů, cestopisů, kuchařek, románů pro ženy a knih s historickou tématikou. Její první knihy vyšly v roce 1999. Oblíbená spíše u dívek 6. tříd, především díky časté tématice koní v dílech. Autorka se soustředí i na mladší čtenářky. Píše knihy pro dívky Na prvním stupni (4. – 5. třída) OSUDOVÁ VTEŘINA Šestnáctiletá Sylva donedávna trávila veškerý svůj čas ve stájích a na cvičišti. A pak přišel pád. Sylva má pocit, že ztratila všechno: Viktora, koně, rodeo a – část končetiny. Přestává vidět smysl svého života a začíná shromažďovat tabletky pro jeho ukončení. Naštěstí v rehabilitačním středisku potká nové přátele, uvědomí si, jaké má fajn rodiče a také kamarádku Báru a jejího bratra Lukáše.

12 ROMÁNY - ZUZANA FRANCKOVÁ
OSUDOVÁ LÁSKA Dívčí román z historického prostředí líčí pohnuté osudy šlechtičny z rodu Smiřických. Studentka Iva se ve spánku přenese do 17. století. Spřátelí se s urozenou Eliškou, která se tajně schází s kovářem Jiříkem. Její rodina lásce nepřeje, a milenci se proto pokusí o útěk... Jak reaguje Eliščina rodina na nerozvážný čin ? Co všechno čeká obě dívky? DALŠÍ ROMÁNY: Mám tě ráda, Cilko (2001) Linda (2001)

13 AUTOŘI LITERATURY PRO DÍVKY
SVĚTOVÍ AUTOŘI: Lisa Jane Smith (1965) Richelle Mead (1976) Phyllis C. Cast (1960) Jacqueline Wilson (1945) Kerstin Gier (1966)

14 LISA JANE SMITH americká autorka v Kalifornii
její knihy jsou kombinací stylů pro mladé i dospělé čtenáře kombinuje velké množství žánrů (horor, sci-fi/fantasy a romantika) knihy – charakteristicky plné krásných postav, lidí a nadpřirozených bytostí, většina z nich jsou mladí lidé, nebo se alespoň mladí v knize objeví boj temnoty a světla, zla a dobra, který se točí kolem hlavních postav, snaží se svést hrdinu na stranu temna, nakonec se hrdina znovu vzchopí a vrátí se na tu správnou stranu a stane se dobrým

15 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH POSTAVY: Smrtící milostný trojúhelník
Elena: zlaté dítě, vůdčí typ; dívka, která může mít každého kluka, po kterém zatouží Stefan: zamyšlený a tajemný; zdá se, že je jediný, kdo může odolat Eleně, ale ve skutečnosti bojuje, aby ji ochránil před hrůzami, které ho pronásledují Damon: sexy, nebezpečný a hnaný touhou pomstít se Stefanovi, bratrovi, který ho zradil; odhodlaný získat Elenu, ochotný zabíjet, aby ji ovládl

16 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH série (14 knih) rok vydání 2009
1. v sérii PROBUZENÍ rok vydání 2009 Středoškolačka Elena je dívkou, po níž chlapci touží a které se dívky touží podobat. Jenže krásný a tajemný Stefan se zoufale snaží jejímu kouzlu odolat – stíhá ho temná minulost i vědomí, že jeho pomstychtivý bratr Damon je hrozbou pro každého, ke komu se Stefan přiblíží. Elena si brzy uvědomí, že se ocitla mezi dvěma bratry – a ve velkém nebezpečí.

17 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH 2. v sérii SOUBOJ rok vydání 2009
Elena brzy zjistí, že existuje ještě mnohem větší nebezpečí než zamilovat se do upíra – a to být předmětem touhy upírů dvou. Zatímco Stefan i nadále bojuje s instinktivní žízní po její krvi, Damon setrvává ve své snaze získat si Elenino srdce. A Elenu přitom čeká ještě mnohem těžší zkouška: aby zachránila jednoho ze svých nesmrtelných ctitelů, sama bude muset riskovat svoji smrtelnost… 

18 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH 3. v sérii ZÁŠŤ rok vydání 2010
Elena si pomalu zvyká na důsledky svých rozhodnutí. Její oddanost ke Stefanovi ji přetvořila v to, čeho se vždycky tolik bála, ale po čem současně stále touží. Když se však ve městě objeví lovec upírů rozhodnutý vyčistit město od nemrtvých škůdců, z lovců se stanou kořisti. Stefan, Elena a Damon navíc musí spolupracovat, aby vypátrali zlo, které přivádí Fell´s Church zpět k jeho tajemným kořenům.

