Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Středová souměrnost Zpracovaly: Barbora Šimko a Sylvie Kozárová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Středová souměrnost Zpracovaly: Barbora Šimko a Sylvie Kozárová."— Transkript prezentace:

1 Středová souměrnost Zpracovaly: Barbora Šimko a Sylvie Kozárová.

2 STŘEDOVÁ SOUMĚRNOST Středová souměrnost je, stejně jako souměrnost osová, zobrazení v rovině, které převádí vzory na obrazy. Rozdíl oproti osové souměrnosti je v tom, že překlopení vzoru probíhá přes jediný bod, který nazýváme střed souměrnosti.

3 Zadání: Sestrojte obraz ∆ ABC ve středové souměrnosti se středem S.
Konstrukce obrazu ve středové souměrnosti Zadání: Sestrojte obraz ∆ ABC ve středové souměrnosti se středem S. Postup konstrukce: Postupně spojíme body A, B, C se středem S a sestrojíme body A', B', C' tak, aby bod S byl vždy středem úsečky vzor - obraz. Obrazy bodů A,B,C spojíme v trojúhelník, čímž dostaneme obraz.

4 Nyní si ukážeme přesný postup, krok po kroku!
Sestrojíme útvar, spojíme vrchol A s bodem S (středem souměrnosti) polopřímkou AS Sestrojíme bod A´ tak, aby bod S byl středem úsečky AA´. Získali jsme obraz bodu A Postup opakujeme i u bodu B. Vytvoříme jeho obraz B´. Postup opakujeme i u bodu C. Vytvoříme jeho obraz C´. Vytvořené obrazy spojíme.

5 STŘEDOVĚ SOUMĚRNÉ ÚTVARY
Středově souměrný útvar je vždy souměrný podle vlastního středu S. To znamená, že ke každému bodu nalezneme jeho obraz ve středové souměrnosti se středem S, který rovněž náleží tomuto útvaru (střed S je samodružný bod). Najdi u následujících obrázků nějaký střed souměrnosti:

6 Konec


Stáhnout ppt "Středová souměrnost Zpracovaly: Barbora Šimko a Sylvie Kozárová."

Podobné prezentace


Reklamy Google