Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak se přenáší tlak v kapalině?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak se přenáší tlak v kapalině?"— Transkript prezentace:

1 Jak se přenáší tlak v kapalině?
(Učebnice strana 99 – 101) V horní části průhledné plastové láhve uděláme několik malých otvorů. Láhev naplníme vodou až po otvory a uzavřeme ji. Potom láhev nakloníme a zmáčkneme její stěny. Pozorujeme, jak voda vystřikuje všemi otvory přibližně stejně prudce a vždy kolmo ke stěně nádoby. Přitom nezáleží, kterým směrem působí tlaková síla na láhev. Podobný pokus můžeme provést se skleněnou baňkou, ve které jsou malé otvory. Pístem tlačíme tlakovou silou F na vodu. Voda vystřikuje nejen ve směru působení síly, ale všemi směry a vždy kolmo k nádobě.

2 Působením vnější síly se přenáší tlak v kapalině do všech směrů a je vždy kolmý ke stěně nádoby.
Širší sklenici vzduchotěsně uzavřeme zátkou se čtyřmi trubičkami. Tři z nich jsou různě zahnuté a zasahují do různé hloubky. Čtvrtá sahá nad hladinu. K ní připojíme gumový balónek. Pak ji částečně naplníme vodou. Stisknutím balónku se stlačí vzduch nad kapalinou a působí jako píst tlakovou silou na její hladinu. Pozorujeme, že ve všech třech trubicích vystoupí voda do stejné výše. To svědčí o tom, že tlak vyvolaný ve vodě uzavřené ve sklenici je ve všech místech kapaliny stejný.

3 Pascalův zákon: Působením vnější tlakové síly na povrch kapaliny v uzavřené nádobě vznikne ve všech místech kapaliny stejný tlak.  Příklad: Jaký tlak vyvoláme v nádobě s vodou, jestliže na píst o obsahu průřezu 3 cm2 působíme silou 12 N? F = 12 N S = 3 cm2 = 0,000 3 m2 p = ? Pa V nádobě s vodou vyvoláme tlak 40 kPa, tento tlak bude ve všech místech kapaliny. Pascalův zákon se týká zvýšení tlaku ve všech místech kapaliny vyvolaného působením vnější tlakové síly na povrch kapaliny v uzavřené nádobě. Na kapalinu působí také gravitační silou Země, tlak vyvolaný působením gravitační síly nazýváme hydrostatický tlak. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 101 – 102.


Stáhnout ppt "Jak se přenáší tlak v kapalině?"

Podobné prezentace


Reklamy Google