19 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH 4. v sérii TEMNÉ SHLEDÁNÍ rok vydání 2010
Elena se snaží varovat přátele, že jim všem hrozí nebezpečí, ale před tragédií, která se má ve Fell´s Church odehrát, je sama zachránit nedokáže. Když se díky zvratu událostí znovu shledá se svou životní láskou, otevírá se před ní druhá šance prožít život, o jakém vždycky snila.

20 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH 5. v sérii NÁVRAT rok vydání 2010
Elena se vrací zpět do světa lidí. Za pomoci svých přátel a milovaného Stefana si užívá znovu nabyté radosti ze života. Temné síly se jí však nechtějí vzdát a opět po ní natahují své pařáty! Kdo se stane nástrojem temných sil tentokrát? Dokáže se jim Elena ubránit?

21 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH 6. v sérii SOUMRAK rok vydání 2011
Temnota se šíří městem. Damon, který býval vždy lovcem, se sám stává kořistí – obětí zlomyslného stvoření, které dokáže ovládnout jeho vůli a které netouží pouze po Elenině krvi, ale přímo po její smrti. Starý les zabydlují podivní krvelační hmyzí tvorové a stromy ožívají vlastními zlovolnými úmysly.

22 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH 7. v sérii ZAJETÍ rok vydání 2011
Stefan byl zajat a uvězněn démonickými duchy, kteří ve Fell's Church rozpoutali pravé peklo. Elena se vydává do Temné dimenze na pouť plnou nebezpečí, aby ho zachránila. Doprovází ji Stefanův bratr Damon, který touží po Eleně celým tělem i duší. Jediný Damon totiž zná cestu do místa, kde je Stefan držen v zajetí. Elena se nezastaví před žádnou překážkou, aby Stefana osvobodila. Ovšem s každým dalším dnem na nebezpečné cestě roste napětí utajované touhy mezi Elenou a Damonem...

23 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH 8. v sérii OSVOBOZENÍ rok vydání 2011
Elena společně s Damonem, Meredith a Bonnií vešla do Temné dimenze osvobodit Stefana, který tam pomalu umírá. Damon cítí vinu za zločin, který proti bratrovi spáchal, a je ochoten nasadit pro Stefana život. V Temné dimenzi události spějí k dramatickému vyvrcholení. Elena s přáteli míří přímo k vězení, a jako vždy to je závod o život...

24 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH 9. v sérii PŘED PŮLNOCÍ rok vydání 2012
Meredith odhalila při záchraně Stefana nehezká tajemství ve své minulosti a Damon se kvůli své nemístné zvědavosti proměnil v člověka, což nese velmi zle. Ze zoufalství by udělal cokoliv, aby se stal opět upírem - neváhá se dokonce vrátit do pekla Temné dimenze. Fell’s Church se čím dál více začíná podobat městu duchů. Posedlost mění děti v kruté cizí tvory a situace se pomalu mění ve válku dospělých proti dětem… kdo může, prchá…

25 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH 10. v sérii ZOUFALSTVÍ rok vydání 2012
Stefan a Elena se vydávají zachránit svou kamarádku Bonnii do Temné dimenze. V městečku zanechávají Matta, Meredith a paní Flowersovou, aby jej chránili před nebezpečnými silami, které se ho zmocňují čím dál více. Děti jedno po druhém podléhají malachům. Ale Matt a Meredith brzy pochopí, že zdroj zla je mnohem hrozivější – a mnohem bližší – než si mysleli…

26 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH 11. v sérii DRUHÁ ŠANCE rok vydání 2012
Elena a její přátelé zachránili své město Fell's Church před zlými silami. Zaplatili za to ale vysokou cenu: Damon je mrtvý. Jeho smrt všechno změnila, Elena a Stefan mohou být totiž konečně spolu. Bude však Elena schopná na Damona zapomenout? V jejích snech k ní Damon promlouvá a varuje ji, že se blíží další nebezpečí. Temné síly, které napadají přímo lidská srdce. Dokáže se jim Elena a její blízcí ubránit?

27 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH 12. v sérii FANTOM rok vydání 2012
Damon není mrtev. Sage, který ho na Temném měsíci najde, mu pomůže si na vše vzpomenout. Mystický výtah ho přemístí zpět do Fell's Church, aby mohl vysvětlit Eleně, co mu zachránilo život.  Mezitím Elenu a její přátele ohrožuje fantom, který se krmí negativními pocity. Společně fantoma zajmou do kruhu zaříkání a chtějí ho zničit. Fantom je ale silný, daří se mu našeptávat a vzbuzovat žárlivost. Damon a Stefan se jeho vlivem znovu obracejí proti sobě. Podaří se Eleně zabránit dalšímu konfliktu bratrů? Naleznou v sobě dost síly, aby přemohli fantoma?

28 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH 13. v sérii OHROŽENÍ rok vydání 2013
Nový školní rok na univerzitě začíná pro Elenu opravdu skvěle - život se Stefanem je krásnější než kdy dřív, všechny své přátele má kolem sebe a vypadá to, že i Damon se konečně změnil. Když se však začnou z kampusu školy ztrácet studenti, rychle se šíří panika. Všichni včetně Eleny jsou ve velkém nebezpečí. Podaří se jim ochránit jeden druhého? Zlo je všudypřítomné a může zaútočit odkudkoli a na kohokoli...

29 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH 14. v sérii VZKŘÍŠENÍ rok vydání 2013
Čtrnáctý díl série Upířích deníků Nejhrozivější z Prvorozených upírů Klaus byl přivolán z temnoty a začíná šířit zkázu v kampusu školy. Elena se společně s ostatními pouští do nerovného boje. Klaus se jí a Stefanovi chce mstít za to, že se ho pokusili již dříve zničit. Podaří se zlo porazit jednou provždy? Co když se najednou objeví Stefanova první láska Katherine?

30 UPÍŘÍ DENÍKY – L.J. SMITH televizní zpracování:
v podobě televizního seriálu začátek vysílání v roce 2009 v USA Upíří deníky se objevily s českým dabingem na českých televizních obrazovkách v polovině roku 2012 pro fanoušky seriálu vznikly i české webové stránky, které najdete na adrese  informace o knihách:

31 VAMPÝRSKÁ AKADEMIE - RICHELLE MEAD
série (6 knih) Vampýrská akademie (2009) Mrazivý polibek (2010) Stínem políbená (2010) Krvavý slib (2010) Spoutáni magií (2010) Poslední oběť (2011)

32 VAMPÝRSKÁ AKADEMIE - RICHELLE MEAD
Příběh vypráví o dhampýrce Rosemarie "Rose" Hathawayové, která je strážkyní a nejlepší kamarádkou morojské princezny Vasilisy "Lissy" Dragomirové. Obě studují na akademii Svatého Vladimíra. Zde se Rose učí jak se vypořádat s nemrtvými Strigoji, kteří usilují o život hlavně Morojům. S tím jí pomáhá strážce Dimitrij Belikov. Oba postupně zjišťují, že mezi nimi je trochu jiný vztah než učitel/žák. Jenže oba se mají stát Lissinými strážci...

33 VAMPÝRSKÁ AKADEMIE - RICHELLE MEAD
filmové zpracování: v kinech ČR od

34 ŠKOLA NOCI – PHYLLIS C.CAST
upíří série (15 knih) s touto knižní sérií jí pomáhá dcera Kristin Castová Škola noci 1 - Označená (Marked ) Škola noci 2 - Zrazená (Betrayed ) Škola noci 3 - Vyvolená (Chosen ) Škola noci 4 - Nezkrotná (Untamed ) Škola noci 5 - Pronásledovaná (Hunted ) Škola noci 6 - Pokoušená (Tempted ) Škola noci 7 - Vyhořelá (Burned ) Škola noci 8 - Probuzená (Awakened ) Škola noci 9 - Předurčená (Destined ) Škola noci 10 - Skrytá (Hidden )

35 ŠKOLA NOCI – PHYLLIS C.CAST
U nás zatím vyšlo 10 dílů této série, proto jsou názvy dalších dílů uváděny v anglickém jazyce. Škola noci 11 - Cloaked (možný překlad jako - Zahalená) Škola noci 12 - Wanted (Hledaná) Škola noci 13 - Dreaded (Obávaná) Škola noci 14 - Changed (Proměněná) Škola noci 15 - Saved (Zachráněná)

36 ŠKOLA NOCI – PHYLLIS C.CAST
Knihy popisují dění v internátu pro upíry, známém jako Škola noci. Hlavní hrdinka, Zoey Redbirdová, musí čelit velekněžce jejich školy a padlému andělovi Kalonovi. Čeká ji hodně překážek, ale s pomocí přátel se jí podaří oba nejednou porazit. nejlépe hodnocené díly: 5. díl PRONÁSLEDOVANÁ 6. díl POKOUŠENÁ 7. díl VYHOŘELÁ 8. díl PROBUZENÁ 9. díl PŘEDURČENÁ

37

38 ROMÁNY – JACQUELINE WILSON
KONEC SNĚNÍ rok vydání 2012 Hetty Featherová dostala jméno v nalezinci, kam ji její matka odložila hned po narození. Vždycky ale chtěla mít jméno podle svých safírově modrých očí. Po šťastném shledání se svou matkou doufá, že její nové jméno, Sapphire Batterseaová, pro ni bude znamenat i novou budoucnost. Když se však musí postavit na vlastní nohy, zjišťuje, že její život není takový, jak si ho vysnila. Staňte se svědky Hettyiných zážitků a malérů v její první práci.

39 ZA HLASEM SRDCE rok vydání 2013
Hetty hledá šťastný konec Hetty Featherová zažila nemálo dobrodružství a vzrušujících zážitků – i velkou tragédii.Po smrti své milované maminky zase zůstane na světě sama.Čeká ji však zatím nejtěžší úkol – najít svého otce. Hetty se ale bojí, že nikdy nebude doopravdy někam patřit. I po tom, co se setká se svou láskou z dětských let, Jemem, Hetty nepřestává toužit po dobrodružství – zvlášť když se znenadání objeví jedna okouzlující postava z její minulosti.

40 MOJE SESTRA JODIE rok vydání 2012
Pearl a Jodie jsou sestry. Mladší Pearl je malá, stydlivá a ustrašená. Jodie je skoro o tři roky starší a je odvážná, ztřeštěná a drzá – a Pearl ji zbožňuje. Když si jejich rodiče najdou novou práci v Melchester College, viktoriánské internátní škole připomínající gotický hrad, dívky tu ve společnosti několika dětí stráví nezvyklé a trochu fantastické prázdniny.

41 další dívčí romány: Miláčkové Lekce lásky Pusinka První láska
První slzy aj.

42 DRAHOKAMY (LÁSKA NEZNÁ ČAS)– KERSTIN GIEROVÁ
série (3 knihy) RUDÁ JAKO RUBÍN rok vydání 2012 Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.

43 MODRÁ JAKO SAFÍR rok vydání 2012
Být čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. To si přinejmenším myslí šestnáctiletá Gwendolyn, novopečená cestovatelka časem. Koneckonců mají oba s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet (A ani jedno není vůbec snadné!). Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdříve dostat pod kontrolu. 

44 ZELENÁ JAKO SMARAGD rok vydání 2013
Gwendolyn má zlomené srdce. Zdá se, že Gideonovo vyznání lásky bylo pouhou fraškou, aby šel na ruku jejich úhlavnímu nepříteli, hrozivému hraběti Saint Germainovi. Ale pak se stane něco naprosto nepochopitelného a Gwennin svět je vzhůru nohama. Ji i Gideona čeká dech beroucí úprk do minulosti, a taky menuety, paruky, kordy a divoké pronásledování a nad tím vším se vznáší otázka, zda se dá stav pokojové fontány vůbec léčit…

45 POUŽITÉ ZDROJE http://www.antikvariat-judaica.cz/content/robinsonka-0

46

47

48


Stáhnout ppt "DÍVČÍ LITERATURA ROMÁNY PRO DÍVKY NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE"

Podobné prezentace


Reklamy Google